5x De leukste hotspot Leiden | Welke plekken mag jij niet overslaan?

hotspot leiden

Eind vijftiende eeuw was de stad Leiden de grootste van het graafschap Holland. Dit was vooral te danken aan de internationale lakenindustrie. In de zestiende eeuw brak er een tijd aan van hervormingen en vervolgingen. In 1572 sloot Leiden zich aan bij de Nederlandse Opstand. Tot twee keer aan toe werd de mooie stad door de Spanjaarden belegerd. 

In de Sleutelstad, Leiden, wonen op dit moment 124.077 mensen. De Sleutelstad staat bekend om onder andere de oude binnenstad met de grachten, hofjes en monumentale gebouwen. Daarnaast is Leiden een echte studentenstad met 4 hogescholen en 1 universiteit. 

In deze blog lees je onze top 5 van de leukste hotspots in Leiden, inclusief de vegan hotspots van Leiden! 

5x De leukste hotspot Leiden 

I Scream Coffee

Je vindt I Scream Coffee aan de Haarlemmerstraat op nummer 181. Bij deze specialty koffiebar kun je niet alleen terecht voor een steengoede koffie, maar ook voor een gevarieerd aanbod van de lekkerste vegan gebakjes. De huiskamer vibes zorgen ervoor dat je je direct op je gemak voelt.

Naast de fijne koffie vind je er ook leuke goodies van kleine ondernemers. Shop er bijvoorbeeld door de oceaan geïnspireerde kunstwerken of handgemaakte sieraden. De knusse koffiebar is dagelijks geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s avonds, alleen op zondag sluit deze koffie spot een half uurtje eerder.

Lot & de Walvis 

Lot & de Walvis mag niet ontbreken op de lijst van de 5 leukste hotspots in Leiden. Je vindt het restaurant op de Haven 1. Deze spot is geopend op maandag tot en met donderdag van 9 uur ’s ochtends tot 1 uur ‘s nachts, op vrijdag en zaterdag van 9 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts en op zondag van 10 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. 

Je kan terecht bij Lot & de Walvis voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vegan bounty pie bij je kopje koffie? Op de menukaart staan daarnaast een veggie platter, vegan curry en de crispy tacom. Ook aan de kids wordt er gedacht. Zo staan er kleinere – en meer bekende gerechten op. Voor ieder wat wils dus!

Restaurant Logica

Restaurant Logica richt zich op het creëren van de lekkerste vegetarische gerechten met biologische ingrediënten. Hun motto: (H)eerlijk vega(n) uit eten in de regio! Niet voor niks dus dat dit restaurant op onze lijst van de leukste hotspots Leiden staat. Op de menukaart vind je onder andere een vegan vlamtosti met seitangehakt, vegan kaas en chilisaus, seitan doner kebab en groente-tandoori.

Logica beschikt over het Green Key keurmerk: het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische branche in Nederland. Zo weet je dus zeker dat je hier goed zit voor eerlijk eten! Je vindt restaurant Logica aan de Still Rijn op nummer 11: eten met uitzicht op het water dus! Je kunt er terecht van dDinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Catootje aan de markt

Catootje aan de markt is een favoriet uit onze top 5 hotspots Leiden. Het bijzondere aan Catootje is de focus op het ‘Shared Dining’ oftewel het samen eten. Op de menukaart staan dus allerlei kleine gerechten die je met elkaar kan delen. Het restaurant heeft in haar dinerbox iedere week een nieuw vegan menu met daarin unieke gerechten zoals misosoep met shiitake, bosui en gepofte wilde rijst als tussengerecht en geroosterde bloemkool met knolselderijcrème, hasselback aardappel, trompettes de la mort, en groene asperge met verse truffelsaus.

Deze verrassende vegan gerechten zelf proeven? Je vindt deze hotspot aan de Kaasmarkt 10. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zaterdag van 17.30 tot 22 uur. 

Het Slachthuis

Het Slachthuis: niet echt de naam die je verwacht bij een vegan hotspot in Leiden.. Maar toch is deze lunchroom slash bakkerij helemaal vegan! Je vindt hier borrelplanken, taarten en zelfs ingrediënten voor de ultieme zomerse (of als je goed tegen de kou kunt: winterse) picknick. Wil je nog langer genieten van de lekkerste vegan taarten? Dan kun je bij het slachthuis ook terecht voor workshops zodat jij voortaan zelf je verjaardagstaart kunt maken! Geen fan van zoet? Kies dan voor één van de hartige gerechten zoals een crustico rendang, sauerkraut sausage of jackfruit cubanos.

Het slachthuis is dinsdag t/m zaterdag open van 10 tot 4, en op zondag geopend van 12 tot 4. Je vindt de lunchroom op het Meelfabriekplein nummer 1.

Een nieuwe hotspot Leiden ontdekt tijdens je weekendje of vakantie Zuid Holland? Tag ons op instagram en wie weet lichten we jouw hotspot binnenkort uit!