Een bezoek aan Bargerveen | De mooiste routes

bargerveen

Het Veenland Bargerveen ligt in het uiterste hoekje van Drenthe, aan de grens met Duitsland. Dit gebied is één van de grootste hoogveenrestanten van Nederland. Het hoogveen werd in de vorige eeuwen namelijk afgegraven om turf te winnen. Destijds noemden ze het turf ook wel het “bruine goud”. Toen er in de 20e eeuw steenkool werd gewonnen, nam het afgraven van turf af. Dit uiterste hoekje in Drenthe – het Bargerveen – is dan ook bewaard gebleven.

Voor natuurliefhebbers is dit dan ook de perfecte plek en een absolute must-see. In dit bewaarde stukje Veenland vind je namelijk allerlei soorten natuur en een tal van verschillende soorten dieren en planten. Precies op de grens met Duitsland vind je ook een uitkijktoren. Vanaf deze toren kun je genieten van het prachtige uitzicht en spot je misschien wel één van de vele dieren die er leven!

In deze blog geven we je tips over in Bargerveen wandelen (inclusief een wandelroute in Bargerveen) en de opties voor fietsroutes in Bargerveen!

Tips voor je bezoek

Fietsroute Bargerveen

Ben je op zoek naar een fietsroute in Bargerveen? Dan heb je waarschijnlijk ook de fietsen nodig! Deze zou je kunnen huren bij fietswinkels in Weiteveen of Zwartemeer. Ook zou je in Weiteveen E-choppers kunnen huren om door het natuurgebied te rijden. Er zijn veel fietsmogelijkheden aangemaakt in het natuurgebied zodat je deze op snel tempo kunt verkennen zonder de natuur aan te tasten. 

In het gebied zijn er maar liefst 28 fietsknooppunten die je kan volgen. Pak bijvoorbeeld knooppunt 65 Barger- Compascuum. Je startpunt van deze fietsroute Bargerveen, is het Veenpark. Je komt op deze route nostalgische dorpen tegen met een bakker, klompenmaker, turfsteker en kruidenier. 

Wandelroute Bargerveen

In Bargerveen wandelen is een echte aanrader. Je kan bijvoorbeeld beginnen bij de Schaapskooi. Het is de grootste schaapskooi in Nederland die er is voor natuurbegrazing! Daarnaast is het ook nog eens voorzien van een heel innovatief design. Bovenop het dak zijn namelijk zonnepanelen én een turfdak geplaatst. De zonnepanelen zorgen voor de benodigde energie en het turfdak zorgt ervoor dat het in de zomer lekker koel blijft. Helemaal groen dus!

Op de route kom je ook vele Schoonebeeker heideschapen tegen. De Schoonebeeker schapen zijn een zeldzaam Nederlands schapenras en daarom extra leuk om te spotten tijdens je wandelroute Bargerveen.

Loop vervolgens één van de vele wandelroutes in Bargerveen door de bordjes te volgen en kom uit bij restaurant de Wollegras. Het restaurant is vernoemd naar een plant die veel in het Bargerveen groeit. Het wollegras wordt ook wel veenpluis genoemd. Restaurant Wollegras is op maandag tot en met woensdag geopend van 10 uur tot 18 uur en van donderdag tot en met zondag 10 uur tot 20 uur. Je kan hier genieten van een kop koffie, salades, soep of broodjes. Ook voor een diner kan je hier terecht. Daniek en haar team zorgen voor gerechten die met lokale kwaliteitsingrediënten zijn bereid. Je kan plaatsnemen op het terras om nog één keer van het mooie uitzicht te kunnen genieten.  

Naast de aangelegde paden zijn er ook verschillende bospaden waarover je kunt wandelen. Zo heb je rond het hele Veenland wel een plekje waar je kunt beginnen met wandelen. Neem elke keer een andere wandelroute in Bargerveen en laat je verrassen door de verschillende soorten natuur die je in het gebied tegenkomt!

Staat Bargerveen al op jouw lijstje? Boek dan ook direct je verblijf om te overnachten in Drenthe!