Milieuvriendelijke surftips
Benodigdheden
De impact van een activiteit op het milieu kan variëren van zeer groot tot bijna neutraal. Dat is deels afhankelijk van de producten die je kiest. Voor een sport die direct in de oceaan of zee wordt beoefend, is het bij surfen essentieel om ervoor te zorgen dat je geen schade toebrengt aan de omgeving waarin je surft. Dat betekent dat je geen afval achterlaat, maar ook producten gebruikt die het water of strand niet vervuilen. Producten die microplastics achterlaten scoren hier niet de hoogste punten.
Hoe zit het met wetsuits?
Vroeger werden wetsuits gemaakt van neopreen, een materiaal op basis van aardolie dat extreem vervuilend is. Neopreen wordt nog steeds gebruikt door de meeste merken die zich niet druk maken om het milieu. Tegenwoordig wordt ook natuurrubber echter steeds meer gebruikt, vooral dankzij Patagonia. Dit is een materiaal dat afkomstig is van bomen, waardoor het productieproces een stuk beter is voor de planeet. Daarnaast worden de meeste wetsuits in Azië geproduceerd, wat veel transportgerelateerde CO2-uitstoot veroorzaakt. Sommige merken hebben de productie van hun wetsuits daarom naar Europa verplaatst. Een voorbeeld is het merk ALL-IN, dat we verderop in dit artikel interviewen. Zij maken hun wetsuits in Frankrijk.
Surfplanken
De productie van surfplanken is de een gebied waar veel ecologische ontwikkelingen plaatsvinden. Borden worden tegenwoordig gemaakt van natuurlijke materialen zoals kurk, geüpcycled hout, plastic van biologische oorsprong, gerecyclede koolstof, enz.
Helaas zijn deze innovaties nog niet volledig gedemocratiseerd. Planken van polyurethaan of piepschuim worden nog steeds veel gebruikt door shapers, maar dat leidt tot een hoop plastic. De belangrijkste reden voor het wijdverbreide gebruik is de prijs. Het kan twee keer meer kosten om een milieuvriendelijk board te kopen, en dat is voor een grote groep een te grote drempel met het oog op de relatief korte levensduur van de boards, omdat ze over het algemeen vrij breekbaar zijn.
Duurzame keuzes in surfaccessoires: van wax tot pads
Wax is essentieel voor een goede surfsessie. Dit product wordt meestal gemaakt van was die is afgeleid van aardolie. De productie ervan is dus allesbehalve milieuvriendelijk en erger nog, het breekt direct af in de oceaan. Gelukkig is er een milieuvriendelijke wax die wordt gemaakt van natuurlijke was, hetzij dierlijk (op basis van honing) of plantaardig. Producenten van wax vind je overal rondom de surfspots van Europa. Frankrijk heeft verschillende merken ecologische wax, bijvoorbeeld: SimWax en GreenFix.
Zonnebrandcrèmes
Blootstelling aan de zon is een gevaar voor surfers, waardoor het gebruik van zonnebrandcrème essentieel is. Veel traditionele zonnebrandcrèmes bevatten echter ingrediënten die schadelijk zijn voor het mariene ecosysteem, met name voor koraalriffen. Studies hebben aangetoond dat bepaalde chemische ingrediënten in deze producten, zoals oxybenzone en octinoxaat, kunnen bijdragen aan de verkleuring en aantasting van koraalriffen. Deze negatieve effecten op het oceaanleven baren grote zorgen, vooral in regio’s waar surfen populair is en mariene ecosystemen al onder druk staan.
Geconfronteerd met deze uitdaging heeft de huidverzorging- en cosmeticaindustrie geïnnoveerd met de ontwikkeling van ecologisch verantwoorde(re) zonnebrandcrèmes. Deze groenere alternatieven zijn samengesteld zonder stoffen die giftig zijn voor de oceanen, met natuurlijke of minerale ingrediënten zoals zinkoxide of non-nano titaniumdioxide. Zij bieden een effectieve bescherming tegen UVA en UVB stralen zonder het zeeleven te beschadigen.
Merken als Amazinc, Naif, Food for Skin, Laboratoires de Biarritz, Eco Cosmetics en EQ Love onderscheiden zich op dit gebied door zonbeschermingsoplossingen aan te bieden die eco-verantwoordelijkheid en doeltreffendheid combineren. Door deze producten te gebruiken, kun je als surfer je sport op een verantwoorde manier beoefenen, in harmonie met het zeeleven.
Wat moet je doen met je oude producten?
Kunnen mijn spullen worden gerepareerd?
De meeste surfaccessoires zijn min of meer te repareren. Dit is bijvoorbeeld het geval voor epoxy of polyester surfplanken. Een gat in een board kan worden gerepareerd door een shaper of door zelf wat materiaal te kopen.
Hetzelfde geldt voor neopreen wetsuits. Dit materiaal is erg kwetsbaar, maar kan vele malen worden gerepareerd voordat het wordt weggegooid. Als je een gat in je wetsuit hebt, zijn er gespecialiseerde neopreenwerkplaatsen of je kunt proberen het zelf te repareren. Weggooien is dus zeker niet direct nodig!
Upcycling
Upcycling houdt in dat gebruikte materialen of producten worden omgezet in nieuwe producten. Bij surfen kan upcycling vele vormen aannemen. Surfplanken kunnen bijvoorbeeld worden omgevormd tot kunstwerken, meubels of decoratieve objecten. Wetsuits, meestal gemaakt van neopreen, zijn een ander perfect voorbeeld van upcycling. Als ze versleten of gescheurd zijn, kunnen ze worden omgevormd tot allerlei nuttige producten zoals tassen, hoesjes voor telefoons of tablets en yogamatten.
Surfmerken die zich inzetten voor het milieu
ALL-IN: interview over de reis van dit milieubewuste merk
We spraken Antoine, verantwoordelijk voor marketing bij het Europese bedrijf ALL-IN.
Kun je ALL-IN even voorstellen?
Antoine : ALL-IN is een merk dat meer dan 10 jaar geleden begon met ons paradepaardje: de surfponcho. Sindsdien is ons assortiment sterk gediversifieerd met andere surfaccessoires zoals boardhoezen, stoelhoezen, waterdichte tassen en vele andere producten die zijn ontwikkeld voor watermensen. De laatste jaren hebben we ook een nieuwe wending genomen door accessoires voor thuis aan te bieden, zoals onze geruite poncho’s. Ons uitgangspunt is om producten te maken die comfort toevoegen aan het leven van mensen.
Welke duurzame keuzes hebben jullie als merk gemaakt?
Antoine : Om eerlijk te zijn, toen het merk in 2012 werd gelanceerd, was milieuvriendelijkheid nog geen integraal onderdeel van onze strategie. Maar beetje bij beetje begon het bewustzijn en de verantwoordelijkheid toe te nemen.
Tegenwoordig is ongeveer de helft van onze producten gemaakt van gerecycled materiaal. Dit geldt voor de volgende producten :
- Snuggle hoodie deken
- Snuggle hoodie fleece
- Mutsen
- Geruite deken
- Fleece deken
- Microvezel poncho’s
- Storm poncho’s
- Boxershorts plaid
- Chapkas
We gebruiken verschillende materialen die gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen:
- Sherpa (zacht en muf)
- Fluweel (zacht en glad)
- Ristop (ultrabestendig voor ons prestatiegamma)
Daarnaast gebruiken we voornamelijk biologisch katoen. Bijvoorbeeld voor al onze nieuwe producten (jassen en joggingsbroeken). En we onderzoeken momenteel of we onze poncho-lijn van badstof kunnen aanpassen naar een milieuvriendelijker materiaal.
We hebben ook een naaiatelier in Seignosse (ALL-IN Wetsuit Repair) dat meer dan 500 wetsuits per jaar repareert, waardoor we de grootste wetsuitreparateur in Europa zijn.
Welke uitdagingen ben je onderweg tegengekomen?
Antoine : Als klein merk zijn we voor verduurzaming deels afhankelijk van onze materiaalleveranciers. Tien jaar geleden hadden we minder keuze dan nu. Bovendien zijn ecologische materialen niet altijd een garantie voor kwaliteit. We probeerden een aantal materialen uit voor onze poncho’s van badstof en schakelden over op biologisch katoen, maar het duurde een aantal jaren voordat we een oplossing vonden die de kwaliteit waarborgt. Vandaag de dag zijn we erg trots op de kwaliteit van al onze ecologische producten.
Bovendien hebben Chinese producten van slechte kwaliteit en zonder ecologische normen de surftmarkt behoorlijk overspoeld. Het beeld dat ontstaat bij producten als “poncho plaid” is dat van een goedkoop product dat op alle marktplaatsen te vinden is. Ons product, gemaakt van gerecycled materiaal en van hoge kwaliteit, heeft daar eigenlijk vrijwel niets mee te maken. Wij zijn voorstander van producten die lang meegaan en die je jarenlang kunt houden zonder dat je ze wilt of hoeft te vervangen. Helaas wordt deze mindset van consumptie door nog maar een klein deel van de samenleving gedeeld.
Andere merken
Voor milieuvriendelijk winkelen zijn er nog veel meer merken die het bekijken waard zijn.
- Notox. Bekend als een van de pioniers op het gebied van milieuvriendelijk surfboardontwerp.
- Patagonia. Patagonia, een groot outdoormerk, staat bekend als een belangrijke speler in de bescherming van de oceanen. De hele visie van het merk is gericht op ecologie.
- Nomads Surfing. Een goed merk dat veel moeite doet om alternatieve materialen te vinden en de CO2-voetafdruk te minimaliseren.
- Wave Tribe. Een verscheidenheid aan ecologische producten gemaakt van hennep.
- Sooruz. Het merk blijft innoveren, onlangs nog met de lancering van wetsuits gemaakt van geüpcyclede oesterschelpen.
Een milieuvriendelijke surftrip plannen: zo doe je het
Hou je van surfen? Dat nodigt uit om te reizen. Surfers staan er dan ook om bekend de aarde te willen verkennen om de vele mooie surfspots die er zijn te ontdekken. Elke surfplek heeft zijn eigen bijzonderheden. Denk aan:
- Type golf: zandbanken / rif / pointbreaks
- Type romp
- Windrichting
- Landschappen
- Watertemperatuur
Een van onze basistips voor een duurzame surftrip: in plaats van meerdere korte trips te maken, kun je beter minder, maar langere verblijven plannen. Dit minimaliseert het totale aantal trips (en dus transportkilometers) en mooier: het maximaliseert de tijd die je op de golven doorbrengt.
In plaats van je eigen uitrusting mee te nemen, kun je ook overwegen om surfplanken en andere surfaccessoires te huren op je bestemming. Zo hoef je minder bagage mee te nemen en heb je dus minder impact op het milieu. Wanneer je niet zo vaak surft is het ook milieuvriendelijk om te delen, in plaats van eigen materiaal te kopen. Er hoeft dan immers minder geproduceerd te worden.
Een ander duurzaam advies is om je te richten op bestemmingen in de buurt. Europeanen doen er goed aan om de surfspots op hun eigen continent te ontdekken, of in Afrika, voordat ze de wereld oversteken om bijvoorbeeld in Oceanië te surfen.
Transportmiddelen
De keuze voor het vervoermiddel om mee te reizen is niet iets om te negeren. Als milieubewuste surfers is het belangrijk om na te denken over de meest duurzame opties. Een paar ideeën en tips om je surftrips groener te maken :
- Carpoolen: Een voertuig delen met andere surfers is een uitstekende manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Niet alleen kun je zo je CO2-uitstoot delen door het aantal passagiers, je kunt ook brandstof- en parkeerkosten delen, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is.
- Groen vervoer: Gebruik indien mogelijk het openbaar vervoer om je bestemming te bereiken. Treinen, bussen en zelfs veerboten kunnen een minder vervuilend alternatief bieden voor de eigen auto. Bovendien kun je zo andere surfliefhebbers ontmoeten.
- Elektrische of hybride voertuigen: Als je een persoonlijk voertuig gebruikt, overweeg dan een elektrisch of hybride model. Deze voertuigen hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk dan traditionele benzine- of dieselauto’s.
Er zijn ook innovatieve andere manieren om duurzaam te reizen. Deze transportmiddelen zijn nog niet gedemocratiseerd en moeten nog worden onderzocht. ALL-IN tipte ons het YouTube-kanaal Lost In The Swell. Zij maken bijzondere video’s van surfen met milieuvriendelijke transportmiddelen, zoals een auto die rijdt op frituurolie. Een voorbeeld:
Eco-vriendelijke surfkampen
Surfkampen zijn ideale plekken om te leren surfen of je techniek te verbeteren. Ze bieden accommodatie in de buurt van surfspots, in flats of op campings. De teams geven surflessen in een ontspannen en vriendelijke sfeer.
Veel surfkampen hebben een ecologische aanpak. Ze gebruiken bijvoorbeeld duurzame bouwmaterialen, bieden milieuvriendelijke activiteiten zoals yoga en moedigen het gebruik van fietsen aan om je door het kamp te verplaatsen.
Milieuvriendelijk leren surfen dichtbij huis?
Milieuvriendelijke surforganisaties
Om de belangen van duurzaamheid in de surfwereld te verdedigen, kun je er ook voor kiezen om specifieke projecten te steunen. Denk aan organisaties die zich inzetten voor een betere gezondheid van de oceaan. Deze organisaties hebben een breed scala aan missies, zoals:
- Bescherming van de kustlijn tegen bebouwing
- Onderzoek naar de impact van golfslagbaden
- Organisatie van schoonmaakacties op het strand
Een van de focuspunten van deze organisaties is de ontpoldering van de oceanen. Dit vormt namelijk de kern van veel problemen voor de flora en fauna van de oceanen. Enkele organisaties om te volgen:
- Surf Rider
- Sustainable Surf
- Isasurf
Conclusie
Een milieuvriendelijke benadering van surfen ligt binnen ieders handbereik. Door duurzame uitrusting te kiezen, te kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven zoals natuurlijke wax en rifvriendelijke zonnebrandcrèmes, en merken te steunen die zich inzetten voor het milieu, kunnen surfers hun milieuimpact aanzienlijk verminderen. Het upcyclen van gebruikte uitrusting en het gebruik van minder vervuilende transportmiddelen maken deze insteek compleet. Met deze relatief makkelijke keuzes help je de mariene ecosystemen te beschermen, terwijl je volop geniet van jouw passie voor surfen.