Duurzame vakanties

Bij Sustainaway kun je zowel duurzame overnachtingen boeken, als pakketreizen waar duurzame uitjes bij inbegrepen zitten. Wat heeft jouw voorkeur? 

Onze klanten zeggen

Reviews

Hoe ziet een duurzame vakantie eruit?

Ontdek de mogelijkheden voor een eco vakantie

Misschien zou jij wel op eco vakantie willen, maar ben je op zoek naar praktische handvaten om dit mogelijk te maken. Waar moet je allemaal aan denken als je op een duurzame vakantie wilt gaan? We zetten verschillende aspecten op een rijtje:

Vervoer

Welk vervoersmiddel het beste binnen jouw ecologische vakantie past, hangt af van verschillende factoren. Kijk bijvoorbeeld naar de CO2-uitstoot. De huidige vliegtuigen stoten relatief veel CO2 uit. Een auto heeft een lagere uitstoot, maar de trein is weer een duurzamer alternatief dan de auto. Natuurlijk maakt de type auto die je rijdt uit: is dat een zuinige benzine auto, een elektrische auto of een dieselauto? En wil je met de trein op duurzame vakantie gaan, dan ben je afhankelijk van de volledigheid van het openbaar vervoer netwerk rondom de plaats van bestemming. Een tip: overweeg ook geregeld de fiets op jouw ecologische vakantie: dat is dé duurzaamste vervoersoptie die er is (op lopen na). 

Verblijf

Ook de plaats waar je verblijft is een belangrijk aspect van een duurzame vakantie. Ga je op ecologische vakantie in een huisje, dan kun je kijken naar de bouw van de accommodatie, het waterverbruik, het energieverbruik en de energiebronnen, en recycling. Als je kiest voor duurzaam op vakantie gaan, dan kun je bijvoorbeeld bekijken hoe het huisje gebouwd is. Zijn er bijvoorbeeld materialen hergebruikt of gerecycled? Wat betreft waterverbruik past het bij een eco vakantie als de accommodatie regenwater opvangt en dat gebruikt om bijvoorbeeld planten water te geven. 

Activiteiten

Als je op vakantie gaat, kun je natuurlijk tal van activiteiten ondernemen. Ben je avontuurlijk ingesteld, dan ga je tijdens je duurzame vakantie misschien klimmen of mountainbiken. Houd je meer van een relaxte eco vakantie, dan overweeg je misschien een wijnproeverij. Wat je ook onderneemt tijdens jouw ecologische vakantie, in een duurzame vakantie past het om oog te hebben voor de natuur en deze niet te beschadigen. 

Eten en drinken

Een vierde aspect van duurzaam op vakantie gaan, waarmee je echt een verschil kunt maken op het gebied van duurzaamheid is door wat je eet. Zo weet je vast dat vlees een stuk minder duurzaam is dan plantaardig eten, omdat er veel meer grondstoffen gebruikt moeten worden voordat het vlees geproduceerd is. Als je op duurzame vakantie bent, kun je daarnaast kijken naar de herkomst van wat je eet. Hoe dichterbij, hoe minder transport bijvoorbeeld. Een laatste tip is om het gebruik van plastic te voorkomen. Koop bijvoorbeeld niet overal een nieuw plastic flesje water, maar gebruik je eigen waterfles. 

Een duurzame vakantie Europa

Er zijn in heel Europa genoeg mogelijkheden voor duurzaam op vakantie gaan. Wil je met de trein op vakantie, dan kun je bijvoorbeeld heel goed naar Parijs of Berlijn. Voor je het weet sta je midden in de stad: het reist comfortabel, snel én stoot minder CO2 uit. Een andere optie voor een treinvakantie is interrailen: met deze pas kun je een door jouw gekozen aantal dagen reizen met de trein door 33 landen in Europa. 

Wil je op ecologische vakantie in Europa, dan is het ook interessant om te kijken naar kamperen. Blijf bijvoorbeeld weg uit de drukke steden waar bijvoorbeeld het verkeer veel CO2 en fijnstof uitstoot, maar duik in plaats daarvan de natuur in. Kamperen is vaak back-to-basic en dat past goed binnen een duurzame vakantie Europa: minder materiaal-  en stroomverbruik. Het ‘bouwen’ van een tent kost immers minder grondstoffen dan het bouwen en onderhouden van een huisje.

CO2-neutrale reizen van Sustainaway

Duurzaamheid is een lastig te meten begrip en er zijn verschillende perspectieven op. Het jonge team achter Sustainaway streeft naar het duurzamer maken van de reizensector. Er is echter geen gouden standaard en we zijn dan ook vooral op zoek naar manieren waarop het beter kan, niet naar dé beste manier om op duurzame vakantie te gaan. 

Dat betekent echter niet dat we ons niet verdiepen in wat er allemaal komt kijken bij een duurzame vakantie. Benieuwd hoe wij kijken naar duurzaamheid en een ecologische vakantie? Bekijk onze criteria voor duurzaam toerismeWil je zelf ook duurzaam op vakantie gaan? Boek een van onze reizen en lees onze blogs voor de laatste tips op het gebied van een ecologische vakantie. 

Inloggen

Adres

Kaap Hoorndreef 66
3563AW, Utrecht

Email