Op vakantie met het vliegtuig? Je bent niet de enige. In 2020 vlogen er bijna 23,6 miljoen passagiers via Nederlandse luchthavens. Deze vliegreizen hebben – hoe kort of lang ze ook zijn – een invloed op het milieu. Ben je benieuwd naar welke schade vliegen brengt aan het milieu?
In deze blog lees je over de relatie tussen vliegverkeer en vervuiling. We eindigen met het antwoord op de vraag: welke schade brengt vliegen aan het milieu?
Het Nederlandse Vliegverkeer
Hoewel Nederland een klein land is van 4,2 miljoen hectare, wordt er veel gebruik gemaakt van de commerciële luchtvaart. Er zijn vijf verschillende luchthavens in Nederland. Dit zijn Schiphol Airport, Eindhoven Airport, Groningen-Eelde Airport, Maastricht Aachen Airport en Rotterdam – The Hague Airport. 88% van het vliegverkeer in Nederland vindt plaats op Schiphol.
In 2020 werd het totaal aantal vliegtuigbewegingen in Nederland gezet op 236.154. Dit aantal verwijst naar het aantal overlandbewegingen. Een overlandbeweging is een vlucht waarbij de opstijging en de landing van die vlucht niet plaatsvindt op hetzelfde luchtvaartterrein. Een voorbeeld hiervan is een vliegtuig dat opstijgt op Schiphol Airport en landt op Barcelona Airport.
Dankzij de snelle groei van het vliegverkeer zijn er wereldwijd overal vliegvelden aangelegd. Het aantal ligt momenteel op 44.000 vliegvelden wereldwijd. Het gaat hierbij om zowel hele grote als hele kleine vliegvelden. Het grootste vliegveld is het Hartsfield-Jackson Atlanta Airport in de Verenigde Staten. Vanaf dit vliegveld vliegen er jaarlijks 110.531.300 passagiers.
Welke schade brengt vliegen aan het milieu als vliegverkeer blijft toenemen?
De luchtvaart blijft maar groeien ondanks dat het één van de meest vervuilende manieren van transport is. Schiphol is één van de drukste vliegvelden uit Europa. Nederland heeft hierdoor te maken met geluidsoverlast, luchtverontreiniging en een hoge uitstoot van verschillende broeikasgassen.
Een vliegtuig vliegt op een fossiele brandstof genaamd kerosine. Bij de verbranding van kerosine komen broeikasgassen vrij. Een bekend broeikasgas is CO2.
Wanneer deze genoemde broeikasgassen in de lucht vrijkomen, stijgt de temperatuur van de aarde. Het gevolg is een verandering van het klimaat, stijging van de zeespiegel en het verdwijnen van planten of dieren.
Doelstellingen voor vliegverkeer
Ben je benieuwd naar het antwoord op de vraag welke schade brengt vliegen aan het milieu? Niet alleen warmt de aarde sneller op dankzij het vrijkomen van schadelijke broeikasgassen, vliegverkeer draagt ook bij aan verschillende andere manieren van klimaatverandering zoals andere manieren van klimaatverandering waaronder stikstofuitstoot, wolkvorming en condensstrepen.
Op dit moment voldoet de luchtvaart niet aan het Nederlandse Klimaatakkoord. De sector heeft daarom zelf een eigen plan opgesteld; Slim en Duurzaam . Dit is een eigen plan waarbij de doelstellingen rechtstreeks zijn overgenomen uit de Luchtvaartnota. Een voorbeeld van zo’n doelstelling is dat er in 2070 geen CO2-uitstoot meer plaatsvindt door de luchtvaartsector.
Wanneer we de afspraken van Parijs willen behalen om de opwarming van de aarde binnen 1,5 graad te houden, moet er verandering in de luchtvaart komen. Een oplossing zou het vervangen van korte vluchten met het vliegtuig door een treinreis zijn. Naar schatting zal dit zestigduizend minder vluchten betekenen!
Wil je een korte vakantiereis plannen met het vliegtuig? Denk dan aan de vraag “Welke schade brengt vliegen aan het milieu?” Probeer eens een treinreis door Europa of ga duurzaam reizen in eigen land!