Leren surfen: belangrijke regels voor beginners

leren surfen nederland

Afkoelen, sporten én als een vis in het water bewegen. De populariteit van de surfindustrie neemt in Nederland en de rest van de wereld nog altijd flink toe. Zeker in de zomer is leren surfen in Nederland erg populair. Surfen heeft iets magisch en ziet er soms zelfs uit alsof je zwevend door het water kunt gaan. Toch is surfen één van de moeilijkste watersporten om te leren. 

Wil je leren surfen? Het belangrijkste wanneer je wilt surfen, is dat je de techniek beheerst en de controle hebt over je surfboard. Wij raden je aan om een aantal surflessen te nemen om de basis goed onder de knieën te krijgen. Tips en aanwijzingen zijn namelijk heel handig wanneer je wilt leren surfen en zorgen ervoor dat je een stuk sneller op kunt staan. Je leest in deze blog de vier belangrijkste regels die je moet gebruiken wanneer je wilt leren surfen. Binnen no-time sta jij op die plank!

Leren surfen in Nederland: 4 belangrijke regels voor beginners

1. Basisregel veiligheid

De belangrijkste regel wanneer je gaat leren surfen in Nederland is dat er slechts één surfer een golf mag nemen. Deze basisregel is belangrijk om zo botsingen met anderen en de daarbij komende blessures te vermijden. De surfer die als eerst op de golf zit, heeft voorrang. Zit de surfer nog niet op de golf? Dan krijgt degene die het meest aan de binnenkant surft, voorrang. Hoe je weet wie het meest aan de binnenkant surft? Dit is degene die het dichtst bij de schuimkop surft. 

2. Hinder geen andere surfers 

De tweede belangrijke regel wanneer je wilt leren surfen, is dat je geen andere surfers mag hinderen. Afgeleid van de basisregel dat slechts één surfer een golf mag nemen, is het belangrijk om de surfer te vermijden die op een golf zit. Waarom je de surfer moet vermijden? Wanneer je dit niet doet, is er de kans dat hij of zij je moet proberen te ontwijken en er ongelukken kunnen ontstaan. Paddel dus snel een andere kant op en richt je surfboard naar de horizon om te voorkomen dat je wordt meegesleurd door de golf.

3. Ga niet surfen waar gezwommen wordt 

Deze regel lijkt behoorlijk vanzelfsprekend, maar toch gaat het hierbij nog vaak mis. Elke zomer zijn botsingen tussen surfers en zwemmers werkelijkheid. Een belangrijke regel bij surfen leren in Nederland, is dat je niet mag surfen waar gezwommen wordt. Voor de veiligheid van zowel de zwemmers als de surfers, is het verboden om binnen een zogenoemde zwemzone te surfen. Doe je dit wel? Dan kan je een boete ontvangen. In Scheveningen denkt de gemeente na over het invoeren van zones voor zwemmers, surfers en watersporters

4. Ga niet tegen de stroming in 

Tot slot is het belangrijk wanneer je wilt leren surfen, om niet te vechten tegen de stroming. Naast dat dit zonde is het van je energie, is dit ook gevaarlijk. Voel je dat de stroming je wil meetrekken? Dan ben je waarschijnlijk beland in een mui. Dit is een diep stuk zee waar een sterke stroming staat die je meesleept de zee in. Laat je dan ook meenemen door deze stroming. Paddel of zwem vervolgens naar links of rechts en beweeg zo via de zandbanken richting de kust. Belangrijk is dat je niet te vermoeid de surfplank op stapt. Dit kan gevaarlijk zijn! Kijk voordat je de zee in gaat ook goed waar de muien zich bevinden. Je herkent een mui aan het ontbreken van stukslaande golven. Worstel je dus door het witte schuim heen om de sterke stromingen te vermijden!

Nu je de belangrijkste regels in het water weet, is het tijd om lessen te gaan nemen en te leren surfen. En waar kun je nu beter leren surfen dan bij een duurzame surfschool aan de Nederlandse kust? Lunch na je les in het bijbehorende surfcafé en ontdek de lekkerste biologische snacks en maaltijden!

Wil je surfen leren in Nederland? Boek dan direct jouw eerste surfles