WWOOFen: een duurzame manier van reizen

wwoof ervaringen

Als je van verre reizen houdt, dan weet je waarschijnlijk wel dat hier ook een prijskaartje aan hangt. Denk aan kosten voor het vliegen, verblijf, eten en drinken en overige kosten. Bovendien is het maken van verre reizen ook slecht voor het milieu. Wist je dat het ook een stuk voordeliger en duurzamer kan? WWOOFen is een avontuurlijke én verantwoorde manier van reizen, omdat je werkt op plekken die bijdragen aan een gezond ecosysteem. Hier lees je meer gedeelde WWOOF ervaringen en de leukste bestemmingen om te bezoeken!

Wat betekent WWOOF eigenlijk?

WWOOF staat voor World Wide Opportunities en Organic Farms. Het idee hierachter is om mensen te laten kennis maken met het leven op het platteland. Sue Coppard is dit in de jaren zeventig in Engeland ooit begonnen. Zij zocht vrijwilligers die haar wilde helpen op haar biologische boerderij, in ruil voor gratis verblijf. Dit is hoe WWOOFing voor het eerst is ontstaan. Tegenwoordig zijn er organisaties werkzaam in meer dan 130 landen en het werkt nog precies hetzelfde. Werken op het platteland, voor een kosteloos verblijf.

Hoe werkt het precies?

Een avontuurlijke reis klinkt voor vele natuurlijk fantastisch, maar waar begin je precies? Van werken op een organische boerderij WWOOF Costa Rica, tot aan ecologische community’s in Hongarije. Er is voor ieder wat wils en het concept is vrij eenvoudig. Je kunt je inschrijven en na het betalen van een kleine vergoeding kun je in contact komen met hosts van verschillende biologische boerderijen. Hieronder volgen de stappen die je moet doorlopen om te beginnen met WWOOFING:

  1. Begin met het kiezen van de bestemming die jou leuk lijkt. Je kunt kiezen voor bestemmingen over de hele wereld. Is het altijd al jouw droom geweest om Japan te verkennen? Door te kiezen voor WWOOF in Japan, kun je geld besparen en de agrarische sector van het land leren kennen. Dit geldt natuurlijk voor alle landen.
  2. Bekijk de lijst met hosts en kies een WWOOF host die past bij jou.
  3. Schrijf je in bij de website van WWOOF en neem contact op met je toekomstige host. Let er wel op dat je het juiste lidmaatschap kiest voor het land dat jij wilt!
  4. Plan je verblijf samen met de host, zodat je je reis daar omheen kunt plannen.

Verschillende landen om uit te kiezen

Als je kijkt bij de bestemmingen, zie je dat je enorm veel keuze uit diverse landen hebt. Hier volgen een aantal populaire bestemmingen waar WWOOFfers erg enthousiast over zijn:

WWOOF Ecuador en WWOOF Costa Rica

Zuid- en Midden-Amerika zijn populaire bestemmingen. Je betaalt $20 voor een WWOOF Latin America membership en vervolgens kun je bestemmingen uitzoeken. Het leven en de natuur in deze landen is anders dan wat wij gewend zijn en dat maakt het ook zo’n unieke ervaring. Als het al je plan is om naar deze bestemmingen te reizen, dan is WWOOFing een goede manier om je reis te verduurzamen!

WWOOF Italy en overige plekken in Europa

Ook verschillende Europese landen, zoals Italië, Griekenland, maar ook in Nederland en België is het mogelijk om te WWOOFen. Het voordeel hiervan is dat je makkelijk met de trein op vakantie kunt, om je reis zo duurzaam en goedkoop mogelijk te maken. Bovendien hoef je niet naar de andere kant van de wereld, om het agrarische leven te ontdekken. In Europa zijn genoeg bestemmingen met een interessante landbouw om op te werken.  

wwoof ecuador

WWOOF ervaringen: verantwoord werken

De WWOOF ervaringen zijn over het algemeen heel erg goed. Het is leuke manier om een nieuwe cultuur te leren kennen. Je werkt immers op een biologische boerderij en dat geeft een realistisch beeld weer van de lokale manier van leven. De traditionele landbouwpraktijken zetten je weer met beide benen op de grond. Eigenlijk ga je even terug naar de basis, waar de landbouw en het werken met dieren centraal staat. Alles staat in het teken van duurzaamheid en er wordt gewerkt volgens de permacultuur-methode. Dit zorgt voor een harmonieuze samenwerking met de natuurlijke ecosystemen van het land.

Het kan hard werken zijn, waar je ook veel voor terug krijgt. Je leert nieuwe skills, begeeft je dagelijks in de natuur en bovendien leer je nieuwe mensen kennen!