duurzaam toerisme
Benieuwd hoe wij duurzaam
toerisme zien?

 

Bij Sustainaway zetten we in op duurzaam toerisme: reizen zonder negatieve milieu-impact op onze omgeving. Het vinden van duurzame accommodaties, vervoersopties en zelfs producten is lastig. Want wanneer is iets duurzaam te noemen? Op deze pagina lees je hoe wij duurzaam toerisme inrichten, wat daarbij komt kijken en wat je zelf kunt doen om zo groen mogelijk de wereld te ontdekken!

Even uitleggen..

Wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Duurzaamheid gaat in haar kern om het leven op een manier die voorziet in de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Hoewel duurzaamheid dus ook om sociale en maatschappelijke kwesties gaat, hebben we het vaak over het klimaat als we praten over duurzamer leven en duurzaam toerisme. Zoomen we nog verder in, dan gaat het over de vermindering van CO2-uitstoot, het terugdringen van de hoeveelheid afval die we produceren en het uitputten van schaarse grondstoffen. 

Hoe dan?

Onze richtlijnen voor duurzaam toerisme

Om ervoor te zorgen dat we jou de beste opties voor duurzaam reizen aan kunnen bieden, kijken we naar verschillende aspecten die de milieu-impact van een reis bepalen.

Hernieuwbare energiebronnen

Duurzame accommodaties worden gekenmerkt door de aanwezigheid van hernieuwbare energiebronnen. Dit zijn bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie, waterkrachtenergie, oceaanenergie, aardwarmte, biomassa en biobrandstoffen. Deze dragen namelijk bij aan een vermindering van de broeikasgasuitstoot ten opzichte van het gebruik van reguliere fossiele brandstoffen.

De accommodaties die je vindt bij Sustainaway halen hun energie dus bijvoorbeeld uit zonnepanelen, windmolens of aardwarmte. Om de energietransitie een handje te helpen, vind je bij veel accommodaties zelfs een elektrische laadpaal op het terrein of in de buurt waarmee je je elektrische auto eenvoudig weer van groene energie kunt voorzien!

Energieverbruik minimaliseren

Er zijn tal van mogelijkheden om energiezuinig te wonen. Dit begint vaak al met het zetten van kleine stappen, zoals het isoleren van het huis en het gebruik van driedubbel glas in de ramen. Daarnaast zijn er ook grotere stappen te nemen, waar een grotere impact bij komt kijken. Het energieverbruik kan bijvoorbeeld enorm worden teruggedrongen met een (hybride) warmtepomp of vloerverwarming.

Zo stimuleren wij de accommodaties op ons platform dan ook om niet alleen gebruik te maken van groene energie, maar om ook te kijken naar het minimaliseren van energieverbruik. Verschillende accommodaties hebben bijvoorbeeld voor vloerverwarming en driedubbel glas gekozen.

Recycling en het hergebruik van materialen

Bij het verduurzamen van gebouwen worden vaak principes uit de circulaire economie gebruikt. Eén van de belangrijkste regels uit de circulaire economie is het hergebruik van materialen, zodat deze niet worden weggegooid als afval maar gebruikt worden als grondstof voor iets anders.

Veel duurzame accommodaties die je bij ons vindt geven gebruikte materialen daarom een nieuw leven. Zo hebben ze bijvoorbeeld meubels gemaakt van oud hout. Apparaten worden niet zomaar weggegooid, maar onderdelen worden vervangen of gerepareerd.

Waterverbruik minimaliseren

Ook het gebruik van water is een belangrijk aspect van duurzaam toerisme. Eén van de manieren waarop veel duurzame accommodaties slim omgaan met water is middels het gebruik van een regenwateropvangsysteem. Hiermee kan het opgevangen water worden gebruikt om planten water te geven. Soms wordt het zelfs gefilterd zodat het water gebruikt kan worden voor de wc of wasmachine.

Zo wordt kostbaar drinkwater bespaard en bovendien wordt de druk op rivieren en natuurgebieden in tijden van droogte verminderd.

Plantaardig eten

Ook eten en drinken is een belangrijk aspect van duurzaam toerisme. Zo is de milieu-impact van dierlijke producten een stuk hoger dan die van plantaardige producten. De productie van bijvoorbeeld zuivel en vlees gaat namelijk gepaard met een hoog waterverbruik. Ook komt er in veehouderijen veel methaangas vrij. Als broeikasgas is methaan zelfs zo’n 30 tot 70 keer schadelijker dan CO2!

Hoewel de accommodaties op ons platform niet allemaal enkel plantaardige producten serveren, bieden ze wel vegetarische of vegan opties aan. Zo kun je nog steeds reizen op de manier die bij jou past, maar heb je wel de mogelijkheid om te kiezen voor een groenere optie.

Lokale producten & samenwerkingen

Producten die afkomstig zijn uit de regio waarin de accommodatie zich bevindt, hebben een kleinere milieu-impact. Dit is doorgaans te wijten aan twee factoren: een lagere CO2-uitstoot op het gebied van transport en een lager energieverbruik bij productie met grondstoffen uit de regio. Ook lokale samenwerkingen zijn belangrijk voor een duurzame samenleving. Door de lokale bevolking te betrekken, garanderen we dat kennis en cultuur worden overgedragen aan de volgende generaties: dat past bij duurzaam toerisme.

Als je een Sustainaway reis boekt, kun je bijvoorbeeld een ontbijt met lokale producten verwachten, of een kopje koffie bij het knusse café om de hoek. Door te kiezen voor lokale alternatieven focussen we weer op de mensen achter het product, en heeft ieder aspect van jouw reis een persoonlijk element.

Groen vervoer

Verduurzaming van transport en vervoer is één van de belangrijkste vraagstukken binnen duurzaam toerisme. Hoewel de transitie naar elektrische voertuigen steeds sneller gaat, is deze nog lang niet voltooid. Daarom willen wij het gebruik van openbaar vervoer, de fiets en elektrische auto’s of campers stimuleren.

Als je een reis bij Sustainaway boekt, zal het vervoer niet altijd inbegrepen zijn. Daarom compenseren we de CO2-uitstoot, zodat jouw reis CO2-neutraal of positief is. Daarbij proberen we je natuurlijk te stimuleren zo min mogelijk uit te stoten als je zelf je vervoersmiddel kiest.

Ook beginnen met duurzaam reizen?

Onze klanten zeggen

Reviews

Inloggen

Adres

Kaap Hoorndreef 66
3563AW, Utrecht

Email