De 5 beste Netflix documentaires over duurzaamheid

Netflix documentaires over duurzaamheid

Wil je tijdens het ontspannen op de bank iets kijken wat een impact heeft – een documentaire die je echt laat nadenken? Kies dan één van deze vijf Netflix documentaires over duurzaamheid. We garanderen je dat je na het zien van deze docu’s nieuwe inzichten hebt en over een heel arsenaal aan nieuwe feiten beschikt!

De documentaires uit onze top 5 gaan onder andere over eetpatronen en hoe die invloed hebben op het klimaat, maar er staan ook documentaires in die meer focussen op de natuur en hoe je de natuur steeds meer ziet veranderen. 

Onze top 5 favoriete Netflix documentaires over duurzaamheid

1. Cowspiracy: The Sustainability Secret

Cowspiracy is een klassieke documentaire over de impact van vlees eten op het milieu. Bekende milieuactivisten Kip Andersen en Keegan Kuhn gaan op een leuke en grappige manier op onderzoek naar de oplossing voor een groot probleem: klimaatverandering. 

Bijzonder aan de documentaire is dat die gemaakt is met de hulp van een Crowdfunding actie. Er werd in totaal  $115.000 opgehaald, wat meer dan twee keer zoveel was dan het oorspronkelijke doel. Hierdoor was het mogelijk de film in verschillende talen uit te brengen, misschien was het anders wel niet zo’n succes geweest. 

2. Seaspiracy 

Seaspiracy sluit aan op de vorige documentaire, alleen hier is de focus op de visserij en welke rol dit speelt in het klimaatproblemen. De docu laat zien welke impact overbevissing heeft op de oceanen en het klimaat, en laat ook zien hoe de grote hoeveelheid zeeafval, van bijvoorbeeld visnetten, zorgt voor nog meer vervuiling. De Britse Ali Tabrizi is de regisseur en hoofdrolspeler van de film. Verder heeft ook Kip Andersen (een van de makers van Cowspiracy) meegeholpen aan de documentaire. 

De film werd vanuit de visserij en door sommige wetenschappers bekritiseerd omdat sommige informatie niet zou kloppen. Door milieuactivisten werd de film juist geroemd omdat het de gevolgen van overbevissing juist goed weergeeft. 

3. David Attenborough: A Life on our planet

David Attenborough heeft misschien wel een van de meest herkenbare stemmen ter wereld, en wat is het genieten om naar hem te luisteren! De bioloog is inmiddels al 95 jaar oud en heeft zijn hele leven gewijd aan de natuur. Hij is het bekendst van de bekroonde documentaires van de BBC, waar hij de voice-over voor deed. 

De film neemt je mee in het leven van deze bijzondere man. Het laat zien hoe hij in 1950 begon met werken voor de BBC. Tijdens zijn werk kon hij toen veel verschillende ecosystemen zien. Gedurende zijn leven is er veel veranderd en dat heeft hij ook gezien. In de documentaire vertelt hij op zijn manier hoe de toekomst eruit ziet wanneer we niets veranderen aan ons gedrag en onze gewoontes. 

4. Our Planet 

De Netflix serie Our Planet laat je de mooiste plekken van de wereld zien op een unieke wijze. Niet alleen zie je verrassende nieuwe plekken, ook laat de documentaire je kennis maken met dieren die je nog nooit eerder hebt gezien. In de acht afleveringen neemt de documentairemaker je mee naar de zee, de bossen, de woestijn en de jungle. 

Een aanrader is om ook de Behind The Scenes – Our Planet te bekijken. In deze aflevering zie je zelf hoe de beelden geschoten zijn en waarom ze je een uniek kijkje geven in de dierenwereld. Zo leer je ook hoe bijzonder de beelden zijn die voorkomen in de documentaire. 

5. The Game Changers 

In de documentaire “The Game Changers” wordt het veganistische dieet onder de loep gelegd. Aan de hand van wetenschappelijke informatie en met behulp van interviews met topsporters vertelt deze documentaire over de opkomst van het veganisme. Zo vertellen onder andere Lewis Hammilton, de bekende Formule 1 coureur, verschillende American football spelers en voormalig bodybuilder Arnold Schwarzenegger over hun dieetkeuzes en levensstijl.

Welke Netflix documentaires over duurzaamheid ga jij kijken?