Inspiratie voor de feestdagen: een vegan voorgerecht kerst

vegan voorgerecht kerst

De laatste maand van het jaar 2021 is weer aangebroken. Op 25 en 26 december vieren de meeste mensen weer kerst met vrienden en/of familie. Heb je nog geen inspiratie opgedaan voor wat je gaat eten gedurende de feestdagen? In deze blog lees je één van onze favoriete vega kerst recepten: een vegan voorgerecht voor kerst!

Wat is vegetarisch eten?

Steeds vaker hoor je dat iemand vegetariër is geworden of deels vegetarisch eet. In Nederland zijn er 800 duizend vegetariërs en ruim 4 miljoen mensen die een paar keer per week bewust kiezen voor een maaltijd zonder vlees. 

Maar wat betekent het als je vegetarisch eet? Mensen die vegetariër zijn, eten bewust geen vlees, vis of gevogelte. Hiervoor kunnen diverse redenen zijn, zoals dierenwelzijn of omdat geen vlees eten beter is voor het milieu. De productie van vlees is verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van de broeikasgassen die door het produceren van voedsel vrijkomt. Gemiddeld staat 1 kilo vlees gelijk aan 5 kilo klimaat. 

Een vegan voorgerecht met kerst: pompoensoep

De ingrediënten

Ben je op zoek naar een vega kerst recept voor je voorgerecht? Probeer deze Thaise pompoensoep van the Vegan Effect. Dit gerecht is makkelijk om te maken, zeker wanneer je voor meerdere mensen aan het koken bent. Daarnaast is het gerecht vegan en budget-proof!

Wat heb je nodig voor een grote pan vega Thaise pompoensoep?

  • 1,5 kilo pompoen
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml voor groentebouillon
  • Ui, 1 rode ui en 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • Klein stukje gember
  • Rode peper
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Limoen
  • 1 stengel citroengras
  • Optioneel: peper die je naar smaak kan toevoegen

Wil je de pompoensoep decoreren met toppings? Hiervoor kan je gebruik maken van koriander, gehakte pinda’s en/of bosui. 

De werkwijze

Stap 1: Snijd je pompoen. Je hoeft de schil niet er vanaf te halen. Gaat het snijden moeizaam? Warm de pompoen op in een voorverwarmde oven op 220 graden, voor ongeveer 12-15 minuten. 

Stap 2: Snipper de (rode) ui, rode peper, citroengras, gember en pers de 2 tenen knoflook. Verwarm een grote soeppan met 400 ml kokosmelk. Voeg hier de gesneden ingrediënten aan toe en laat het voor een paar minuten fruiten. 

Stap 3: Kook wat water en voeg hier de groentebouillon aan toe. Gooi de blokjes pompoen en kokosmelk bij de gekookte groentebouillon en laat dit voor ongeveer 15 minuten koken. Kijk na een kwartier of je met je vork in de pompoen kan prikken. Lukt dit? Dan is de pompoen gaar. 

Stap 4: Nu is het tijd om je gemaakte pompoensoep te pureren tot romig geheel. Vergeet niet om het citroengras eruit te halen. Knijp je limoen uit in de soep en roer goed door. Je kan optioneel peper en verschillende toppings toe voegen. 

Houd je pompoensoep over? Laat de soep op kamertemperatuur afkoelen. Het makkelijkste is om de soep in kleine porties te verdelen over de diepvriesbakjes. Plak je etiket met datum en ingrediënten op de verpakking. Je kan de pompoensoep bij -18 graden of kouder voor maximaal 3 maanden bewaren. 

Wil je de ingevroren pompoensoep bereiden? Dit kan door een pan op een laag vuurtje op te warmen. Doe een deksel op de pan en roer regelmatig het ‘blok’ soep. Zo voorkom je dat je soep wordt aangebrand. 

Bekijk ook onze top 6 duurzame kerst musthaves voor 2021 als je nog op zoek bent naar verrassende cadeaus voor onder de kerstboom!