Vegan kerst dessert | Inspiratie om je kerstdiner succesvol af te sluiten!

vegan kerst dessert

Het kerstdiner is misschien wel het leukste diner van het jaar, en niet te vergeten: het lekkerste. Vaak gaat kerst gepaard met nét iets teveel eten, en dat gedurende de hele dag. Heb je toch nog plek in je maag voor een vegan kerst dessert? Sluit dan de avond af met deze mocca mouse, eenvoudig én lekker!

Vegan kerst dessert – Mocca mouse 

Ons favoriete vegan kerst dessert recept is de mocca mouse. Dit recept is glutenvrij én vegan. De mocca mouse is een dessert gemaakt van koffie, chocolade en hazelnoten. Let op: in dit recept zit cafeïne. Wil je dus direct na het dessert een after-dinner nap doen? Dan is dit recept minder geschikt.

Dit vegan kerst dessert van Puur Suzanne is gemakkelijk en snel te maken. Begin wel op tijd met het bereiden van dit dessert, aangezien deze voor ongeveer 4 uur in de koelkast moet opstijven!

Wat heb je nodig? 

De onderstaande lijst met ingrediënten is gebaseerd op een mocca mouse voor 4 personen. Ga je dit vegan kerst dessert voor meer of minder personen maken? Pas je hoeveelheden hierop aan. 

De ingrediënten

  • 200 milliliter sojaroom of een ander soort room 
  • 2 eetlepels van kokosbloesemsuiker 
  • 1 kopje espresso of sterke koffie*
  • 1 theelepel agar agar – dit ingrediënt is te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel 
  • 50 gram pure chocolade 
  • 50 gram hazelnoten 

*eventueel kan je de koffie vervangen door cafeïnevrije koffie. Let wel op dat dit recept is gemaakt op de koffie met cafeïne. Het is dus mogelijk dat wanneer je cafeïnevrije koffie gebruikt, de smaak kan afwijken. 

Hoe maak je dit vegan kerst dessert?

Stap 1: Klop de sojaroom, of een ander soort room op, totdat het stevig is. 

Stap 2: Hak de pure chocolade en hazelnoten in kleine stukjes. 

Stap 3: Zet een sterke kop (cafeïne vrije) koffie. Los hier de kokosbloemsuiker en agar agar in op. Breng de koffie samen met de ingrediënten die je eraan toe hebt gevoegd, in een klein pannetje aan de kook. 

Stap 4: Draai de warmtebron uit. Blijf in de kleine pan roeren. Laat de koffie afkoelen tot deze handwarm is. 

Stap 5: De koffie uit stap 4 kan je nu toevoegen aan de zelf opgeklopte slagroom uit stap 1. Voeg hier de gehakte hazelnoten en pure chocolade aan toe. Je kan de mocca mouse nu over de vier glazen verdelen. Vergeet niet om de glazen met mousse voor ongeveer 4 uur in de koelkast op te laten stijven. 

Het leuke aan zelf je mocca mouse maken, is dat je bijvoorbeeld chocolate chip cookies of stroopwafels door de mouse heen kan roeren. Of decoreer je mocca mouse met bijvoorbeeld koffiebonen. 

Nog niet je hele kerstdiner menu samengesteld? Bekijk ook ons vegan voorgerecht voor kerst!