5x het beste boek over duurzaam leven

boek duurzaam leven

Vaak wordt gedacht dat duurzaam leven ingewikkeld is. Maar je zal zien dat dit niet zo is. Wanneer je er bewust van bent wat je verbruikt en wat voor gevolgen jouw verbruik heeft voor de wereld, is de eerste stap naar een duurzaam leven gemaakt. Er zijn dan ook veel boeken die je eenvoudig kunnen helpen naar een duurzamer leven. In dit artikel zetten we de 5x het beste boek over duurzaam leven voor je op een rij!

Duurzaam leven: hoe doe je dat?

Duurzaam leven wordt ook wel een bewust leven genoemd; weet wat je verbruikt, wat dit direct en indirect kost en welke schade het met zich meebrengt. De belangrijkste regel in het duurzaam leven of een bewuste levensstijl is reduceren, oftewel het consuminderen. Consuminderen betekent dat je zo min mogelijk gebruik maakt van geproduceerde producten. Op de tweede plek staat het hergebruiken van goederen. Hergebruik drukt de behoefte om nieuwe producten te produceren. De derde en laatste regel is recycling. Dit staat op de derde plaats aangezien er eerst moet worden gereduceerd en hergebruikt voordat recyclen plaats kan vinden.

Ben je al bijna dagelijks bezig met recycling en het verminderen van je uitstoot maar wil je nog een stapje verder gaan? Dan is deze top 5 beste boeken over een duurzaam leven perfect voor jou!

Top 5 boeken over duurzaam leven

Het Zero Waste Project

Probeer je een duurzame levensstijl te hebben, maar erger je je aan de hoeveelheid plastic afval en rommel die je toch nog om je heen verzamelt? Dan is ‘Het Zero Waste Project boek’ er eentje voor jou! Het boek bestaat uit een prettige mix tussen achtergrondinformatie over het plastic probleem, wetenschappelijk onderzoek en tips die toepasbaar zijn in het dagelijks leven. De schrijvers van het boek, Nicky en Jessie Kroon, besloten om een maand lang zero waste (zonder afval) te gaan leven. Nog geen vier jaar verder zijn Nicky en Jessie de grootsten als het gaat om zero waste lifestyle bloggers in Nederland. Zeg maar dag tegen de wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes na het lezen van de twaalf belangrijkste lessen gegeven door Nicky en Jessie.

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

“Eet je dan helemaal nooit meer vlees?” “Neem je altijd de trein in plaats van het vliegtuig?” “Vind je tweedehands kleding niet vies?” zijn vragen die mensen met een duurzaam leven vaak te horen krijgen. Deze ‘misvattingen’ worden door Youtuber en schrijfster Marije van der Made in het boek ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ ontkracht.

Marije heeft maar één doel. Iedereen die kiest voor een duurzaam leven een goed weerwoord geven zodat je op een volgende bedrijfsborrel, verjaardag of date iedereen omver blaast. Het boek is een soort handboek dat vol staat met feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over duurzaamheid, zodat jij jezelf kan weren bij het horen van een volgende misvatting. 

Het verlangen naar minder

In ‘Het verlangen naar minder’ geeft de schrijver, Jelle Derckx, jou een kijkje in zijn persoonlijke verhaal naar een bewust en duurzaam leven; hij ging minder kopen en zich focussen op persoonlijke groei. En dat is gelukt. Bij Jelle begon het duurzame leven toen hij terugkwam van zijn wereldreis. Eenmaal in de bus vlogen de notificaties van Whatsapp en Facebook rond. Toen besloot Jelle om zich alleen nog maar op het essentiële te richten. 

Wat essentieel is? Dat heeft Jelle op zijn reis ontdekt: eigenlijk is het een tas met wat kleding en boeken, water, je geliefde, een dak boven je hoofd, eten en de planeet. Het verlangen naar minder. Of misschien beter gezegd: naar genoeg. In het boek worden tools en tips gegeven die Jelle graag had willen weten toen hij in 2011 begon aan zijn duurzame leven. 

Vegan Vibes

Diëtist Lisa Steltenpool is ervan overtuigd dat plantaardig eten de toekomst heeft en laat je dan ook graag kennismaken met plantaardig eten. Op haar eenentwintigste schreef Lisa het succesvolle boek De Vegarevolutie, gevolgd door Kickstart. De missie die Lisa heeft met Vegan Vibes is om Nederland plantaardiger, duurzamer, gezonder en diervriendelijker te maken.

Vroeger hing er een negatieve lading aan veganistisch eten. Er waren veel minder vegan producten te vinden in de supermarkt. Maar ook familie en vrienden begrepen het veganistische eten niet. Tegenwoordig is het veel gangbaarder geworden. Zo zijn er meer vegan producten in de supermarkt te vinden en staan steeds meer mensen er voor open. Dit boek is bedoeld om door middel van simpele aanpassingen in je eetpatroon mensen kennis te laten maken met het plantaardige eten. Door je onder andere onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en vooral heel veel inspiratie te geven, is de eerste stap gezet. 

Eenvoudig leven

De auteurs van dit boek zijn drie theologen en een econoom. Zij denken dat het anders kan. Samen hebben zij een zogenaamd ‘bijbelstudieboek’ geschreven over duurzaamheid en levensstijl en het algemene goede leven. De schrijvers vinden het belangrijk om niet te zeggen wat er allemaal niet meer mag, maar juist te laten zien wat we al hebben. De bijbel is niet bekend met de huidige klimaatveranderingen, maar zegt toch iets over het begrip ‘duurzaam leven’. Vaak wordt er gedacht dat meer en duurder hetgeen is wat ons blij maakt. Aan deze gedachte gaat de planeet kapot. 

Door middel van interviews wordt er in dit boek geïllustreerd hoe een duurzame wereld eruit zal zien. Ben jij in overweging of het duurzame leven iets voor jou is? Het boek ‘eenvoudig leven’ helpt jou om een juiste keuze te maken. 

Na het lezen van deze inspirerende boeken ook klaar om even duurzaam op vakantie te gaan? Boek dan direct je duurzame reis en ga op ontdekkingstocht!

Geef een antwoord