Onze voedselconsumptie heeft een grote invloed op het milieu. Bij het produceren van het voedsel komen er broeikasgassen en bestrijdingsmiddelen vrij. Daarnaast gaan er ook noodzakelijke grondstoffen verloren, zoals water en stikstof. Tegenwoordig is er meer bewustzijn over ons gedrag en de impact die ons gedrag heeft op de natuur, zo ook op het gebied van voeding en duurzaamheid. Daarom in deze blog: wat gebeurt er als we niet duurzamer gaan eten?
Wat is duurzaam eten?
Duurzaam eten, afkomstig van het algemene woord duurzaamheid, is een breed begrip; zo denkt de één aan dierenwelzijn en de ander aan eerlijke handel (fairtrade). Vanuit de overheid is er een brede definitie van duurzaam voedsel gegeven, waarbij er sprake is van productie en consumptie met respect voor mens, dier en milieu. Deze definitie omvat alle voedselkwaliteitsaspecten, zoals dierenwelzijn, natuurbehoud, milieu en klimaat en eerlijke handel.
Hoe kun je duurzaam eten?
Ik wil duurzaam gaan eten, maar weet niet hoe? Dat is verleden tijd. In deze blog worden er 7 stappen gegeven hoe je duurzaam kan gaan eten.
- Eet minder rood en bewerkt vlees en kies vaker voor vis, peulvruchten en noten. Dit zijn goede vleesvervangers die het milieu minder belasten.
- Verspil zo min mogelijk voedsel. Hoe? Koop en kook op maat. Minder verspillen levert namelijk veel winst op voor het milieu.
- Eet op maat, en niet te veel snacks en snoep. Door niet meer te nemen dan je nodig hebt, hoeft er ook geen extra voedsel gemaakt en vervoerd worden dan nodig, wat gunstig is voor het milieu. Niet alleen het milieu heeft hier baat bij, maar natuurlijk ook wij als mensen. Snacks en snoep leveren namelijk veel calorieën op wat samenhangt met een ongezonde levensstijl.
- Drink vooral kraanwater, thee en koffie. Frisdranken, sappen en alcohol zijn niet goed voor het milieu en je gezondheid.
- Switch naar plantaardige alternatieven voor zuivel. Kijk bijvoorbeeld eens naar haveryoghurt, plantaardige kaas of sojamelk. Tegenwoordig is er een groot assortiment van plantaardige alternatieven.
- Kies seizoensproducten en kijk naar de herkomst. Zo wordt het milieu minder belast, aangezien deze producten snel van land naar de winkel gaan.
- Kies voor één van de 10 topkeurmerken voor duurzame producten.
Wat gebeurt er als we niet duurzamer gaan eten?
Nu je weet hoe je duurzaam kan eten, is het belangrijk om te weten waarom je dit doet. Want wat gebeurt er als we niet duurzamer gaan eten? Als we onze wereldwijde broeikasgassen niet gaan verminderen, vallen er meer doden door honger en zijn er meer natuurrampen en overstromingen. De wereld is aan het opwarmen, wat betekent dat het weer ook extremer wordt; hevigere orkanen, vaker hittegevolgen en heel veel of juist helemaal geen regen. Ook in Nederland. Het klinkt als een probleem op lange termijn, maar werkelijkheid is anders. Kijk naar de Europese hittegolven van 2019. Dit waren de dodelijkste natuurrampen die in 2019 plaats hebben gevonden.
Het grootste probleem is de voedselindustrie, met name de veeteelt en landbouw. Veeteelt is verantwoordelijk voor maar liefst veertig (!) procent van alle broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel voor de gemiddelde Nederlander. Wist je dat zelfs rundvlees uit eigen land gelijk staat aan 22 kilogram CO2 per kilo? Dit staat gelijk aan een autorit van 111 km. De voedselindustrie is afhankelijk van jou als consument; de grote bedrijven passen zich namelijk aan als de consument haar gedrag verandert.