Je huis veilig achterlaten tijdens vakantie | Checklist

huis veilig achterlaten tijdens vakantie

Tijdens de vakantieperiode wisselen veel Nederlanders een aantal dagen of weken hun huis in voor een vakantieadres. Ga je op vakantie? Je huis veilig achterlaten tijdens vakantie is dan belangrijk. In deze blog geven we je een aantal tips om dit met een paar simpele handelingen zo goed mogelijk te regelen. 

Checklist: je huis veilig achterlaten tijdens vakantie

1. Apparaten uitzetten 

Zet voordat je op reis gaat alle apparaten uit, ook de apparaten die je normaal op de stand-by-stand laat staan zoals je tv of laptop. Als je stekkers in het stopcontact laat, zorgt dit ervoor dat er alsnog sprake is van zogenaamd sluipverbruik. Bij sluipverbruik lekt de stroom als het ware uit je stopcontact. Trek dus altijd de stekkers uit het stopcontact. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten en de verspilling van elektriciteit. 

Vergeet ook de WIFI-modem niet. Deze verbruikt namelijk evenveel elektriciteit, onafhankelijk van het gebruik. Heb je nog geen inductieplaat en kook je op gas? Draai dan ook voor de veiligheid de gaskraan uit. 

2. Koelkast en vriezer

Twee grootverbruikers bevinden zich in de keuken: de koelkast en de vriezer. Haal voordat je op vakantie gaat de koelkast en vriezer leeg en laat de vriezer met regelmaat ontdooien. Het is aan te raden om dit minimaal één keer per jaar te doen, ook als je toevallig niet op vakantie gaat. Een ijslaag in de vriezer zorgt ervoor dat je minder opslagruimte hebt. Daarnaast werkt het ontdooien ook energiebesparend. Wist je dat met twee millimeter ijs aan de binnenkant er tien procent meer energie wordt verbruikt?

Ga je voor korte duur op vakantie? Zet dan de koelkast in de vakantiestand. Deze stand is te vinden bij de aan-uitschakelaar. Ga je voor langere tijd op vakantie? Dan is het beter om de koelkast helemaal uit te zetten en de stekker er uit te trekken. Maak de apparaten schoon en laat de deur op een kier openstaan. Op deze manier voorkom je schimmel en kan je koelkast geen energie verbruiken wanneer je weg bent.

3. Lampen 

Lampen uitzetten lijkt simpel, maar wordt vaak vergeten. Uiteraard is het advies om een aantal lampjes aan te laten staan, eventueel met een tijdschakelaar. Dit is vooral belangrijk op donkere plaatsen rondom en in de woning. Zo wordt het voor inbrekers minder aantrekkelijk om binnen te komen. Maak gebruik van een spaar- of ledlamp om zoveel mogelijk energie te besparen. 

4. Verwarming 

De woning verwarmen als je op vakantie bent, is niet nodig. Ga je in de winter op vakantie? Dan kun je de verwarming het beste zo laag mogelijk  zetten. Bij het volledig uitschakelen van de verwarming in de wintermaanden kan het namelijk gebeuren dat de leidingen kapot vriezen. 

Bij het ontdooien van de kapotte leidingen begint het water weer te stromen. Hierdoor kan er waterschade ontstaan. Heb je bij terugkomst van vakantie geen stromend water? Check dan altijd bij de buren of zij ook geen water hebben. Wanneer zij wel water hebben, weet je dat je leidingen zijn bevroren. Je kunt dan het beste contact opnemen met een loodgieter. 

Veilig van huis, gerust onderweg!

Niets is fijner dan met een gerust hart richting je vakantiebestemming te gaan. Bericht krijgen van de buren dat er is ingebroken, zou ontzettend vervelend zijn. Je huis veilig achterlaten tijdens vakantie is daarom van belang om optimaal te kunnen genieten op je vakantieadres. Voorkomen is beter dan genezen. 

Informeer je buren of huisgenoten hoe lang je weggaat. Zo kunnen zij een oogje in het zeil houden, eventueel de post bijhouden en bij verdachte situaties de politie inschakelen. Zo kan je jouw huis veilig achterlaten tijdens je (duurzame) vakantie.

6 extra tips voor een inbraakvrije vakantie

Tip 1: Check alles in en rondom je huis of je ramen dicht zijn en je deuren op slot zitten. 

Tip 2: Doe je raamvitrage niet potdicht. Zo valt het voor inbrekers niet op dat je niet thuis bent. 

Tip 3: Vraag iemand om je post te doen. Zo ligt er geen stapel post bij de deur waardoor het voor de inbrekers minder opvalt dat je niet thuis bent. 

Tip 4: Geef je vakantieadres door aan een bekende zodat je bij calamiteiten snel contact op kan nemen met elkaar. 

Tip 5: Gelegenheid maakt de dief. Leg daarom je waardevolle spullen zoals je tablet, laptop en sieraden niet uit het zicht. 

Tip 6: Plaats geen post op sociale media over je vakantie. Wil je toch iets posten over je vakantie? Wijzig je instellingen van openbaar naar alleen vrienden of post je foto’s later als je weer terug thuis bent.