Workshop vruchtgewassen: leer alles over het telen van tomaten, komkommers, paprika’s en aubergines
Vanaf €45 per persoon
2 uur
Maximaal 10
Activiteit
Wat krijg je?
- Workshop van 2 uur
- Maximaal 10 deelnemers per workshop
- Gepland op een vaste zaterdag
- Leer snoeien, aanbinden en dieven
- Leer ziektes herkennen
- Krijg tips voor je eigen tuin
Over deze activiteit
Waarschijnlijk weet je wel dat een komkommer voor het grootste deel bestaat uit water. Maar wist je ook dat de komkommer bomvol antioxidanten en vitamine A, B en C zit? Sterker nog, een komkommer met schil bevat bijna alle vitamines die je op een dag nodig hebt! Als jij denkt wat extra vitamine C nodig te hebben om je immuunsysteem te boosten, neem jij dan een sinaasappel of citroen? Nog beter is een rauwe rode paprika! Deze bevat tot wel 3 keer meer vitamine C dan een sinaasappel.
Wil jij deze en andere gezonde groentes boordevol voedingsstoffen zelf leren telen? Steek dan de handen uit de mouwen en start je eigen moestuin! Begin dit avontuur met een workshop tomaten, komkommers, aubergines en paprika’s telen!
Tijdens de workshop leer jij hoe je vruchtgewassen teelt, verzorgt en snoeit. Daarnaast leer je over veel voorkomende ziektes bij deze planten en hoe je ze kunt vermijden zonder bestrijdingsmiddelen. Ook zal je te weten komen wat de beste manier is van aanbinden en dieven. Kortom: allemaal manieren en tips om jou te leren hoe jij je eigen vruchtgewassen zo goed mogelijk kunt laten groeien.
Wat maakt deze accommodatie duurzaam?
Plantaardig eten
In de pluktuin vind je alleen plantaardig eten. Alle groentes uit de tuin zijn op een duurzame manier geteeld. Door de groentes te verkopen en workshops aan te bieden, wordt de consumptie van lokaal plantaardig eten ook gestimuleerd.
Lokale producten & samenwerkingen
Producten worden in samenwerking met de lokale gemeenschap verbouwd. De groente wordt ook regionaal verkocht. Doordat alles lokaal wordt gedaan, wordt de voedselketen verkort. Dit verkleint de negatieve impact op het milieu.
Groen vervoer
De pluktuin is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Zo kun je met de trein naar Nijmegen en is het vanaf het dichtstbijzijnde bushalte nog maar een klein kwartiertje lopen naar je bestemming. Er is weinig parkeerplaats dus met de bus is een goede optie.
De details
-
Community Supported Agriculture
De pluktuin van Sam, Maarten en Jorian is ontstaan vanuit de behoefte om een bijdrage te leveren aan een gezonder mens en milieu. Het eten in de tuinen wordt op een transparante manier geproduceerd en met oog voor gericht telen om verspilling tegen te gaan. Dit wordt gedaan door samen te werken met de lokale gemeenschap. Deze manier van landbouw wordt ook wel gemeenschapslandbouw genoemd. Zo kun je bij de pluktuin zelfs een abonnement afsluiten en wanneer je wilt verse producten komen oogsten.
-
De pluktuin en duurzaamheid
Naast het verduurzamen van voedselsystemen, streeft de pluktuin naar een transitie van het uitputten naar het regenereren van de grond. Daarbij proberen ze met de keuze van het gewas ook het verlies van biodiversiteit tegen te gaan. Naast dit zelf toe te passen op de pluktuin, stimuleren ze mensen hetzelfde te doen met de workshops die ze aanbieden.
De duurzaamheid van de pluktuin komt naar voren doordat de groente lokaal wordt geteeld en gebruikt. Zo leggen de producten minder afstand af en wordt er dus minder CO2 uitgestoten. Er worden ook geen plastic verpakkingen en bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Verder ligt er een focus op seizoensgebonden eten. Welke groentes in de tuin groeien, verandert het hele jaar door. Met recepten voor lekkere gerechten met deze seizoensgroentes hoeft er minder van ver weg ingekocht te worden.
-
Praktisch
Aangezien de cursus buiten zal plaatsvinden, verwacht wel vieze handen te krijgen. Er wordt dan ook geadviseerd om je oude kleding en geschikte schoenen of regen laarzen aan te trekken.
De kleine lettertjes
Wanneer je een boekingsaanvraag voor deze activiteit doet, ontvang je binnen 48 uur bericht of jouw boeking bevestigd kan worden. Vragen over deze activiteit of beschikbaarheidsinformatie opvragen? Stuur ons een email of bel ons op 0031 627 00 94 99. Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat jouw boeking niet door kan gaan en dus niet bevestigd wordt.
Kaart
Antwoorden op je vragen
-
Hoe kom ik bij de pluktuin?
Je kunt het beste met het openbaar vervoer of de op de fiets naar de pluktuin. Er zijn meerdere treinstations in de buurt van Nijmegen waaruit je makkelijk met de bus in de buurt van de pluktuin kunt komen. Vanaf de bushalte is het nog iets meer dan 10 minuten lopen.
-
Kun je bij de pluktuin makkelijk parkeren?
Er is 500 meter van het perceel parkeergelegenheid. Houd er wel rekening meer dat het aantal parkeerplekken beperkt is.
Reviews
Onze klanten zeggen
“Wij gingen een nachtje via Sustainaway naar Weesp, in een floating house. Het was even zoeken maar eenmaal op locatie hebben wij een topnacht gehad. In het huisje was alles aanwezig dat wij nodig hadden (gelukkig ook verwarming) en de prijs/kwaliteit verhouding was uitstekend!”
“Wij hebben een heerlijk weekend weg naar Dokkum geboekt via Sustainaway. De gratis meegeleverde digitale reisgids heeft ons geholpen om in een weekend Dokkum echt te ontdekken. Een absolute aanrader!”
“Het vinden van een duurzaam huisje is soepel verlopen door de hulp van Sustainaway. We verbleven in een mooie accommodatie met sauna, waar we heerlijk buiten konden zitten. De verhuurster was behulpzaam en vriendelijk. Al met al een top weekendje weg geboekt!”