De reisverzekering: de belangrijkste vragen beantwoord

reisverzekering

Ga je binnenkort op vakantie? Vaak moet je dan een afweging maken over het afsluiten van een reisverzekering. Een ongeluk is namelijk zo gebeurd. Eén van de meest voorkomende redenen om een reisverzekering af te sluiten is dat je hulp krijgt in noodsituaties. Maar ook als je bijvoorbeeld in quarantaine moet door COVID, kunnen de kosten hoog oplopen.

In deze blog lees je de antwoorden op al je belangrijkste vragen over de reisverzekering. We kijken naar: wat is een reisverzekering? Wat dekt een reisverzekering? Is een reisverzekering verplicht? En tot slot: wanneer heb je een reisverzekering nodig? 

Onbezorgd onderweg: alles over de reisverzekering

Wat is een reisverzekering? 

In 2020 gingen er in totaal 28,7 miljoen Nederlanders op vakantie. Voor veel mensen is een reisverzekering afsluiten een logische stap. Wanneer je een reisverzekering afsluit, ga je goed verzekerd en zonder zorgen weg. Er zijn twee verschillende reisverzekeringen: een kortlopende- en doorlopende verzekering.

De kortlopende verzekering

Wanneer je niet vaker dan één of twee keer in het jaar op vakantie gaat, dan is de beste keuze een kortlopende reisverzekering. Ga je bijvoorbeeld 5 dagen op vakantie? Dan sluit je voor 5 dagen een kortlopende reisverzekering af. Wanneer je na 5 dagen terugkomt, stopt je reisverzekering. Je hoeft dan ook maar eenmalig de premiebetaling te voldoen. 

De doorlopende verzekering

Ga je meer dan twee keer in het jaar op vakantie? Dan adviseren wij je om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je bent dan het gehele jaar wereldwijd verzekerd. Je hoeft dan niet elke keer apart een reisverzekering af te sluiten. Let wel op, want je doorlopende reisverzekering wordt automatisch verlengd. 

Wat dekt een reisverzekering?

Je hebt een reisverzekering afgesloten of denkt erover na om dit te gaan doen. Maar wat dekt zo’n verzekering eigenlijk?

Wanneer je een reisverzekering met een standaard- of basisdekking afsluit, krijg je noodhulp op reis. Denk aan bijvoorbeeld opsporings- en reddingsacties, vervoer met de ambulance naar het ziekenhuis of andere noodzakelijke medische zorg. Wanneer je vervroegd naar huis moet – ook wel repatriëring genoemd – krijg je dit bij de basisdekking ook vergoed. 

Het is ook mogelijk om andere dekkingen aanvullend af te sluiten. De keuze voor extra dekkingen hangt af van je persoonlijke voorkeur, andere verzekeringen die je eventueel al hebt afgesloten en het soort reis dat je van plan bent om te gaan maken. Advies is om bij (nood)situaties altijd de alarmcentrale te bellen van de reisverzekeraar. Zo voorkom je hoge kosten en teleurstellingen, mochten de kosten toch niet worden vergoed. 

Is een reisverzekering verplicht?

Afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht, maar ook zeker niet overbodig. De belangrijkste reden is de hulp bij eventuele noodsituaties op vakantie. Vaak kosten onvoorziene situaties naast veel tijd, ook veel geld. Heb je een reddingshelikopter nodig naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Dit loopt al snel in de duizenden euro’s op! Maar ook situaties waarbij je niet direct in nood verkeert, kunnen leiden tot vervelende situaties wanneer je geen reisverzekering hebt afgesloten. Wil je je onderweg nergens zorgen over hoeven maken? Sluit dan gewoon een reisverzekering af voor een zorgeloze duurzame vakantie!