In het drukke leven van alledag hebben veel mensen een continu gevoel van haast. Er moet eigenlijk altijd meer gebeuren dan dat er uren in een dag zitten en we vliegen van hot naar her. Hoewel de huidige lockdowns ons daarin enigszins afremmen, lijken we nog steeds te veel te doen te hebben.
Een trend die daar recht tegenover staat is slow living. In plaats van op to-do’s, ligt de nadruk hier op aandachtig en bewust leven in het moment. Niet wanneer je nog bezig bent met afronden van die ene taak al met je hoofd bij het volgende zijn wat je moet doen, maar vaker stilstaan en je bewust zijn van het moment. Wat brengt dit je en hoe kun je het toepassen in je eigen leven? We zoomen er in deze blog op in.
Wat is slow living?
Slow living is een levensstijl waarin het gaat om ‘zijn’ in plaats van om ‘doen’. Niet alleen in je vrije tijd of wanneer je tijd over hebt, maar als een mindset. Het maakt je bewust van wat je hebt en laat je hiervan genieten, ook wel te vatten onder de term ‘bedachtzaam leven’.
Hoewel het ontstaan van de slow living beweging niet volledig aan een gebeurtenis is toe te wijzen, gaat het verhaal dat het is voortgekomen uit Italië. Toen eind 20e eeuw de McDonald’s een vestiging opende in Rome, zagen velen dit als mismatch met de Italiaanse keuken, waar het draait om aandacht voor het bereiden van smaakvol eten. Als tegenreactie werd Slow Food opgericht, waar over de jaren heen verschillende slow living initiatieven uit volgden.
Tips voor een bedachtzamer leven
Wil je zelf ook aan de slag met langzamer en aandachtig leven? Verrassing: je hebt niet per se meer tijd nodig! Het gaat erom dat je bewust omgaat met de tijd die je hebt en de dingen die je daarin doet. Hoe bedachtzaam leven vorm krijgt, is voor iedereen anders, omdat iedereen ergens anders voldoening door ervaart en blij van wordt. Een paar tips om te ontdekken hoe slow living er voor jou uit ziet:
- Heb je een vrije dag? Kies een paar dingen die je die dag wilt doen en doe ze met je volle aandacht. Geen drie dingen tegelijk, maar één voor één.
- Plan af en toe bewust een paar uur niks – bijvoorbeeld in het weekend – en doe dan ook niets. Niet die ene kast opruimen, je serie kijken of planten verpotten, maar gewoon even echt niks doen: jezelf vervelen eigenlijk. Bonus: dit is ook direct heel goed voor je creativiteit!
- Maak in je eentje een lange wandeling. Zonder muziek of podcast en juist mét aandacht voor de natuur om je heen.
- Maak iets met je handen. Ga tekenen, breien, hout bewerken of maak bijvoorbeeld zelf pasta of brood.
- Pak niet automatisch je telefoon als je even moet wachten, maar kijk om je heen wanneer je tafelpartner in een restaurant naar de wc is of wanneer je wacht op de trein. Merk de mensen om je heen op en groet ze eens!
- Kies ervoor om bewust en langzaam te eten. Probeer de verschillende ingrediënten te proeven en focus je op de smaak van wat je eet.
- Doe bewust langer over jezelf verplaatsen: ga fietsen in plaats van met de auto of ga lopend in plaats van op de fiets.
- Durf nee te zeggen tegen vragen en uitnodigingen van anderen, ook al heb je wel tijd. Zo houd je meer tijd over om even niets te doen.
Natuurlijk hoef je niet al deze punten toe te passen om slow living te ervaren. Ze kunnen je echter helpen om je bewust te worden van wat je allemaal hebt en een dankbare levenshouding te ontwikkelen.
De voordelen van slow living
Bewust kiezen om rustig aan te doen, kan een gevoel van opluchting geven. Je zult merken dat je minder geleefd wordt in de huidige samenleving waar het allemaal vaak snel moet. Kleine kanttekening: snel is niet altijd slecht. Het gaat echter om de balans: bedenk bewust welke dingen je de moeite waard vindt, sta daar bij stil en doe andere dingen juist op een hoger tempo.
Wanneer je een slow living mindset hebt, kan zich dat op verschillende manieren uiten. Misschien is dat je al opgevallen in ons rijtje tips, die variëren van bewust eten tot naar buiten gaan en DIY’en. Daarnaast kun je slow living ook in interieur of in duurzaam reizen tot uiting laten komen. Meer weten over deze manier van leven? Lees dan bijvoorbeeld het boek ‘Seeking Slow’ of luister deze podcast.