Praktische workshop: leer je gewas optimaal voeden, verzorgen & beschermen
Vanaf €45 per persoon
2 uur
Maximaal 10
Activiteit
Wat krijg je?
- Workshop van 2 uur
- Maximaal 10 deelnemers per workshop
- Gepland op een vaste zaterdag
- Leer over bemesten en voeden
- Leer je groente beschermen
- Krijg tips over gewasverzorging
Over deze activiteit
Kun jij nog maar net het verschil tussen cactusaarde en potgrond zien? En kunnen jouw (moestuin)planten wel wat extra levensvoeding gebruiken? Dan laten Sam, Maarten en Jorian, de boeren van de pluktuin, je zien hoe jij iedere plant in je tuin van nieuwe levenskracht voorziet. Met een beetje hulp van deze geoefende boeren, de juiste bemesting en tips over gewasverzorging, snoep je binnen no-time van de groente uit je eigen tuin!
Tijdens de workshop staat het voeden, verzorgen en beschermen van je gewas centraal. Denk hierbij aan het bemesten van de bodem op de juiste manier voor een specifieke groente soort. Bij verzorging wordt verder ingegaan op wat de plant nodig heeft. Spot de kenmerken die laten zien of het gewas een tekort of juist een overschot aan voedingsstoffen heeft. Daarnaast leer je hoe je het beste ongewenste insecten en vogels kunt weghouden.
Wat maakt deze accommodatie duurzaam?
Plantaardig eten
Alle duurzaam geteelde groentes die je in de pluktuin vindt zijn natuurlijk plantaardig. Lokaal plantaardig eten wordt daarnaast ook gestimuleerd door groentes te verkopen en workshops aan te bieden.
Lokale producten & samenwerkingen
Producten van de pluktuin worden regionaal verkocht, en in samenwerking met de lokale gemeenschap verbouwd. De voedselketen wordt verkort, doordat alles lokaal wordt aangepakt. De negatieve impact op het milieu wordt zo verkleind.
Groen vervoer
In Nijmegen zijn verschillende treinstations. Vanuit deze stations kun je makkelijk naar de dichtstbijzijnde bushaltes reizen. Vanaf de halte is het nog een klein kwartiertje lopen naar de pluktuin. Er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen, met de bus is dus een goede alternatieve optie.
De details
-
Community Supported Agriculture
De drijfveer voor het ontstaan van de pluktuin was om bij te dragen aan een gezonder mens en milieu. De groente in de tuin wordt op een zo transparant mogelijke manier geproduceerd. Daarnaast wordt er zorg gedragen om gericht te telen, zo kan voedselverspilling worden tegengegaan. Om dit te bereiken wordt er samengewerkt met de lokale gemeenschap. Dit is wordt ook wel Community Supported Agriculture genoemd, gemeenschapslandbouw, en is het uitgangspunt van de tuin van Sam, Maarten en Jorian. Bij de pluktuin kun je dan ook een abonnement afsluiten om wanneer je wil verse groentes te oogsten. Door de manier van telen en de voedselketen te verkorten en lokaal te houden, wordt het voedselsysteem verduurzaamd.
-
De pluktuin en duurzaamheid
Een van de doelen van de tuin is het realiseren van een transitie van de grond uitputten naar regenereren. Zo wordt zorg gedragen voor natuurlijke bemesting en composteren. Door de keuzes die ze maken wordt zoveel mogelijk biodiversiteit gestimuleerd. Ze passen dit zelf toe, maar behandelen dit ook in de workshops. Mensen worden zo geïnspireerd om zelf dit ook toe te passen.
Verder komt duurzaamheid verder naar voren in combinatie met gemeenschapslandbouw. Doordat de groente voor lokaal gebruik wordt geteeld, leggen ze een kleinere afstand af. Hierdoor is er minder uitstoot. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van plastic verpakkingen en bestrijdingsmiddelen. Welke groente wordt geteeld hangt af van het seizoen. Door middel van verschillende recepten probeert de pluktuin het gebruik van seizoensgroentes voor de maaltijd aan te moedigen. Er hoeft dan minder uit het buitenland naar Nederland geïmporteerd te worden.
-
Praktisch
Er wordt je aangeraden geen nieuwe kleding aan te doen. De workshop wordt buiten gehouden en het kan nat zijn, dus houd rekening met geschikte schoenen. Daarnaast zul je zelf ook de handen uit de mouwen steken, waardoor je kleding vies kan worden.
De kleine lettertjes
Wanneer je een boekingsaanvraag voor deze activiteit doet, ontvang je binnen 48 uur bericht of jouw boeking bevestigd kan worden. Vragen over deze activiteit of beschikbaarheidsinformatie opvragen? Stuur ons een email of bel ons op 0031 627 00 94 99. Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat jouw boeking niet door kan gaan en dus niet bevestigd wordt.
Kaart
Antwoorden op je vragen
-
Hoe kom ik bij de pluktuin?
Het perceel van de pluktuin ligt tussen Nijmegen en Malden in. Er zijn meerdere treinen die waarmee je naar een van de treinstations in de buurt kunt reizen. Vanaf het station kun je met de bus redelijk dicht bij de tuin komen. Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte is het nog iets meer dan 10 minuten lopen.
-
Kun je bij de pluktuin makkelijk parkeren?
Op 500 meter van de pluktuin kun je parkeergelegenheid vinden. Dit is maar een klein stukje grond, dus houd rekening met beperkte beschikbaarheid.
Reviews
Onze klanten zeggen
“Wij gingen een nachtje via Sustainaway naar Weesp, in een floating house. Het was even zoeken maar eenmaal op locatie hebben wij een topnacht gehad. In het huisje was alles aanwezig dat wij nodig hadden (gelukkig ook verwarming) en de prijs/kwaliteit verhouding was uitstekend!”
“Wij hebben een heerlijk weekend weg naar Dokkum geboekt via Sustainaway. De gratis meegeleverde digitale reisgids heeft ons geholpen om in een weekend Dokkum echt te ontdekken. Een absolute aanrader!”
“Het vinden van een duurzaam huisje is soepel verlopen door de hulp van Sustainaway. We verbleven in een mooie accommodatie met sauna, waar we heerlijk buiten konden zitten. De verhuurster was behulpzaam en vriendelijk. Al met al een top weekendje weg geboekt!”