In Nederland kennen we 5 verschillende luchthavens. Dit zijn Schiphol Airport, Eindhoven Airport, Groningen-Eelde Airport, Maastricht Aachen Airport en Rotterdam – The Hague airport. Schiphol is één van de drukste vliegvelden in de EU en blijft maar groeien. Maar liefst 88% van het vliegverkeer in Nederland vindt plaats op Schiphol.
Bekend is dat vliegen één van de meest milieubelastende manieren van transport is. Wil je weten waarom vliegen zo slecht is voor het milieu? In deze blog lees je welke invloed vliegverkeer heeft op het milieu, hoe anders denken en COVID-19 met elkaar te maken hebben en hoe je je impact zoveel mogelijk minimaliseert als je toch besluit te vliegen.
Hoe vervuilend is de luchtvaart?
De luchtvaart heeft een enorme impact op het milieu. Om de klimaatdoelstellingen te halen, is het belangrijk om te reizen zonder vliegen. De luchtvaart is namelijk de meest klimaatintensieve manier van transport. Zeven procent van de totale Nederlandse klimaatimpact wordt veroorzaakt door de luchtvaart. Door de groei van het aantal vluchten zal dit percentage alleen nog maar stijgen.
Schiphol is door de centrale ligging een transferhaven tussen Europa en de rest van de wereld. Er wordt hier dan ook vaak geland en opgestegen. Dit heeft als gevolg dat er extra veel CO2- en fijnstofuitstoot boven Nederland is. Fijnstof zijn de roetdeeltjes die we door middel van inademen binnenkrijgen zonder dat we dit merken. Deze roetdeeltjes zorgen voor schade aan de longen en kunnen zelfs astma veroorzaken.
De ultrafijne deeltjes zijn zelfs nog gevaarlijker voor andere inwendige delen van de mens. Via de longen bereiken deze ultrafijne deeltjes de bloedbaan. Hier kunnen ze ernstige ziektes zoals astma, hart- en vaatziekten, (long)kanker en hersenschade veroorzaken. Reizen zonder vliegen zorgt ervoor dat de fijnstofuitstoot en de ultrafijne deeltjes niet in de lucht terecht komen.
Reizen zonder vliegen, gedragsverandering en COVID-19
In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Als we kijken naar het huidige luchtvaartbeleid is dit onmogelijk. Dagelijks stijgen er namelijk nog steeds zo’n 950 vluchten op vanaf Schiphol Airport. Reizen zonder vliegen is één van de belangrijkste gedragsveranderingen om het klimaatprobleem aan te pakken. We moeten dingen anders gaan doen. Op een andere manier reizen, op een andere manier werken en op een andere manier op vakantie.
Dankzij COVID-19 werd de wereld overal tot stilstand gebracht. We werden verplicht om anders te denken. Daarmee daalde in de eerste maanden het gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee ook de CO2-uitstoot. Uit cijfers bleek dat in deze maanden het energieverbruik en de CO2-uitstoot door de vervoerssector drastisch daalden als gevolg van het algemene advies om thuis te werken.
Toch vliegen?
Wanneer je toch besluit om niet mee te gaan in reizen zonder vliegen geven we je hier tips om de milieubelasting van het vliegen te verminderen:
- Kies wanneer mogelijk voor een directe vlucht. Bij het opstijgen en dalen komt er namelijk meer CO2 vrij. Boek dus een vlucht zonder tussenlandingen. Dit zorgt voor minder milieubelasting en geluidsoverlast.
- Stel het doel van je vakantie centraal. Wil je graag een zonvakantie? Kies dan voor bijvoorbeeld de Canarische eilanden in plaats van Thailand. Wanneer je met 4 personen ervoor kiest om naar de Canarische eilanden te gaan stoot je 7.500kg minder CO2 uit dan de reis naar Thailand.
- Reis per voorkeur niet met de auto maar pak het openbaar vervoer naar het vliegveld. Zo stoot je niet alleen minder CO2 uit, maar bespaar je ook nog eens een hoop parkeergeld!
- Compenseer je CO2-uitstoot. Hoe dit werkt? Er zijn organisaties die klimaatcompensatie voor je regelen. Deze organisaties dienen als een soort tussenhandelaren. Zij zorgen ervoor dat jouw geld terecht komt bij organisaties die bossen aanplanten, belangrijke natuurgebieden beschermen of hernieuwbare energie projecten leiden.
Zelf ook duurzaam reizen? Kies dan voor een reis met de trein of boek direct een duurzame vakantie!