De échte nomad lifestyle; een busje ombouwen tot camper om vervolgens de hele wereld te kunnen ontdekken. Het fijne aan het hebben van een eigen camper, is dat je altijd in je eigen huisje zit en dat je relatief goedkoop veel van de wereld kunt zien. Je hebt je eigen spullen en je bepaalt zelf waar je naartoe gaat en wanneer je dit doet. Dat klinkt natuurlijk heerlijk, maar waar begin je? Een camper bouwen kan best even een onderneming en investering zijn. Hier lees je alles wat je moet weten als je met een camper wilt rondtrekken!
Zelf een busje ombouwen of een camper huren?
Voor je een busje koopt, is het verstandig om eerst eens een busje te huren. Ga bijvoorbeeld eens op pad met een elektrische camper en leer meer over deze unieke levensstijl. Een busje ombouwen tot camper is een investering waarvan je zeker wilt weten dat het echt bij je past. Als je nog nooit eerder een roadtrip hebt gemaakt met een camper, dan is het misschien een goed idee om eerst te testen of je het ook echt leuk vindt. Daarbij is het een goede manier om te ontdekken welke type campers jouw voorkeur hebben.
Camper bouwen: eisen
Er zijn ontzettend veel verschillende types en modellen busjes beschikbaar die je kunt ombouwen tot een camper. Bedenk je vooraf goed wat voor reizen je met de camper wilt maken en welke faciliteiten je belangrijk vindt. Ga je vooral op campings staan? Dan maak je waarschijnlijk gebruik van de voorzieningen van een camping. Wil je juist wildkamperen met je camper? Dan is het wel weer verstandig om na te denken over faciliteiten als een douche en toilet. Denk na over de tijd die je wilt reizen en waar je behoeftes liggen. Je kunt je busje ombouwen tot camper en deze precies inrichten zoals jij dat graag hebt. Maak daar dus gebruik van en richt je camper sfeervol, maar vooral ook praktisch in. Let goed op de ruimte van de bus en maak een concreet haalbaar plan van je inrichting.
Busje ombouwen tot camper: kosten
Wanneer je zeker bent van je plan en je wilt een busje ombouwen tot camper, dan is het tijd om alle kosten op een rijtje te zetten. Afhankelijk van je eisen, kun je een bus kopen voor € 1000 oplopend tot tienduizend euro. Vervolgens is het tijd om te specificeren hoeveel je maximaal kwijt wilt zijn aan het ombouwen van het busje. Hier volgen een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:
- Het budget: let op de aanschafwaarde van de bus én de ombouwkosten
- Het formaat: kies je voor een grote of kleine bus? Voor een grote bus betaal je meestal meer brandstofkosten dan een kleine bus. Daarbij kunnen de kosten flink oplopen afhankelijk van het interieur.
- Brandstof: als je van plan bent om veel kilometers af te leggen, dan is een diesel of LPG wellicht voordeliger. Wil je de camper alleen gebruiken voor vakanties? Dan is benzine aantrekkelijker en betaal je minder wegenbelasting.
- Kenteken: het scheelt tijd en geld om een busje te kopen die al een kampeervoertuigen kenteken heeft. Let daar op bij de aankoop!
- Staat van het busje: wil je een busje waar je nog veel aan moet doen om deze tot camper om te bouwen? Dan zijn busjes met een lager prijskaartje een goede keuze. Als je daar juist zo min mogelijk tijd aan kwijt wilt zijn dan is het verstandig een busje te kopen die minder onderhoud nodig heeft.
Busje ombouwen? Kies uit verschillende modellen
Als je zelf je busje gaat ombouwen tot camper, dan kun je kiezen uit diverse modellen en merken. Voor welke je moet gaan, is afhankelijk van jouw budget. Als je een grote bus wilt ombouwen, kies dan voor merken als Volkswagen, Crafter of Mercedes Sprinter. Voor een kleinere bus zit je als snel goed met Fiat Ducato, Opel Movano of Citroën Jumper.
Zaken om rekening mee te houden
Busjes ombouwen tot camper, het is een meer duurzame manier van reizen dat veel mogelijkheden biedt. Echter, er zijn ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Let er bij het budgetteren op dat de prijzen van veel busjes zonder 21% btw weergegeven worden. Houd hier dus rekening mee in je kosten plaatje. Daarbij moet je letten op de BPM, die afhankelijk is van de netto-cataloguswaarde en de leeftijd van de auto. Bovendien is het verstandig om vooraf uit te zoeken hoe het zit met de door de belastingdienst gestelde inrichtingseisen wat betreft campers. Door rekening te houden met de inrichtingseisen van je camper weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Bekijk al onze duurzame reizen door Europa en ontdek de diverse plekken voor jouw volgende avontuur!