Backpack of koffer? Wat is de beste keuze?

backpack of koffer

Heb je een leuke en duurzame reis gepland staan? Dan kom je waarschijnlijk snel uit bij het eeuwenoude dilemma onder reizigers: reis je met een backpack of koffer? Een koffer is heel praktisch omdat je hier over het algemeen de meeste bagage in kwijt kan. Een backpack is dan weer heel handig als je een actieve rondreis gaat maken. Zowel de koffer als de backpack kent voor- en nadelen. 

Ben jij nog aan het twijfelen tussen een backpack of koffer? In deze blog lees je de voor- en nadelen. 

Ga je voor een backpack of koffer?

Veel traplopen 

Ben je van plan om naar een bestemming te gaan waar nauwelijks liften of roltrappen aanwezig zijn? Dan is de keuze tussen een koffer of backpack snel gemaakt. Een koffer van zo’n 30 kilo til je niet zo gemakkelijk, en met een backpack op je rug loop je een stuk makkelijker. 

Veel wandelen 

Verwacht je op bestemming lange wandelingen te maken? Dan is een backpack ideaal. Bij een koffer kan je veel last hebben van slechte wegen, waardoor de wieltjes niet goed kunnen rollen. Daarnaast heb je bij een backpack nog je handen vrij om bijvoorbeeld de routekaart van je natuurwandeling vast te houden. Tegenwoordig zijn de meeste backpacks ook ontworpen om je rug zoveel mogelijk te ontlasten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met behulp van zogenaamde ‘floating mechanisms’ waardoor je het gewicht op je heupen draagt, en niet op je rug.

Natuur 

Ben je dol op wandelen of fietsen in de natuur? Je kunt je gemakkelijk verplaatsen met een backpack op je rug. Knoop bijvoorbeeld een paar extra wandelschoenen of natte handdoek aan de buitenkant van je backpack. Met een backpack heb je altijd alles binnen handbereik!  

Georganiseerd reizen 

Houd je ervan om je spullen goed georganiseerd te houden? Dan heb je hier bij een koffer meer ruimte voor. Maak bijvoorbeeld gebruik van packing cubes voor je ultieme opgeruimde koffer. Met packing cubes optimaliseer je de ruimte in je bagage, krijg je minder kreukels en vouwen in je kleding en blijft je kleding schoon en stof vrij. Ga je op een korte eco vakantie en wil je reizen met alleen handbagage? Leg je outfits dan alvast klaar in de packing cubes, zo laat je niet alleen overbodige items thuis, maar kun je ‘s ochtends ook direct je outfit pakken zonder je koffer of backpack eerst overhoop te halen.

Voorkomen van rugklachten

Bij een backpack heb je al snel aardig wat kilo’s op je rug! Als je gevoelig bent voor rugklachten door een backpack, kies dan voor een koffer. Koffers met vier wieltjes zorgen ervoor dat het gewicht verspreid wordt en je geen last krijgt van het gewicht dat je mee sleept. Toch liever een backpack? Draag dan bijvoorbeeld de rugzak niet over één schouder, maar over beide schouders. Verdeel daarnaast je inhoud eerlijk over de rugzak en plaats zware items niet helemaal onderaan maar liever bovenin je backpack.

Breekbare bagage

Ben je van plan om breekbare spullen mee te nemen op je duurzame vakantie? Een (harde) koffer is steviger dan een backpack. Als er onderweg onverwachts met je bagage gegooid wordt, is de kans een stuk kleiner dat je items kapot op hun bestemming aankomen.

Dilemma: koffer of backpack?

Kies je voor de backback of koffer? Een backpack is dus ideaal als je van plan bent jezelf veel te gaan verplaatsen of langer van plan bent om op reis te gaan. Je stapt met een backpack makkelijker in een bus, trein of boot. Daarentegen is de koffer ideaal wanneer je veel spullen van plan bent om mee te nemen en je bij voorkeur maar op één plek verblijft.