Zo ga je duurzaam op reis: dit zijn 4 tips

Vakantie in Elzas Frankrijk

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp geworden in onze samenleving. Ook op reis kunnen we ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Door bewuste keuzes te maken en duurzame alternatieven te kiezen, kunnen we onze impact op de planeet verminderen. In dit artikel delen we 4 tips om duurzaam op reis te gaan.

Kies voor duurzame accommodaties

Het is allereerst erg belangrijk om te kiezen voor een duurzame accommodatie. Dit is een van de eerste stappen om te zorgen voor een duurzame reis. De makkelijkste optie is natuurlijk om te kamperen. Op die manier ben je meer zelfvoorzienend bezig en maak je gebruik van gedeelde faciliteiten. Daarnaast hoef je niet te stoken en gebruik je minder water. Toch is dit niet altijd even praktisch. Daarom is het begrijpelijk om toch voor een accommodatie te kiezen met meer voorzieningen. Steeds meer hotels en guesthouses zijn bezig met het verminderen van hun impact op het milieu. Ze maken gebruik van zonne-energie, recyclen afval en gebruiken duurzame materialen in hun gebouwen. Je kunt bijdragen aan een schonere planeet door te kiezen voor een accommodatie die zich inzet voor duurzaamheid. Filter dus op vakantiehuisjes met waterbesparende maatregelen, een houtkachel en bijvoorbeeld zonnepanelen of een waterpomp. 

Kies voor duurzaam vervoer

Een andere manier om duurzaam op reis te gaan is door te kiezen voor duurzaam vervoer. Het is verleidelijk om voor een vliegvakantie te gaan. Toch weten we inmiddels dat het vliegtuig erg vervuilend en belastend is voor het milieu. Je kunt in plaats daarvan de trein nemen. Treintickets zijn een stuk goedkoper en tegenwoordig zijn plaatsen erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De reis duurt misschien wat langer, maar je komt onderweg op meer plekken en je wordt onderweg beloond met mooie uitzichten. Je kunt ook gaan voor een elektrische auto als je wat flexibeler wilt zijn in je mobiliteit. Op die manier kun je je reis zo duurzaam mogelijk maken. Moet je toch met het vliegtuig reizen? Overweeg dan om je CO2-uitstoot te compenseren door te investeren in duurzame projecten. Op die manier kun je je impact op het milieu verminderen en bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een Nederlandse thuisbatterij in je huis om duurzamer om te gaan met energieverbruik in huis. Op die manier ga je op een duurzame manier om met energie. Zoek op ‘accupakket zonnepanelen’ voor de mogelijkheden.

Neem je eigen herbruikbare spullen mee

Een andere manier om duurzaam op reis te gaan, is door je eigen herbruikbare spullen mee te nemen. Denk hierbij aan een herbruikbare waterfles, een koffiebeker en een boodschappentas. Het is belangrijk om wegwerpproducten te vermijden. Hierdoor verminder je de hoeveelheid afval die je produceert en help je mee aan het verminderen van plasticvervuiling in de natuur. Daarnaast kun je ook overwegen om je eigen etenswaren mee te nemen in herbruikbare verpakkingen. Op die manier hoef je geen gebruik te maken van plastic verpakkingen en kun je genieten van een duurzame maaltijd tijdens je reis. Zorg er dan wel voor dat het geen producten zijn die vervuilend zijn voor de natuur. 

Respecteer de natuur en lokale cultuur

Tot slot is het belangrijk om tijdens je reis respect te tonen voor de natuur en de lokale cultuur. Laat geen afval achter in de natuur, respecteer de regels en tradities van de lokale bevolking en vermijd het kopen van producten gemaakt van bedreigde diersoorten. Het is belangrijk om erg bewust om te gaan met de omgeving waarin je reist. Op die manier draag je bij aan het behoud van de natuur en de cultuur van het land dat je bezoekt.