Typisch Frankrijk, maar dan vanuit de trein!

Waar wil jij als eerste heen?

Frankrijk is bekend als het eerste land in Europa waar hogesnelheidstreinen gingen rijden. De roemruchte TGV, voluit de Train à Grande Vitesse. Later kwam er ook de Thalys, die Rotterdam met Parijs verbindt. De afstanden in Frankrijk zijn namelijk precies goed voor snelle treinen, terwijl ze net te lang zijn voor de auto en net te kort voor het vliegtuig. 

 

Dat is de reden dat ook minder milieubewuste Fransen massaal met de TGV reizen. Als toerist betekent dat dat je op een snelle en milieuvriendelijke manier je in Frankrijk kan verplaatsen. Want bijna alle stroom in Frankrijk wordt op een vrijwel CO2-neutrale manier opgewekt met waterkracht of kernenergie. Dat betekent dat je ecologische footprint veel kleiner is dan als je met de auto of het vliegtuig naar Frankrijk reist. Een vakantie met de trein naar Frankrijk is dus ideaal voor iedere vakantieganger. Want niet alleen zijn alle hoeken goed te bereiken, maar ook is er van alles te doen! Van sportieve activiteiten tot aan historische verhalen en van uitgebreid de schitterende natuur bewonderen naar even lekker ontspannen en even helemaal niets doen. Tijdens een vakantie met de trein naar Frankrijk kan het allemaal!

Vind de beste treinverbindingen

NS International

Frankrijk vanuit de trein: lange kusten, verre wijnvelden en authentieke Franse plaatsen schieten aan je voorbij zonder dat je zelf die lang tocht achter het stuur hoeft te zitten! Als je eenmaal de koffers gepakt hebt en je hebt ingecheckt is de vakantie al begonnen! Wil jij Frankrijk vanuit dit perspectief bekijken deze vakantie? Boek dan snel je tickets voor een vakantie met de trein naar Frankrijk!

Vakantie met de trein naar Frankrijk

De zon opzoeken in de Hérault

Voulez-vous chercher le soleil? Wil jij de zon opzoeken? Frankrijk is zowel een Noord- als een Zuid-Europees land en nergens merk je dat beter dan in het zonnige, mediterrane Zuid-Frankrijk. Het goede nieuws is: ook voor de zonzoeker, die tegelijkertijd in harmonie met de aarde wil leven, is Zuid-Frankrijk een zeer aantrekkelijke bestemming. Een duurzame treinreis naar dit prachtige gebied met een unieke geschiedenis is verrijkend voor lichaam en geest. Lavendelvelden, olijfbomen en de Pyreneeën trekken al ruim een eeuw de echte connaisseurs onder de toeristen aan. Dus tijdens een vakantie met de trein naar Frankrijk is dit ook voor de moderne toerist een aanrader.

Montpellier: bruisend en historisch

Voor een prachtige zelfstandige reis naar een unieke accommodatie is het dorpje St André de Sangonis, in het département Hérault zeker aan te raden. Dit dorpje ligt op een steenworp afstand van de sfeervolle en historische stad Montpellier, waar je ontspannen en in relatief korte tijd, via Parijs met de Thalys en de TGV naartoe kan reizen. Heb je de tijd, dan kan je met de autobus of via ride-sharing voordeliger via Parijs naar Montpellier reizen. In Montpellier zijn er meerdere verhuurbedrijven waar je elektrische auto’s en e-bikes kan huren.

In de omgeving is heel veel te zien. De bruisende studentenstad Montpellier, is ongeveer zo groot als Utrecht. Montpellier, gesticht door kustbewoners op de vlucht voor piraten, dateert al van de vroege Middeleeuwen en was al van oudsher een centrum voor geneeskundige kennis. Zo heeft de mysterieuze Nostradamus er gestudeerd aan de universiteit van Montpellier, die is opgericht in 1220. Op een gegeven moment was de helft van alle artsen in Frankrijk afgestudeerd aan deze universiteit. Voor jong en oud is dit een hele interessante stad om te bezoeken tijdens een vakantie met de trein naar Frankrijk.

Een stad vol kunst en cultuur

Montpellier. Deze altijd sfeervolle stad is volgepakt met kunst en cultuur. Zo is er La Place de Comédie, overdag de thuisplaats van diverse architectonische hoogstandjes, in de avond het middelpunt van het culturele leven. Ook is de stad een echt aquaduct rijk, uit de achttiende eeuw, het aquaduct Saint-Clément. 

En natuurlijk een koninklijk paleis voor de Zonnekoning, want Lodewijk de Veertiende had ook weinig zin om in de winter in het klamme Versailles te verblijven en genoot liever van de heerlijke Occitaanse zon. Montpellier is dus een geweldige bestemming voor de mensen die een trage en ontspannen vakantie met de trein naar Frankrijk zoeken.

vakantie met de trein naar frankrijk

Toch wat minder stedelijk?

Maak je liever kennis met wat ruigere natuur, dan zijn safari’s naar de Camargue ten oosten van Montpellier, met de beroemde verwilderde witte Camargue-paarden, zeker je ding. Deze moerassige kustvlakte en lagune vormen nu een uniek gebied, waar landbouw en natuur in een precair evenwicht zich ontwikkelen. Zo vormt de Camargue een van de weinige gebieden in Europa waar flamingo’s voorkomen.

En wie Camargue zegt, zegt natuurlijk zee. Want de Camargue kan je het beste zien als een soort waddengebied. Van -o là là – de naturistenstranden bij Cap d’Agde tot het stadje Agde zelf en het sfeervolle vissersplaatsje Sète. En natuurlijk het ondiepe étang (binnenmeer) de Thau, waar om heen deze stadjes en steden liggen.

Cultuur of Natuur? Wat dacht je van allebei!

Voor de liefhebber van culinair genot zijn er talloze wijnproeverijen en pittoreske bistro’s, waar je kennis kan maken met de voortreffelijke Occitaanse keuken. De wijnen van de Hérault, de streek rond Montpellier, staan hoog aangeschreven bij de kenners. De wijnbouw in dit hoogstaande gebied dateert al uit de Romeinse tijd en zowel de Vin de Pays de Hérault, als de wijnen van IGP- als AOC-niveau vinden gretig aftrek. Dus grijp zeker de kans om een bezoekje te brengen aan een Domaine, en wat flessen Hérault-wijn mee te nemen om thuis nog na te genieten. Het voordeel van een vakantie met de trein naar Frankrijk is hier dat je geen Bob nodig hebt!

Voor grottenliefhebbers zijn er de Grotte de Clamouse en nog enkele andere grotten, zoals de Grotte des Demoiselles. Verder kan je het middeleeuwse dorpje Olargues met de Pont du Diable uit de twaalfde eeuw en verkennen, en rondtrekken in het aangrenzende Parc Naturel, met talloze spectaculaire meertjes, rivieren en kloven. Een van de meest dramatische plaatsen is het fraaie dorpje Minerve, waar in 1210 een groepje Katharen, een ketterse sekte, heldhaftig standhield tegen de wrede inquisiteur Simon van Montfort. Maar ook Aigne, Beaufort en Montoulours zijn de moeite van een bezoekje waard. 

Qua natuurschoon is er de spectaculaire Cirque de Navacelles en ook de Gorges de l’Herault bij St Guilhem-le-Desert wil je niet missen. Het meer Lac du Salagou is een walhalla voor watersporters en hebben we het natuurlijke amfitheater van de Cirque de Mourèze al genoemd? Dus ook voor de wat avontuurlijkere reizigers die een vakantie met de trein naar Frankrijk zoeken is er genoeg te vinden en te beleven.

Uniek aan deze bestemming is dat je hier eigenlijk het hele jaar door terecht kan wegens het fijne klimaat. De nabije Middellandse Zee tempert de winter en het noordelijk gelegen Massif Central houdt veel koude luchtstromen tegen. De nabijgelegen zee maakt de zomer lekker warm, maar niet snel verstikkend heet. 

Waarom zou je de halve wereld rondvliegen, als je ook op vakantie met de trein naar Frankrijk de zon kan ontdekken, en onderweg van het Franse natuurschoon kunt genieten?  Niet voor niets is Frankrijk een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld.

Even terug naar toen

Opmerkelijke streken met een vleugje mysterie.

Wil je liever wat dichter bij huis blijven? Dat kan natuurlijk ook, want Noord-Frankrijk is verrassend dichtbij. Denk bijvoorbeeld eens aan het prachtige Bretagne. Een paar uurtjes met de snelle Thalys en TGV, en je bent al helemaal in het buitenland. 

Je wordt wakker met knapperig stokbrood, en ziet verkeersborden in het Frans en een geheimzinnige taal. Een bijna uitgestorven variant van het Keltisch, de Bretonse taal. Daarmee lichten we al een tipje op van de sluier, want Bretagne is één van de meest boeiende streken in Frankrijk. Daarom gaan we wat dieper in op een vakantie met de trein naar Frankrijk, in Bretagne.

Op vakantie met de trein naar Frankrijk: Prat in Bretagne

Kelten en menhirs in Frankrijk? Jazeker. De laatste Kelten bewonen niet alleen de Britse eilanden, maar ook een stukje van Frankrijk. Maak kennis met een onverwacht stukje Frankrijk in het uiterste westen, waar het milde atlantische zeeklimaat en de bijzondere natuur en cultuur zorgt voor een onvergetelijke vakantie. Krijg het ultieme Astérix en Obelix-gevoel in dit centrum van neolithische monumenten in Europa. 

Het slaperige dorpje Prat ligt dicht bij de noordkust van Bretagne. Met iets meer dan duizend inwoners is het een ideale rustieke vakantiebestemming, met veel rust en ruimte. In Prat kan je uitgebreid genieten van het rustieke, Bretonse boerenleven, met knapperig, vers, biologisch stokbrood van Monsieur Le Boulanger en van talrijke heerlijke streekproducten. Een hele geschikte bestemming voor een ontspannen en zorgeloze vakantie met de trein naar Frankrijk.

Terug in een ver verleden

Met enige geluk kan je nog enkele bejaarde inwoners Bretons, of Brezhoneg in de lokale taal, horen spreken. Bretons is een Keltische taal, die ooit door heel Bretagne gesproken werd, maar nu beperkt is tot het uiterste westen en bijna alleen door ouderen nog gesproken wordt. 

Wel zijn veel verkeers- en straatnaamborden nu tweetalig. Tijdens een vakantie met de trein naar Frankrijk kan de trein zomaar het enige teken van de moderne tijd zijn, verder waan jij je bijna volledig in het verre verleden van Frankrijk.

In de buurt van het dorpje ligt op loopafstand ook de étang de Prat, een klein meertje waar je kan vissen en zwemmen als het warm is. De landelijke omgeving met kleine sfeervolle dorpjes is ideaal voor wandeltochten of fietstochten.

vakantie met de trein naar frankrijk
vakantie met de trein naar frankrijk

Als je iets verder reist, heb je op ongeveer twintig kilometer ten noorden van Prat de kust. De kusten zijn spectaculair,  met kleine zandstrandjes tussen de klimrotsen. Een populair tijdverdrijf is oesters zoeken op het droogvallende strand. 

Ploumanac’h aan de Côte de Granit Rose is in 2015 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Frankrijk. Dit sfeervolle dorp met de spectaculaire rotskust van roze graniet ligt aan de kust ten noordwesten van Prat en mag je zeker niet missen.

Bretagne: vol activiteit en avontuur

Voor een zonvakantie is het wisselvallige Bretagne wat minder geschikt, maar voor een sportieve en actieve vakantie dus des te meer. Want je blijft in beweging in deze bijzondere streek. Zo liggen er door de getijden geregeld mossels, oesters en kreeften op de zandbanken. 

Deze verzamelen is een leuke activiteit, en ze kunnen ‘s avonds op de barbecue. Het is ook een belangrijk onderdeel van de Bretonse cultuur. Het “Fête de la coquille Saint-Jacques”, het Sint-Jacobsschelpfeest dus, komt jaarlijks terug, rond 30 april tot 1 mei.  Zo is een vakantie met de trein naar Frankrijk geschikt voor vrijwel elk seizoen!

En als je toch bezig bent met het verzamelen, kan je ook op de talloze boerenmarktjes inkopen doen.


De menhirs

Maar de meest beroemde attractie van Bretagne zijn wel de menhirs. Dit zijn grote zwerfstenen, die in de Nieuwe Steentijd door de vroege landbouwers rechtop en alleen, in cirkels of andere structuren (dolmens) zijn opgesteld. Zijn het tempels? Grote zonnewijzers? Of een manier om het landschap in te richten en te markeren? Archeologen en pseudowetenschappers zijn nog steeds aan het bakkeleien over de precieze betekenis. 

Maar spectaculair zijn ze wel, en karakteristiek voor dit bijzondere deel van Frankrijk. En een indrukwekkend contrast met de huidige moderne wereld tijdens een vakantie met de trein naar Frankrijk.

Je kan de spectaculaire menhirs en megalithische structuren bezichtigen in onder meer Penvénan, Kerbors en Ploubazlanec, alle aan de noordkust.

Bekende menhirs in de buurt van Prat zijn de Menhir de Kerguezennec, de menhir de Minhir en de Menhirs de Pergat.  De grootste menhir is de Menhir de Glomel, hier afgebeeld. Deze is bijna negen meter hoog. Iemand moet hier erg zijn best voor hebben gedaan. Of als baby in een ketel met toverdrank gevallen zijn, natuurlijk.

vakantie met de trein naar frankrijk

Maar behalve menhirs, is er nog veel meer te zien in Bretagne. Zo zijn er prachtige dorpjes en stadjes als Moncountour, Guingamp, Châtelaudren en Quintin. Pontrieux en de brug van Léhon. En ook de prachtige middeleeuwse stad Tréguier, met vakwerkhuizen, een kathedraal en siertuinen. Deze streek heeft een oude geschiedenis die al teruggaat van voor de Romeinse tijd. Dus er is heel wat te zien, niet alleen vanwege het spectaculaire natuurschoon, maar ook de vele cultuur. Van de Nieuwe Steentijd tot nu. Want veel kunstenaars vestigden zich in deze inspirerende streek.

Dit is nog maar een deel van alles wat er te zien en te ontdekken is in Bretagne. Dus wil je een rustige, landelijke en tegelijkertijd actieve vakantie, waarbij je in contact komt met je innerlijke oermens, dan is Bretagne beslist een aanrader voor een vakantie met de trein naar Frankrijk!

Op vakantie met de trein naar Frankrijk: kan dat wel?

Vakantie met de trein naar Frankrijk? Geen probleem, met het Franse spoorwegnet kan je op de meeste plaatsen komen. 

Je bereikt Prat met een combinatie van TGV en Thalys, waarbij je vanaf Rotterdam naar Parijs reist in de Thalys. Daar reis je met het openbaar vervoer, de Métro, van Gare du Nord naar Paris Montparnasse, waar je over kan stappen op de TGV naar Guingamp. Bretagne is vrij dun bevolkt, dus het openbaar vervoer is schaars. 

 

Huur daarom een auto in het plaatsje Guingamp. Vlak bij het treinstation is er een verhuurbedrijf. Het is alleen de vraag of hier elektrische auto’s te krijgen zijn, Guingamp is maar klein. Check dit eerst. Waarschijnlijk is het daarom toch slimmer, om vanuit Nederland je eigen e-bike mee te nemen. 

Want de afstanden zijn groot in het ongerepte, dunbevolkte Bretagne. Dan merk je wel dat een elektrische fiets of speed pedelec jullie net even die extra snelheid en kracht geeft die je nodig hebt voor langere dagtochten. En de fiets kan gewoon mee in de Thalys en de TGV. Dus een vakantie met de trein naar Frankrijk is altijd wel mogelijk, waar je in Frankrijk dan ook heen wilt.

Er op uit in eigen land? Vind jouw duurzame vakantie!

Lost your password?

Adres

Kaap Hoorndreef 66
3563AW, Utrecht

Email