Hoe reis je zo milieubewust mogelijk? De CO2 uitstoot vliegtuig vs auto​

co2 uitstoot vliegtuig vs auto

Onze dagelijkse bezigheden leiden, vaak zonder dat we er ons bewust van zijn, tot milieuvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan dieren en planten die doodgaan of aan milieugebieden die verdwijnen door olielekken of het vrijkomen van giftige stoffen. Ook onze vakanties hebben vaak een aanzienlijke milieu impact. Hierin spelen de vervoersmiddelen waar we voor kiezen een grote rol. 

Door zo duurzaam mogelijk te leven en ons bewust te zijn van de impact die ons gedrag heeft op de natuur, kunnen we gelukkig al een groot verschil maken. Daarom in deze blog: hoe zit het met de CO2 uitstoot vliegtuig vs auto? 

CO2 uitstoot van de auto

Eerst kijken we voor de CO2 uitstoot vliegtuig vs auto naar beide vervoersmiddelen. Bij een auto wordt vaak benzine of diesel gebruikt als energiebron. Bij het verbranden hiervan komen stoffen vrij die een negatief effect hebben op het klimaat. Het milieueffect van het reizen met de auto hangt af van een aantal factoren volgens Milieu Centraal. De belangrijkste factor is het brandstofverbruik. Het brandstofverbruik hangt af van de grootte en type van de auto, het soort weg, de gereden afstand, de snelheid en accessoires die de luchtweerstand verhogen.

Naast deze factoren heeft het aantal passagiers ook een grote impact. Als er meerdere personen in één auto zitten, dan wordt er per persoon minder C02 uitgestoten. Maar als er een caravan wordt aangesloten aan de auto, dan zal er juist 60% meer CO2 worden uitgestoten.  Gemiddeld komt er bij elke liter bezine zo’n 2269 gram CO2 vrij. Bij een liter diesel komt er 2606 gram CO2 vrij, en voor LPG ligt deze uitstoot op 1610 gram. 

Naast de CO2 uitstoot krijg je bij auto’s ook te maken met de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden. Vooral stikstofoxiden zijn de laatste tijd geregeld in het nieuws vanwege de negatieve effecten van deze stofdeeltjes op de gezondheid van mens, dier en milieu. 

CO2 uitstoot van het vliegtuig

Nu de gegevens van de auto bekend zijn, is het tijd om te kijken naar de CO2 uitstoot van het vliegtuig. Kan het vliegtuig de auto overtreffen bij de CO2-uitstoot vliegtuig vs auto?

Bij een vliegtuig wordt kerosine verbrandt. Dit proces leidt niet alleen tot de uitstoot van CO2, maar ook tot het vrijkomen van stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen. De uitstoot van deze gassen op de hoogte waarop vliegtuigen vliegen, leidt vervolgens tot een versterking van het broeikaseffect. Tijdens een vliegritje van Amsterdam naar Sydney, Australië leg je zo’n 16.643 km af. Hiervoor wordt ongeveer 3 ton (3000 kg) CO2 uitgestoten. 

Eén van de grootste problemen van vliegen is echter de prijs. De lage prijs van veel vliegtickets zorgt ervoor dat er onnodig veel gevlogen wordt. Locaties die misschien eenvoudig met de trein of auto bereikt kunnen worden, worden tegenwoordig vaak met het vliegtuig bereikt. 

Vliegtuig vs auto?

Wordt het een gelijkspel bij de CO2-uitstoot vliegtuig vs auto? Elk vervoersmiddel heeft zijn voor- en nadelen. De bepalende factor is zoals eerder gezegd de afstand. Als de afstand erg groot is, dan is het vaak lastig om met de (elektrische) auto te reizen. Daarom is het vooral belangrijk om na te denken over de CO2 uitstoot van jouw vliegritje bij korte afstanden. Ga je bijvoorbeeld naar Parijs? Overweeg dan voor de trein, bus of elektrische auto te kiezen. Je bent weliswaar iets langer onderweg, maar bespaart wel een hoop CO2!

Helemaal duurzaam doen? Boek dan je CO2 neutrale reis bij Sustainaway!

Geef een reactie