Zelf glühwein maken | Het lekkerste traditionele recept!

Zelf glühwein maken

Glühwein – letterlijk gloeiwijn –  is een alcoholische drank die vooral in de periode vlak voor de kerstmis wordt gedronken. Het recept voor glühwein maken is gebaseerd op de gewoonten van eeuwen geleden. De Romeinen voegden bijvoorbeeld ook al kruiden toe aan hun wijn. 

Tegenwoordig kan geen kerstmarkt, ijsbaan of wintersportlocatie zonder de glühwein. De zoete en kruidige geur van deze alcoholische versnapering roept meteen herinneringen op aan kerstavonden en koude, witte winters. Wil je glühwein zelf maken? In deze blog lees je hoe je de lekkerste glühwein maakt om warm de winterdagen door te komen!

Geschiedenis van de glühwein

De geschiedenis van de glühwein gaat eeuwen geleden terug. Zoals wij de alcoholische versnapering kennen, is deze ontstaan in de middeleeuwen. In Duitsland werd er een recept ontwikkeld dat op basis van een mengsel van wijn, kruiden en fruit gemaakt was. Al jaren wordt het drinken van de glühwein als traditie gezien op de Duitse kerstmarkt. Wil je zelf glühwein maken? Lees dan verder voor het recept!

Ingrediënten

De ingrediënten die je nodig hebt voor ongeveer 8 glazen:

  • halve citroen 
  • 2 sinaasappels 
  • 3 kaneel stokjes 
  • 4 kruidnagel 
  • 3 kardemom korrels 
  • 2 stuks steranijs 
  • 2 liter soepele rode wijn (Je proeft geen verschil tussen dure of goedkope wijn. Je maakt namelijk de glühwein aan met allerlei specerijen)
  • 3 eetlepels suiker of zoetstof 

Zelf glühwein maken: hoe? 

Dit recept is een traditioneel glühwein recept. Het voordeel van zelf glühwein maken, is dat je ingrediënten toe kunt voegen naar je eigen smaak. Wil je toch een scheutje cognac? Extra citrusvruchten toevoegen? Je kan eindeloos variëren. 

Stap 1: Pak een grote pan waar je de rode wijn in leeg schenkt. Zet deze pan op een héél laag vuurtje. Het is niet de bedoeling dat de wijn gaat koken, aangezien de alcohol dan verdampt. 

Stap 2: Snijd de citroen en één sinaasappel in dunne plakjes. Voeg deze plakjes, de kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs en kardemom toe aan de pan met warme wijn. 

Stap 3: De schil van de andere sinaasappel kan gebruikt worden om krullen van te schillen. Het maken van deze krullen gaat het makkelijkst met een dunschiller. Voeg de helft van de krullen toe aan de pan. De andere helft kan je gebruiken voor de garnering van het glas. 

Stap 4: Heb je sinaasappel over? Knijp het sap uit in de pan en voeg suiker of zoetstof toe naar eigen smaak. 

Stap 5: Laat de pan met wijn en ingrediënten ongeveer 30 à 40 minuten op een laag vuurtje staan. Weer is het belangrijk dat de glühwein niet kookt, zodat de alcohol niet wordt verdampt.  

Houd je niet van stukjes in je glühwein? Zelf je glühwein maken heeft een groot voordeel: je kan het naar eigen wens presenteren. Eventueel kan je ervoor kiezen om alle stukjes uit de glühwein te halen met een zeef. Maak de glühwein af met sinaasappel krullen! 

Gaat je zelfgemaakte glühwein niet helemaal op? Je kan deze het best bewaren in de koelkast. De glühwein blijft ongeveer even lang goed als de normale rode wijn nadat deze is geopend. Wij raden je aan om het maximaal 3 dagen in de koelkast te bewaren. 

Geen zin om zelf glühwein te maken? Ga in de kerstvakantie op stap met een elektrische camper en bezoek de Duitse kerstmarkten voor het echte kerstgevoel!