Bevroren zeepbellen fotograferen | Winterse DIY

bevroren zeepbellen fotograferen

Verveel jij je in de winter? Ga dan eens bevroren zeepbellen fotograferen! Vaak zien we in de zomer mensen bellenblazen terwijl dit in de winter nog veel leuker kan zijn! In de winter kunnen de bellen namelijk bevriezen waardoor er kleine ijskristallen in de bellen ontstaan. Deze geven een prachtig effect waardoor je er de mooiste creaties mee kunt maken. Met deze activiteit blijft het ook in de winter leuk om naar buiten te gaan. In deze blog lees je de beste tips om bevroren zeepbellen te fotograferen.

Benodigdheden

  • Afwasmiddel
  • Water
  • Optioneel: glycerine (voor een stevigere bel)
  • Bellenblaas/rietje (of iets anders om bellen mee te blazen)
  • Camera (of telefoon)

Bevroren zeepbellen fotograferen: hoe doe je dat?

Wil je bevroren zeepbellen fotograferen, maar je weet niet hoe? Hieronder leggen we je precies uit hoe het moet!

Allereerst begin je met het maken van een mix. Dit kun je heel gemakkelijk doen door 1 deel afwasmiddel en 3 tot 4 delen warm water in een kom te mixen. Hiermee zou het al moeten lukken om bevroren zeepbellen te kunnen maken. Als je graag wat stevigere bellen wilt maken, zou je glycerine kunnen toevoegen aan de mix. Wanneer de mix klaar is, kun je naar buiten gaan om je bellen te blazen. Let er wel op dat het buiten moet vriezen omdat de bellen anders niet kunnen bevriezen. Ga bijvoorbeeld vroeg uit bed, dit is het koudste moment van de dag. Op dit tijdstip is het ook perfect om te spelen met de zonsopgang!

Om bevroren zeepbellen te fotograferen, is het belangrijk dat je op een beschutte plek staat. De wind kan er namelijk voor zorgen dat de bel snel kapot gaat. Ook is het belangrijk dat je de bel blaast op een koud oppervlak zoals de sneeuw, een koude paal of tak. Het warme water zorgt ervoor dat de zeepbel sneller bevriest. Ze je camera daarom alvast klaar! Je kunt de foto’s maken met je telefoon, maar als je graag een foto van hoge kwaliteit wilt, kun je bijvoorbeeld ook een spiegelreflex camera gebruiken. Helemaal ready? Blaas dan de eerste bellen en experimenteer met het licht en de locatie. Het kan zijn dat het niet in een keer lukt om de bellen te blazen of de bellen te fotograferen, maar oefening baart kunst!

Andere tips / Mpemba effect

Een andere leuke activiteit die je in de winter kunt uitproberen is spelen met het Mpemba effect. Deze naam verwijst naar het fenomeen waarbij warmer water onder sommige omstandigheden sneller bevriest dan kouder water. Je kunt hier leuke experimenten mee uitvoeren! Neem als het goed vriest een glas heet water of gebruik je duurzame waterfles en gooi de inhoud buiten in de lucht. Het water zou vrijwel meteen moeten bevriezen, wat een prachtig effect geeft op foto’s! Let hierbij wel op dat je het niet in de lucht komt en daarna op je valt. Als het niet koud genoeg is werkt het namelijk niet. En natte kleren in de winter is natuurlijk niet heel fijn..

Wij zien graag jullie creaties voorbij komen. Tag ons op instagram via @yoursustainaway zodat wij je foto kunnen delen!