Verantwoord reizen trend: Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

verantwoord reizen trend

Dat verantwoord reizen steeds populairder wordt, is niet gek. Nieuwe klimaatrapporten en overstromingen door heel Europa zorgen ervoor dat iedereen weer even stil staat bij de klimaatproblematiek. Duurzaam toerisme is een begrip dat we al een aantal jaar kennen, maar ook nog grotendeels in de kinderschoenen staat. De afgelopen jaren groeit het aantal mensen dat een duurzame vakantie zoekt flink. Wat zijn de trends van het moment?

Reizigers kiezen voor minder toeristische plekken

Het begint allemaal bij de reiziger zelf. Je maakt zelf altijd je keuzes wat betreft je reis en hebt daarmee volledig zelf in hand hoe duurzaam jouw reis wordt. Consumenten nemen deze keuzes steeds bewuster. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat 55% van de reizigers tegenwoordig voorkeur geeft aan een plek buiten de drukke stad. De reizigers geven aan bij hetzelfde comfort liever buiten het centrum te zitten. Ook toeristische attracties worden steeds minder populair. Mensen gaan tegenwoordig liever op zoek naar rustige plekken. Reizigers kiezen er op deze manier voor om een omgeving en milieu niet teveel te belasten, en leunen steeds meer richting duurzaam reizen.

De keuze voor de bestemming

Doordat reizigers steeds bewustere keuzes maken wat betreft hun reis is ook de keuze voor de bestemming steeds vaker een eigen keuze. Mensen boeken steeds meer hun eigen reis en vullen zelf deze reis in met activiteiten. Hierdoor zijn reisbureaus en pakketreizen minder populair aan het worden door het gebrek aan eigen keuzemogelijkheden. Dat de afgelopen jaren steeds meer mensen in eigen land hun vakantie vieren, is logisch vanwege de maatregelen rondom de coronapandemie. Het eigen land is hierdoor populairder geworden en mensen hebben nieuwe plekjes dichtbij gevonden. Of deze trend aanhoudt als het weer mogelijk is om zonder problemen de hele wereld rond te reizen, is alleen maar te hopen. Hoe dichter bij huis, hoe kleine de uitstoot van je vakantie is. 

Volledig duurzame reizen 

Uit het Sustainable Travel Report blijkt dat er ook steeds meer mensen specifiek kiezen voor een duurzame accommodatie. Waar in 2016 nog maar 62% het idee had om in zo’n accommodatie te slapen, was dit in 2020 al 75%. Daarmee wordt ook de focus verlegt voor veel reizigers van duurzame keuzes in een vakantie naar een volledig duurzame reis. Dit houdt vaak in dat ook het vervoer en de activiteiten milieubewust zijn gekozen en geen schade doen aan het milieu. Ook voor hotels geldt dat wanneer het eco-friendly is deze meer in trek zal zijn bij veel reizigers. 70% geeft namelijk aan dat ze eerder een eco-friendly hotel zouden boeken, ook al zoeken ze hier niet specifiek naar. 

Lokale bevolking

Een andere duidelijke duurzaam reizen trend is het respecteren van de lokale bevolking. Reizigers zijn steeds meer bewust van het effect dat zij en alle andere reizigers kunnen hebben op een gemeenschap. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel Venetië. De lokale bevolking en gehele gemeenschap staan daar zo onder druk van toerisme dat je bij het boeken van een duurzame reis deze locatie beter kan vermijden. Een andere trend op dit gebied lijkt dat reizigers wat terug proberen te geven aan de bevolking. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld rechtstreeks eten te kopen bij een lokale markt of naar het kleine plaatselijke restaurantje te gaan. 

CO2 compensatie

Ook zijn er veel reizigers die na de tijd hun uitstoot willen compenseren. Dit is een nobel streven en met de compensatie worden vaak projecten ondersteunt als het planten van bomen of opkopen van CO2 licenties. Toch is er nog één ding veel beter dan het compenseren van je uitstoot; niets uitstoten. De lucht die je uitstoot wordt namelijk niet direct gecompenseerd door de bomen die ooit geplant gaan worden van je geld. Daarom is het beter om voordat je de reis boekt je alvast goed te verdiepen in hoe vervuilend je reis kan gaan zijn. 

Geef een antwoord