Hoe kun je de CO2 uitstoot van je reis berekenen?

co2 uitstoot reis berekenen

Bij elke reis hoort een CO2 uitstoot, of je nu met het vliegtuig, de auto, een boot of met de trein gaat. Door te berekenen hoeveel je uitstoot op een vakantie kun je de meest duurzame optie kiezen of precies jouw uitstoot compenseren. Om zelf je CO2 uitstoot van een reis te berekenen, kun je gebruik maken van een online CO2 calculator. Deze calculator zal op basis van jouw vervoersmiddel en bestemming een inschatting geven van de totaal uitstoot van je reis. Veel van deze calculators kijken vooral naar het vervoersmiddel en het aantal kilometers dat je maakt naar je reisbestemming. De CO2 uitstoot van je reis buiten het vervoer om is namelijk moeilijker te berekenen.

Zelf je CO2 uitstoot reis berekenen

Als je liever zelf berekent hoeveel CO2 uitstoot je bij je reis hebt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is er bij een vliegreis maar liefst 7 tot 11 keer zoveel uitstoot belasting dan bij een trein op hetzelfde traject. Ten opzichte van een auto is een vliegreis zo’n 2 tot 4 keer zo vervuilend. Deze getallen zijn allemaal afhankelijk van hoeveel mensen er mee gaan en hoe ver weg de bestemming is. De grootste verschillen tussen de CO2 uitstoot van je reis zul je vinden als je een korte reisafstand hebt. Bij korte reisafstanden is vliegverkeer relatief het meest vervuilend ten opzichte van autoverkeer of de trein. 

CO2 uitstoot van je autorit berekenen

Bij de CO2 uitstoot van je reis berekenen, zijn er ook kleine zaken die belangrijk zijn voor de berekening. Zo heb je bij een autoreis meer brandstof nodig als je een caravan achter je uitlaat hebt of een dakkoffer of fietsenrek mee hebt. In het algemeen geldt dat hoe meer gewicht je mee hebt, hoe vervuilender de autoreis is en hoe meer CO2 je auto uitstoot. Er zijn een aantal standaard berekeningen die je kunt gebruiken bij een autoreis. Zo stoot je bij diesel gemiddeld 132 gr CO2 per kilometer uit terwijl dit bij benzine 120 CO2 per kilometer is. Deze uitstoot is berekend op een gemiddeld verbruik. Dit kan dus erg verschillen op basis van gewicht en auto.

CO2 uitstoot van vliegreis berekenen

De gemiddelde CO2 uitstoot van een vliegreis is 285 g CO2 per kilometer gebaseerd op iemand die alleen reist. Je kunt dit getal gebruiken, maar het verschilt per afstand en ook per vliegtuig hoe hoog de uitstoot is. Het kan zijn dat je soms in CO2 berekeningen de term CO2e tegen komt. Voor vliegreizen wordt dit gebruikt om andere schadelijke broeikasgassen mee aan te geven. Deze gassen worden omgerekend naar deze term omdat één CO2e gelijk staat aan het effect dat 1 kilogram CO2 heeft. Zo kun je een gemakkelijk overzicht krijgen van alle schadelijke stoffen die uitgestoten worden in jouw vliegreis.

Wat doe je met je CO2 berekening?

Als je de CO2 uitstoot van je reis berekend hebt, is het zaak om daar iets mee te gaan doen. Er zijn online veel mogelijkheden om eenvoudig je uitstoot te compenseren. Bij CO2 compensatie zit echter ook een nadeel; je draait er de vervuiling namelijk niet mee terug. De CO2 die uitgestoten is door jouw reis zit in de lucht en hoeveel bomen je ook plant, de specifieke CO2 blijft in de lucht. Je kunt het best voor je reis de CO2 berekenen en op basis daarvan de meest duurzame reis kiezen. Zo zorg je van tevoren dat er niet teveel uitstoot in de lucht terecht komt en je ook niks meer hoeft te compenseren. 

Geef een antwoord