Gebruik duurzame benodigdheden voor je reis

Suitcase

Je kunt een aantal aanpassingen doen in de benodigdheden voor op reis. We zijn vaak geneigd om allerlei mini’s speciaal voor op reis aan te schaffen. Dit is namelijk handig voor een vliegvakantie of als je ruimte wilt besparen in je koffer. Denk aan een kleine shampoo, douchegel en een kleine tube met tandpasta. Nu zou je al een klein stapje richting duurzaamheid kunnen zetten door gebruik te maken van kleine herbruikbare flesjes. Deze kun je dan elk jaar opnieuw vullen met het product dat je gebruikt. Er zijn ook opties die nog duurzamer zijn. Denk hierbij aan producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen en die herbruikbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de bamboe haarborstel. Deze borstel is gemaakt van duurzaam bamboe en heeft natuurlijke borstelharen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens vriendelijker voor je haar. Daarnaast kun je ook kiezen voor reis shampoo in plaats van gewone shampoo in plastic flessen. Reis shampoo is verkrijgbaar in vaste vorm en zit vaak in composteerbare verpakkingen. Doordat het bars zijn doe je er ook nog eens erg lang mee en gebruik je niet te veel product. 

Kies voor duurzame accommodaties

Een andere manier om duurzaam te reizen is door te kiezen voor duurzame accommodaties. Als je voor duurzaamheid wilt gaan, kun je een vliegvakantie beter overslaan. Ga in plaats daarvan met de auto of de trein. Bij voorkeur een elektrische auto natuurlijk. Zeker in Europa kun je gemakkelijk met de trein reizen. Kies voor een camping of een leuk houten huisje in de natuur. Dit is al een stuk milieubewuster dan een luxe hotel waar dagelijks veel eten wordt geproduceerd en weggegooid. Door te kiezen voor een accommodatie die zich inzet voor duurzaamheid. Daarnaast kun je ook overwegen om te kiezen voor accommodaties die lokale gemeenschappen steunen en de lokale cultuur respecteren. Houd er dan wel rekening mee dat er soms een kleine heffing bij de prijs komt kijken.

Onderneem duurzame activiteiten: ontdek de natuur

Tijdens de zomervakantie is het belangrijk om ook na te denken over de activiteiten die je onderneemt. Probeer zoveel mogelijk activiteiten te kiezen met respect voor de natuur. Denk aan wandelen, fietsen of zwemmen. Dit zijn hele toegankelijke en goedkope activiteiten die je haast overal kunt doen. Daarnaast kun je ook kiezen voor excursies die de lokale natuur en cultuur respecteren en beschermen. Door bewust te kiezen voor duurzame activiteiten, draag je bij aan het behoud van de natuur en het verminderen van je ecologische voetafdruk.

Vermijd souvenirs

Een van de leukste dingen aan op vakantie gaan is het kopen van souvenirs. Maar vaak zijn deze souvenirs gemaakt van materialen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals plastic en tropisch hardhout. Je draagt bij aan overconsumptie door het kopen van souvenirs. Denk hier dus heel bewust over na. Je kunt ervoor kiezen om lokale souvenirs te kopen die met de hand zijn gemaakt. Denk hierbij aan producten gemaakt van gerecycled materiaal, zoals tassen van oude rijstzakken of sieraden van gerecycled glas. Probeer in ieder geval de typische toeristenwinkels te vermijden. Op deze manier draag je bij aan de lokale economie en help je de natuur en cultuur te behouden.