Beleef de wereld vanuit een nieuw perspectief op trein vakantie

Welke streek ga jij ontdekken?

Een trein vakantie betekent: veel van de omgeving zien, comfortabel zitten en geen lange wachttijden. Ga voor een nachttrein en reis slapend van A naar B of kies voor een trip overdag en geniet van de mooiste uitzichten in de bergen, langs de kust of door het onontdekte binnenland. Een vakantie aan het plannen? Kijk eens naar de opties voor een vakantie met de trein! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt en het hoeft niet duur te zijn! Of je nu het liefst gaat interrailen, met de nachttrein zoeft of op fiets trein vakantie gaat: je beleeft gegarandeerd iets nieuws! 

Vakantie met trein: alle opties in Europa

NS International

Het landschap langs je heen zien vliegen en binnen no-time aankomen op plaats van bestemming? Met de trein kun je tegenwoordig op heel veel plekken binnen Europa komen. Geen gedoe met te zware koffers of lange incheck-tijden, gewoon comfortabel gaan zitten en genieten van het uitzicht! Met de trein ben je binnen enkele uren al in verschillende Duitse steden.

Flixbus

Flixbus rijdt tegenwoordig naar heel veel verschillende Europese bestemmingen. Zo kun je in Duitsland naar wel honderden bestemmingen met de Flixbus. In slaap vallen in je stoel, een film kijken of een podcast luisteren? Het kan allemaal in de bus. Misschien wel het grootste voordeel? De bus is lekker betaalbaar!

Deutsche Bahn

De Duitse treinen staan bekend om hun punctualiteit en comfort. Ligt je eindbestemming in Duitsland? Dan is een tripje met de Deutsche Bahn absoluut geen straf! Je geniet van ruime stoelen, oplaadpunten voor je telefoon en snacks in de restauratiewagon. Binnen no-time ben je aangekomen op je bestemming!

Met de trein op vakantie

Een unieke ervaring: op vakantie met trein

2021 was het Europese jaar van de trein, waarin meer bewustwording voor reizen met de trein werd gecreëerd. Het hele jaar door werden allerlei initiatieven gestart en projectgroepen samengesteld. Daar is uiteindelijk een actieplan uitgerold om met name het treinverkeer over langere afstanden en landsgrenzen te stimuleren. Zo gaat er de komende jaren veel verbeterd worden op het spoor en kun je straks gemakkelijk met de trein naar Rome, Praag, en zelfs de Côte d’Azur! Maar ook richting Scandinavië worden verschillende verbindingen opgezet waardoor een trein vakantie in alle windstreken een goede mogelijkheid wordt! 

Geschikte bestemmingen voor een vakantie met de trein

Eigenlijk kun je naar elke bestemming wel met de trein op vakantie. De ene plaats is echter een stuk makkelijker te bereizen met de trein dan de andere. Inspiratie op doen? We zetten een paar geschikte bestemmingen voor een trein vakantie op een rijtje:

Berlijn

Cultuurstad Berlijn is altijd de moeite waard. Duik in de musea over de Tweede Wereldoorlog, bewonder de kunst op de East Side Gallery of bezoek de Reichstag van waar je prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Je reist vanaf Amsterdam al in 6 uur met de trein naar Berlijn, dat is praktisch even lang als met de auto! 

Antwerpen

Zeg je havenstad, dan zeg je ook zeker Antwerpen! Maar Antwerpen heeft meer: een historische binnenstad met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Grote Markt, en genoeg reuring langs de Schelde. Wil je even aan de drukte van de stad ontsnappen, dan zijn natuurgebied de Kalmthoutse Heide en het Zilvermeer echte aanraders! Wist je dat je in minder dan 2 uur van Amsterdam naar Antwerpen reist met de trein? En dan is het station ook nog eens een pareltje om naar te kijken! 

Keulen

Liever iets dichterbij huis blijven? Ga voor het gezellige Keulen! Je reist zowel overdag als ‘s nachts al in 2,5 uur naar deze stad in Noordrijn-Westfalen. Bezoek de bekende dom, wandel in de botanische tuinen en reserveer een tafeltje bij een van de sfeervolle restaurants. Keulen is een goede keuze voor een weekendje op vakantie met de trein. Beleef het zelf!

Brussel

Ook in het Belgische Brussel ben je zo met de trein: vanaf Amsterdam zo’n 2 uur en 45 minuten lezen, werken, muziek luisteren of naar buiten kijken en je bent er! Natuurlijk bekend om Manneken Pis, het Atomium en op politiek vlak vanwege de Europese Unie. Maar de stad kent ook genoeg minder bekende plaatsen die de moeite waard zijn, zoals het stripmuseum en Koninklijke Serres van Laken met talloze (exotische) bloemen en planten.

Hamburg

Misschien wel een van de hipste steden van Duitsland: Hamburg. Hoewel er geen rechtstreekse treinverbinding is vanaf Amsterdam, reis je met 1 overstap gemakkelijk in iets meer dan 5 uur naar Hamburg. Door de stad kringelt de rivier de Elbe, vind je de ene vegan hotspot na de andere en kun je de oude havenpakhuizen bewonderen. Een langere trein vakantie aan het plannen? Dan is Hamburg de ideale tussenstop om verder te reizen richting Scandinavië! 

met de trein op vakantie

Parijs

Vive la France! De directe verbinding van Amsterdam naar Parijs maakt de hoofdstad van Frankrijk een aantrekkelijke bestemming voor een trein vakantie! De reis kost je zo’n 3,5 uur en is naast een fijne vakantieplek ook een goede uitvalsbasis om met de trein op vakantie te gaan. Zo is de stad omringd door regionale parken en prachtige bossen, waar bijvoorbeeld de Seine doorheen stroomt!

Zürich

Naast een trein vakantie waarbij je overdag reist, kun je ook een nachttrein nemen! Ga bijvoorbeeld met de trein op vakantie naar het Zwitserse Zürich! ‘s Avonds stap je in Nederland in en tegen de ochtend rijd je Zwitserland binnen. Zo ben je uitgerust én heb je nog de hele dag voor je om te genieten van de vakantie!

Lyon

Liever wat verder Frankrijk in? Vanuit het centrale Parijs kun je de rest van het land met de trein te bereiken. Zo reis je in ruim 6 uur van Amsterdam naar Lyon: dat is nog sneller dan rechtstreeks met de auto! Onderweg doorkruis je de mooiste natuurgebieden, zoals het regionale natuurpark Morvan. Breng in Lyon zeker een bezoekje aan Presqu’île, een eilandje dat tussen de rivieren de Rhône en de Seine in ligt. Wandel omhoog op de Fourvière en bewonder de stad vanaf deze berg. 

Londen

Altijd al eens naar Londen gewild? Beleef het gemak van de trein! In ruim 4 uur sta je in hartje Londen en waan je je in vakantiesferen. Ontdek de highlights door de hele stad of ga erop uit in de regio, waar je het spectaculaire South Downs National Park kunt bewonderen of bijvoorbeeld Oxford een bezoekje kunt brengen. 

Bordeaux

Ook de zuidwest Franse stad Bordeaux is een perfecte bestemming voor een trein vakantie. Alweer geldt: je bent er sneller met det trein dan met de auto! Vanaf Amsterdam ben je in 7 uur in Bordeaux, wederom met alleen een overstap in Parijs. Bordeaux staat bekend als fietsstad, is beroemd om haar wijn en ligt bovendien vrij dicht bij de ruige kust. Zo is de stad ook meteen een aanrader voor een fiets trein vakantie! 

Kopenhagen

Overweeg je juist een trein vakantie richting Noord-Europa? Dan kom je al snel langs Kopenhagen. Vanaf Amsterdam reis je in ruim 10 uur naar de Deense hoofdstad. Onderweg stop je in Hamburg en Odense, geschikte stops voor een vakantie met de trein in Scandinavië!  

Hoe plan je nou een treinvakantie? 

Overnachten op overstappunten

Hier zie je alle leuke overstappunten op een rijtje 

Frankfurt

Bern

München

Parijs

Berlijn

Hamburg

Milaan

Wenen

Avontuurlijk op vakantie met de trein?

Ga interrailen!

Wel eens gehoord van Interrail? Dit is een pas waarmee je gemakkelijk in heel Europa kunt reizen op het spoor en op veerboten. Ga voor een rondreis door Italië, ontdek je de schoonheid van Slovenië of ga je richting Litouwen, Estland en Finland? Het is helemaal aan jou! Met een Interrail trein vakantie kun je kiezen uit bestemmingen in 33 landen. 

Interrail biedt verschillende type reispassen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw vakantie met de trein past. Wil je helemaal in één land duiken? Ga dan voor de One Country Pass. Meer in voor een trip door verschillende landen? Dan kun je de populaire Global Pass nemen. Kies hoeveel dagen je wilt reizen met de trein en binnen welke periode je dat wilt doen. Van 7 dagen binnen 1 maand tot 3 maanden iedere dag: de opties zijn eindeloos. 

Een trein vakantie met Interrail is erg flexibel. Je kunt de pas al 11 maanden voor vertrek kopen en hoeft pas later aan te geven welke dagen je wilt reizen met de trein en/of veerboot. Zo kun je altijd je planning omgooien wanneer je een nog leukere route hebt gevonden om Europa te ontdekken. 

De reispassen zijn voor iedere Europeaan te koop. Ben je onder de 27 of boven de 60 jaar? Dan krijg je korting. Ook voor gezinnen is een trein vakantie met Interrail een interessante optie! Maximaal 2 kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis mee. 

Ontdek hoe relaxt reizen kan zijn: ga met de trein op vakantie

Het grote voordeel van reizen met de trein is het comfort. Internationale treinen hebben ruime zitplaatsen – doei krappe vliegtuigstoel -, je kunt je benen strekken om een rondje te lopen en hebt een tafeltje. Doe gezellig een spelletje, zet je laptop erop om een film te kijken of eventueel nog wat te werken. Tel daarbij op dat je vaak prachtige uitzichten hebt en je vraagt je af waarom je niet vaker met de trein op vakantie gaat! 

 

Bovendien is de trein meer dan eens sneller dan bijvoorbeeld de auto. Neem de Franse steden Bordeaux en Lyon, of de nachttrein naar Zürich: allen afstanden waar je met de auto langer over doet! Daarnaast is een trein vakantie relaxt omdat je de lange wachttijden op het vliegveld en files in een volgepropte auto vermijdt.  

Probeer iets nieuws: ga voor een fiets trein vakantie

In internationale treinen heb je vaak de mogelijkheid om een fiets mee te nemen! Een vakantie over de rails is dan ook uitstekend te combineren met het verkennen van de omgeving op de fiets. Je stapt vanuit de trein zo op de fiets op weg naar jouw overnachtingsplek, het centrum van de stad of dat mooie uitzichtpunt. Geen gedoe met het uitzoeken van het openbaar vervoer op de plaats van bestemming! 

 

Bestemmingen zoals Zwitserland, maar ook Duitsland en Frankrijk lenen zich erg goed voor een fiets trein vakantie. Bekijk vooraf wel goed in hoeverre het in de treinen is toegestaan om een fiets mee te nemen. Zo mag je in de TGV alleen een vouwfiets of fiets met gedemonteerd voor- en achterwiel meenemen. In andere treinen als de Intercity Berlijn mag je wel een gehele fiets meenemen, mits je hiervoor reserveert. Er zijn dus meer dan genoeg mogelijkheden voor een avontuurlijke fiets trein vakantie. Waar ga jij naar toe? 

fiets trein vakantie

Vakantie met trein: Wat maakt een trein vakantie duurzaam?

Reizen met de trein is een van de duurzaamste vervoersmiddelen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? 

Alle Nederlandse treinen rijden op windstroom, waardoor je dus CO2-neutraal reist. Voor steeds meer bussen is dit ook het geval. Ook de tram, metro en bus stoten een stuk minder CO2 per kilometer uit dan de niet-elektrische auto, wanneer je in je eentje reist. Als je met meerdere mensen in een auto zit, verandert het plaatje natuurlijk wel omdat dezelfde uitstoot wordt verdeeld over meer mensen. Maar aangezien de trein geen CO2 uit stoot, blijft een trein vakantie eigenlijk altijd een van de duurzaamste opties! 

Bovendien kan het voor de lokale bewoners ook prettiger zijn wanneer het treinverkeer toe neemt. Neem bijvoorbeeld het bergachtige Zwitserland, waar de slingerende bergwegen zorgen voor relatief veel geluid én uitstoot van optrekkende en afremmende auto’s. Een trein die een paar keer per uur langskomt, kan de geluidsoverlast dan aanzienlijk verminderen.

Stappenplan voor een trein vakantie

Stel je voor: je bent van plan om op trein vakantie te gaan. Hoe pak je dat dan aan? We zetten een paar handige tips op een rijtje! 

  1. Als je nog niet hebt besloten naar welk land of welke plaats je op vakantie wilt: start dan met opzoeken van de beste Europese treinverbindingen Zo zie je naar welke plaatsen je gemakkelijk met de trein kunt reizen. Bekijk bijvoorbeeld deze interrail kaart
  2. Bekijk waar nachttreinen rijden. Op deze trajecten heb je een relatief snelle reistijd die bovendien ‘s nachts plaatsvindt, waardoor je de afstand aflegt terwijl je slaapt! Misschien zit er wel een bestemming bij waar je altijd al naar toe had gewild! 
  3. Als je een bestemming voor jouw trein vakantie hebt uitgekozen, is het tijd om te kijken naar tickets. Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe lager de prijzen liggen. Probeer dus meteen de tickets voor jouw trein vakantie te boeken! 
  4. Let er bij het kopen van de treinkaartjes op dat je genoeg overstaptijd aanhoudt wanneer je van vervoerder moet wisselen. Op een langere afstand kan het namelijk voorkomen dat je later arriveert op het station waar je moet overstappen. Als je vervolgens de overstap mist, wordt dat niet altijd vergoed wanneer je de reis met een andere vervoerder vervolgt. 
  5. Relaxt op trein vakantie? Zorg er dan voor dat je een zitplaats reserveert. Zo voorkom je dat je met je spullen moet verplaatsen wanneer er iemand instapt die wel een plaats heeft gereserveerd waar jij precies blijkt te zitten. 

Voordat het eindelijk zo ver is, is het raadzaam om te checken hoeveel bagage je mag meenemen in de treinen waarmee je gaat reizen. Vaak is dat 1 stuk handbagage en 1 koffer of reistas, maar dit verschilt per vervoerder! Ga je op trein vakantie met de TGV of Eurostar, dan mag je bijvoorbeeld naast je handbagage twee middelgrote stuks bagage meenemen.

Er op uit in eigen land? Vind jouw duurzame vakantie!

Lost your password?

Adres

Kaap Hoorndreef 66
3563AW, Utrecht

Email