Ervaar de vrijheid en spontaniteit van een last minute autovakantie

Welke streek ga jij ontdekken?

Een last minute autovakantie boeken? Dan is er tal van mogelijkheden! Tijdens een autovakantie heb je alle vrijheid van de wereld. En dat maakt het zo leuk om te doen, je kan het helemaal indelen naar hoe jij wilt. Kan je geen droomvakantie vinden? Dan stel je hem toch zelf samen! Lees snel verder voor tips en inspiratie!

Op vakantie met de auto

Voordelen van een last minute autovakantie

Als je besloten hebt om met eigen auto op vakantie te gaan dan heb je alle vrijheid om te bepalen wanneer en hoe ver je wilt reizen. Het scheelt een hoop tijd in het zoeken naar een goedkoop vliegticket en vervoer naar je uiteindelijke vakantieadres. Zodra je in de auto stapt ben je eigen baas en doe je er net zo lang over als je zelf wilt, met tussenstops of juist niet. Dit hangt natuurlijk af van de bestemming en hoe lang de autorit duurt. 

Je bent in ieder geval niet afhankelijk van de bus of van een taxichauffeur die wellicht niet komt opdagen. Bovendien ben je flexibel om je te verplaatsen, ook als je op je eindbestemming bent gearriveerd. Eenmaal onderweg kun je prachtige landschappen voorbij zien trekken en kun je eventueel een stop maken om foto’s te nemen. 

Doordat je in korte tijd veel kilometers aflegt, kun je in korte tijd ook veel zien. Kortom of het een last minute autovakantie is of ruim van tevoren gepland, de auto is een ideaal vervoermiddel, vooral voor gezinnen met jonge kinderen en/of huisdieren, voor stellen en vriendengroepen.

Duurzame last minute autovakantie

Hoewel vliegen sneller is, heeft de auto het voordeel dat het aanzienlijk minder CO2 uitstoot wanneer er meerdere mensen in de auto zitten.  Reis je met meerdere mensen? Rijd dan in zo min mogelijk auto’s, dit scheelt namelijk in de hoeveelheid CO2-uitstoot per persoon. 

Let daarnaast op je rijstijl; rem rustig, trek niet te hard op en rijd met constante snelheid. Dit scheelt in brandstofgebruik. Een goed onderhouden auto met de juiste bandenspanning is ook heel belangrijk voor het milieu. Vermijd, indien het weer het toelaat, zoveel mogelijk de airco. 

Houd rekening met het feit dat diesel de minst duurzame brandstof is, dus mocht je de keuze hebben kies dan voor benzine, of nog mooier, voor elektrisch rijden. Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit. Daarnaast kan de gebruikte energie ook groen worden opgewekt, waardoor de totale milieu-impact nog lager komt te liggen. Hierdoor wordt de voetafdruk van jouw last minute autovakantie nog lager!

Duurzaam verblijf

De keuze van het vervoer naar je eindbestemming heeft de grootste impact op het klimaat. Heb je gekozen voor een last minute autovakantie? Dan is dat een eerste goede stap, maar dan ben je er nog niet; de plek waar je verblijft en hoe jij je vakantie doorbrengt, zijn namelijk ook van belang.

Het is tegenwoordig mogelijk om een ecologisch vakantiehuis te boeken of op een camping te verblijven. Op een camping verbruik je het minst aan energie, waardoor dit het meest milieuvriendelijke vakantieverblijf is. Houd je niet van kamperen? Dan is het kiezen voor accommodatie die gebruik maakt van groene energie en rekening houdt met het milieu een goed alternatief.

Mocht je keuze vallen op een hotel dan kun je tijdens het boeken letten op de internationale milieukeurmerk in de toeristenbranche: The Green Key, deze stelt eisen aan natuur en milieu.

Overige handige tips voor een duurzaam verblijf zijn om je handdoeken vaker dan één keer te gebruiken en het licht, de airco en/of verwarming uit te zetten wanneer je de kamer verlaat. 

Plastic is één van de grootste milieuvervuilers, gebruik daarom niet onnodig eenmalig bestek en/of bekers.

last minute autovakantie

Duurzame vakantie activiteiten

De trend van duurzaam reizen neemt de afgelopen jaren toe en dat is mooi! Duurzaamheid zit hem in kleine dingen. Onderneem zo veel mogelijk niet-milieubelastende activiteiten. Huur bijvoorbeeld een fiets om de bezienswaardigheden te zien of ga wandelend naar het strand, bos of de markt. Koop lokale producten en kook daar een heerlijke maaltijd mee.

Op deze manier maak je kennis met de cultuur en draag je tegelijkertijd bij aan het milieu. Zie je een leuk souvenirtje onderweg? Koop dan geen souvenirs die gemaakt zijn van wilde planten en/of dieren en beschermde soorten.

Op pad met de auto: waar gaan we heen?

Roadtrip met de auto

De meest populaire vakantiebestemmingen in de zomer zijn: Frankrijk, Spanje, Duitsland en België. Ook worden bestemmingen als Kroatië en Bulgarije steeds populairder. Mocht je een last minute autovakantie naar Frankrijk boeken dan bieden wij duurzame accommodaties aan voor een week of weekendje weg in Frankrijk. Het zuiden van Frankrijk staat vooral bekend om zon, zee en strand. Mocht je niet zo lang onderweg willen zijn dan biedt het noorden van Frankrijk mooie natuurgebieden. De opaalkust is bijvoorbeeld maar zo’n 4 uurtjes rijden vanaf Utrecht!

Gaat je voorkeur uit naar Spanje dan kun je daar al binnen één dag zijn. Zowel voor de strandliefhebber als voor de natuurliefhebber heeft Spanje veel te bieden. Voor een vakantie dichter bij huis zijn er duurzame accommodaties in zowel Duitsland als België te vinden. 

Deze buurlanden hebben qua natuur en cultuur veel te bieden. Voor degene die liever een langere afstand reist, is Kroatië binnen twee dagen incl. tussenstops te bereiken. Je kunt er genieten van de vele mooie stranden en gebergten. Houd wel rekening met de tolwegen op alle snelwegen in Kroatië, behalve bij Zagreb. Je kunt zowel cash als met een creditcard betalen. 

Let goed op de reisadviezen die in het land van bestemming gelden voordat je aan het avontuur begint en check de benodigdheden voor in de auto. Bij het maken van lange autoritten is het raadzaam om na 2 uur rijden 15 minuten pauze in te lassen. Zo blijven bestuurders geconcentreerd en gebeuren er minder ongelukken op de weg

Benodigdheden last minute autovakantie

In ieder land gelden andere regels zo ook voor de verplichte items in de auto.

De volgende items zijn of verplicht of handig om mee te nemen als je met de auto op vakantie gaat:

 • Rijbewijs: verplicht
 • Kentekenbewijs: verplicht
 • Groene kaart: handig
 • APK-keuring: verplicht
 • Schadeformulier: verplicht
 • Gevarendriehoek: verplicht (in spanje 2)
 • Brandblusser: verplicht
 • Verbandtrommel: verplicht
 • Reservebril: handig
 • Veiligheidsvest: verplicht
 • Reservewiel: handig
 • Vignetten: verplicht in sommige landen, zoals in Oostenrijk
 • Milieustickers: verplicht in sommige milieuzones in Duitsland
 • Navigatiesysteem: handig
 • Fles water: handig
last minute autovakantie

Een duurzame autovakantie

Wil je lekker een weekendje weg of toch wat langer? Wil je ver weg of juist dichtbij? Het is allemaal mogelijk! Met een last minute autovakantie kun je avontuurlijke roadtrips maken en in mooie, duurzame accommodaties verblijven. Je hebt het heft in eigen hand: je kan de hele trip helemaal zelf uitstippelen. Uiteraard helpen we je daar graag bij! Kijk voor ons aanbod op Sustainaway en boek een goede deal!

Er op uit in eigen land? Vind jouw duurzame vakantie!

Lost your password?

Adres

Kaap Hoorndreef 66
3563AW, Utrecht

Email