Subsidie verduurzaming: de mogelijkheden voor kleinschalige accommodaties

verduurzaming accommodatie

Als kleinschalige accommodatie of lokaal georiënteerde ondernemer kan het doorvoeren van stappen om te verduurzamen een lastig proces zijn. Niet alleen is het bepalen van de juiste energiebesparende maatregelen moeilijk, de investeringen die hierbij komen kijken, zijn vaak ook hoog. Hoe kies je de juiste aanpassingen en wat voor subsidiemogelijkheden voor verduurzaming zijn er?

Bepaal welke maatregelen je wilt doorvoeren

Nog voordat je gaat kijken naar beschikbare subsidies, is het verstandig om eerst te focussen op welke stappen je wilt doorvoeren om jouw verblijf of vakantiehuis te verduurzamen. Deel de mogelijkheden bijvoorbeeld op in categorieën om overzicht te creëren. Hiervoor kun je kijken naar de verschillende aspecten van duurzaam toerisme, zoals het beschikken over hernieuwbare energiebronnen, het minimaliseren van waterverbruik of het hergebruik van materialen. Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van de mogelijkheden zodat je een slimme afweging kunt maken en de beste optie(s) voor jouw accommodatie kiest. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in manieren om zelf groene energie op te wekken, maar wellicht is het verstandig om eerst te kijken of het energieverbruik efficiënter kan worden gemaakt door middel van isolatie. 

Subsidies en leningen voor verduurzaming

Heb je besloten welke stappen je wilt maken om jouw accommodatie of verblijf te verduurzamen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden die je hierbij kunnen ondersteunen. Er zijn leningen en subsidies beschikbaar op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Hieronder vind je een selectie van de belangrijkste en meest toegankelijke regelingen.

Nationaal

Er zijn verschillende nationale regelingen waar je van kunt profiteren wanneer je gaat investeren in verduurzaming:

Subsidie stimulering duurzame energietransitie (SDE++)

De SDE++ is één van de bekendste regelingen. Deze subsidie is te gebruiken bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Op dit moment is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. Binnenkort wordt het wel weer mogelijk om een aanvraag te doen voor 2022.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Deze regeling is geschikt voor mkb-ondernemingen tot 250 medewerkers. Met behulp van deze subsidie kun je energieadviseurs inschakelen die advies op maat aanleveren en inzicht geven in de mogelijkheden om de onderneming verder te verduurzamen. De adviseurs kijken verder dan alleen zonnepanelen, maar onderzoeken ook de mogelijkheden voor isolatie van de muren, het dak, de vloer en de ramen. 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De ISDE regeling richt zich op subsidies voor particuliere huiseigenaren én zakelijke gebruikers. De subsidies kunnen gebruikt worden voor het aanschaffen van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

De EIA is te gebruiken wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel waarmee minder CO2 wordt uitgestoten. Dankzij de EIA kan er 45,5% van de investeringskosten worden afgetrokken van de winst. 

MIA en Vamil voor ondernemers

Ook de MIA en Vamil zijn gunstige regelingen voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. Beide regelingen bieden fiscale voordelen en geven je de mogelijkheid te profiteren van een investeringsaftrek. 

Regionaal

Ook regionaal zijn er verschillende mogelijkheden. Zo bieden gemeentes en provincies vaak specifieke regelingen aan die zich richten op de energietransitie en klimaatadaptatie. In Utrecht vind je bijvoorbeeld de subsidie energietransitie en in Overijssel kun je gebruik maken van de Subsidie Lokale energie-initiatieven.

Benieuwd van welke regionale subsidies jij gebruik kunt maken? Kijk op de website van jouw provincie of gemeente, of informeer telefonisch bij hen naar de mogelijkheden. 

Let op: voor de meeste subsidieregelingen gelden specifieke voorwaarden. Neem voor meer informatie contact op met het RVO. 

Wil je ook aan de slag met het verduurzamen van je verblijf of vakantiehuis? Dan hopen we je hierbij meer handvaten gegeven te hebben. We vinden het leuk om te horen op welke vlakken jouw accommodatie duurzaam is. Nog leuker: ga jouw duurzame verblijf of vakantiehuis verhuren via Sustainaway! Neem contact met ons op om kennis te maken!