Vakantie zonder wifi? | Tijd voor een digital detox!

vakantie zonder wifi

Je Instagram openen om te zien hoe je beste vriendin zich vermaakt op het strand of hoe je beste vriend een barbecue heeft met zijn familie? Het liefst maken we tegenwoordig een zo ver mogelijke reis, die we vervolgens graag delen op de gram. Gek is het dan toch dat we onze smartphone meenemen om te kijken hoe het eraan toe gaat bij het thuisfront, al liggend en al scrollend aan een prachtig strand of in een wereldstad. 

Tegenwoordig is het gebruiken van een telefoon, laptop en tablet een groot onderdeel van ons dagelijks leven. Naast bereikbaar zijn voor noodoproepen gebruiken we ook onze smartphones voor mailtjes, Whatsapp, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok en andere sociale media. De multifunctionele gadgets zijn onze eerste bron voor nieuws, weer en vermaak. Ga je op vakantie en wil je echt weg zijn van het thuisfront? Misschien is een digitale detox wel iets voor jou.  

Wist je dat een vakantie zonder wifi een positieve invloed heeft op je gezondheid? In deze blog lees je wat een digitale detox is, vertellen we waarom een vakantie zonder internet zo goed voor je is en krijg je tips zodat je minder vaak je smartphone, tablet of laptop checkt. 

Wat is een digitale detox?

Een digitale detox staat voor afkicken van afhankelijk zijn van digitale media en apparaten zoals een smartphone, tablet en laptop. Heb je het gevoel altijd ‘aan’ te staan? Doe een digitale detox en zoek voor jou de beste balans tussen online en offline. 

Stress 

Een vakantie zonder wifi betekent een vakantie met minder stress. Door de komst van de smartphone is het mogelijk dat je de hele dag van alles kan controleren, van je werkmail tot aan je persoonlijke berichten. Sommige mensen schieten hierin door en kunnen nooit hun smartphone wegleggen. Heb je een lege batterij? Paniek! De stress die ermee gepaard gaat, heeft een negatieve uitwerking op je gezondheid. Vakantie zonder wifi? Je zult zien dat je minder stress ervaart en meer kan genieten van de omgeving en activiteiten. 

Slaapproblemen 

Wist je dat ruim 58% van de volwassenen in het laatste uur voor bedtijd hun telefoon, tablet of laptop gebruiken? Het gebruik van deze apparaten kort voor het slapen gaat gepaard met het slecht en minder goed in slaap kunnen vallen. Een factor die een rol zou spelen bij de slaapproblemen is het schermlicht. Daarnaast is een andere belangrijke factor de alertheid op elk bericht dat binnenkomt. Wil je uitgerust zijn op vakantie? Nog een reden om te gaan voor een vakantie zonder wifi. 

Ontwrichting gezinsleven 

Ga je met je gezin op vakantie? Zowel kinderen als ouders zijn fanatiek aan het scrollen op hun tablet of smartphone. Maar liefst 38% van de ouders zou “soms of zelfs nooit” gehoor geven aan het verzoek van hun kind om te stoppen met het gebruiken van de smartphone. Wil je je mooie momenten ervaren met je gezin? Leg dan je smartphone eens weg en ga wandelen in de natuur of daag elkaar uit tijdens een bordspel.

Toch geen complete vakantie zonder wifi?

Een smartphone, laptop of tablet is natuurlijk niet alleen maar negatief. Ga je op vakantie en wil je activiteiten online opzoeken? Internet brengt je op plekken waar je normaal niet naartoe zou gaan. 

Wellicht klinkt het spannend voor je om helemaal geen gebruik te maken van het internet op vakantie. We geven je tips hoe je zo min mogelijk gebruik maakt van je tablet, telefoon of laptop zodat je wellicht een nieuwe reiservaring ontdekt. 

  • Schakel je sociale media en tijdrovende apps, zoals WhatsApp en Instagram, uit. Weet je niet wat je tijdrovende apps zijn? Dit kan je zien onder ‘dataverbruik’ bij instellingen. 
  • Wees bewust van je schermtijd. Tegenwoordig kan je een wekelijks rapport instellen op je smartphone, tablet en laptop. Hierin zie je hoe vaak en hoe lang je gebruik maakt van de devices. 
  • Je kan natuurlijk ook vaste momenten op een dag inplannen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je na het avondeten een uur inplant om alle meldingen en berichten te beantwoorden. 

Toch behoefte aan afleiding om je telefoon links te laten liggen? Met deze duurzame reisproducten verveel je je geen moment, ook niet op je vakantie zonder internet!