Vegan oliebollen | Het lekkerste recept om thuis te maken!

vegan oliebollen

De laatste week van december 2021 is aangebroken. Tijdens oud en nieuw worden er vele oliebollen gebakken. Ga jij dit jaar zelf oliebollen bakken? Maak dan vegan oliebollen! Deze zijn namelijk niet alleen heel lekker en makkelijk te bereiden, maar ook beter voor het milieu. De bereiding van de vegan oliebollen duurt 30/45 minuten. Daarna moet deze lekkernij nog ongeveer een uur rijzen. Veel plezier! 

Geschiedenis

Elk jaar rond oud en nieuw worden er massaal in het hele land oliebollen gegeten. Oliebollen zijn een typische lekkernij voor in de winter. De reden hiervoor is dat oliebollen machtig zijn, warm worden geserveerd en veel calorieën bevatten. Gedurende de winterperiode was er vroeger namelijk schaarste en kou. 

Waar komt het idee van deze lekkernij vandaan? In de late middeleeuwen gingen de armen bij andere mensen langs om hun een gelukkig nieuw jaar te wensen. In ruil hiervoor kregen zij een soort traktatie, namelijk de oliekoek. Deze oliekoek had nog niet de ronde vorm zoals wij ze kennen. Deze koeken waren in de middeleeuwen plat. In de loop van de jaren heeft dit zich ontwikkeld tot de oliebol. Hoe je de lekkerste vegan oliebollen maakt? Wij hebben het lekkerste recept voor vegan oliebollen voor je!

Ingrediënten

  • 100 tot 150 gram rozijnen
  • 250 ml lauw warm water
  • 500 ml amandeldrink naturel (of 500 ml soja melk)
  • 14 gram gedroogde gist
  • 2 el kristalsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 500 gram tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 2 liter arachideolie
  • Poedersuiker

Bereidingswijze: Hoe maak je de vegan oliebollen?

Bereidingstijd: 30/45 min. (+1 uur beslag laten rijzen)

Voor het maken van vegan oliebollen doe je eerst de rozijnen in een kom. Hier giet je het lauw warme water overheen. Deze kun je afgieten wanneer het water afgekoeld is. Ondertussen kun je de gezeefde bloem, de gedroogde gist, de suiker en het zout mengen. Maak vervolgens een kuiltje en giet de amandeldrink of de sojamelk erin. Meng het geheel tot een glad beslag. Voeg tenslotte de rozijnen toe en meng nog een keer goed. Maak een theedoek vochtig met warm water en bedek de mix. Zet het vervolgens op een warme plek en wacht minimaal een uur tot het deeg is gaan rijzen.

Verwarm vervolgens de olie in een pan (180 graden) of frituurpan. Maak met 2 lepels of een ijsschep bolletjes en bak deze in ongeveer 8 minuten goudbruin. Eenmaal klaar kun je de vegan oliebollen eruit halen en bestrooien met poedersuiker. Smullen maar! 

Wil je jouw vegan oliebollen bewaren? Laat deze eerst goed afkoelen en bewaar ze daarna luchtdicht. Je kunt de oliebollen ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Wil je deze vegan lekkernij langer bewaren? Het is ook mogelijk om ze in te vriezen. Laat de vegan oliebollen eerst weer goed afkoelen en stop ze in de vriezer. Wij raden je aan om de oliebol binnen drie maanden uit de vriezer te halen! 

We zien jullie creaties graag tegemoet! Tag ons op Instagram via @yoursustainaway of Facebook @sustainaway