Duurzaam eten op reis: hoe doe je dat?

duurzaam eten op reis

Ga je op vakantie en wil je duurzaam eten op reis? Je bent niet meer in je eigen keuken, hebt niet je eigen spullen om je heen -naast wat er in je koffer of backpack zit- en je kent de lokale restaurants en winkels niet. Steeds meer restaurants, winkels en hotels houden zich bezig met duurzame principes. 

In deze blog lees je wat de vuistregels zijn voor duurzaam eten en krijg je tips over duurzaam eten op reis.

Tips voor duurzaam eten op reis 

Vuistregels voor duurzaam eten 

De productie en consumptie van voedsel zorgt voor 20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen. Duurzaam eten doe je door niet meer te eten en te kopen dan je nodig hebt. Daarnaast kan je ervoor kiezen om milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten zoals vlees en kaas te vervangen door minder belastende producten als peulvruchten.

Duurzaam eten op reis kent dezelfde vuistregels. Je kan zoeken naar restaurants die de principes van duurzaam eten toepassen: plantaardig eten, minder verspilling, lokale en seizoensgebonden producten, biologische voeding en het inkopen van verpakkingsvrije goederen. 

Keurmerken restaurant wanneer je duurzaam wilt eten op reis

Restaurants krijgen een keurmerk wanneer zij zich bezighouden met duurzaamheid. Wanneer je op zoek bent naar een duurzaam restaurant, kan je kijken naar de aanwezigheid van deze duurzame keurmerken. Zo heb je de Green Key Restaurants. Een restaurant ontvangt dit keurmerk wanneer zij zowel binnen als buiten bewuste keuzes maken op het gebied van duurzaamheid. Steeds meer zie je biologische seizoensproducten op de menukaart staan. Ook zuinig omgaan met energie, water en het scheiden van afval worden in acht genomen bij dit keurmerk. Wanneer je op zoek bent naar een restaurant voor duurzaam eten op reis, kan je kijken of het restaurant als lid staat ingeschreven bij de Sustainable Restaurant Association. Deze organisatie helpt restaurants verduurzamen op allerlei fronten. Wanneer je de website bezoekt, krijg je een overzicht van alle deelnemende restaurants. 

Hoe vind je duurzame restaurants en winkels als je op reis bent?

De eerste tip voor duurzaam eten op reis is het goed voorbereid op reis gaan. Vraag bijvoorbeeld bij je accommodatie naar restaurants die duurzaam, biologisch of vegetarisch zijn. Of vraag naar een winkel waar je lokale producten kan kopen. Ook is het door middel van zoekmachines als Google en Ecosia mogelijk om uit te zoeken of er geschikte duurzame restaurants zijn. De tweede tip voor duurzaam eten op reis is het vermijden van all-in of all-you-can-eat formules. All-inclusive leidt namelijk tot overconsumptie en verspilling. Hoe vaak heb je wel niet bij een all-you-can-eat restaurant te veel opgeschept? Deze tip geldt voor zowel restaurants als voor hotels. De laatste tip voor duurzaam eten op reis is het bezoeken van lokale winkels- en eetgelegenheden. Ga bijvoorbeeld naar sfeervolle marktjes in plaats van naar de supermarkt of breng een bezoekje aan een lokale boer. Hoe je op de hoogte bent van lokale eetgelegenheden? Vraag het bijvoorbeeld aan lokale bewoners of doe online research. 

Met deze tips is duurzaam reizen heel eenvoudig! Boek ook direct een duurzame accommodatie om jouw verblijf nog een stukje groener te maken.