Tips om te consuminderen

Tips om te consuminderen

“Consuminderen” is een woord dat je steeds vaker voorbij hoort komen. Consuminderen is een relatief nieuwe levensstijl die bijdraagt aan een beter milieu. Eigenlijk kan je het zien als het tegenovergestelde van de tegenwoordige “consumptiemaatschappij”. Kenmerkend voor deze levensstijl is dat de producten of diensten die worden gekocht, niet noodzakelijk zijn. In deze blog kijken we daarom naar de beste tips om te consuminderen. 

8x tips om te consuminderen 

Wanneer je wilt consuminderen, brengt dat voordelen met zich mee: je bespaart geld, je impact op het milieu is lager én consuminderen geeft bovendien een gevoel van rust en voldoening. Kijk naar wat er past binnen jouw leven om te beginnen met consuminderen. De beste tip om te consuminderen is dan ook het nemen van kleine stapjes zodat je veranderingen blijvend door kunt voeren zonder hiervan heel ongelukkig te worden.  

1. Sta stil bij elke aankoop die je doet

Sta je stil bij het shirt dat je koopt of het fruit dat je in je boodschappenmandje stopt? De meeste van onze aankopen zijn niet overwogen. Wanneer je graag wilt beginnen met consuminderen, kan je beginnen met het uitstellen van je aankoop. Wanneer je echt iets wilt of nodig hebt, blijft dit in je hoofd hangen. Het shirtje dat je tegenkwam in de etalage? Probeer er even over na te denken. Waarschijnlijk ben je dit de week erop weer vergeten. Denk je er toch na een paar dagen nog aan? Dan kan je weloverwogen beslissen of je toch de aankoop wilt doen. 

2. Breng vaker een bezoekje aan de kringloopwinkel 

Heb je een weloverwogen beslissing gemaakt om een product te kopen? Breng dan een bezoekje aan je favoriete kringloopwinkel. Ondanks het doen van je aankoop, ben je toch bezig met consuminderen. De spullen die je koopt, krijgen immers een tweede leven waardoor de levensduur wordt verlengd! 

3. Grote schoonmaak 

Een derde tip bij het consuminderen, is om je rommel eens flink op te ruimen. Sta hierbij stil: wat heb je nodig en wat kan weg? Geen leuke klus maar wel handig. Probeer steeds een klein stukje van je huis aan te pakken. Zo wordt het geen urenwerk. Deze tip kan je eens in de zoveel tijd herhalen. 

4. Breng de overbodige spullen naar de kringloop 

Heb je na het doen van je grote schoonmaak ineens een hoop overbodige spullen liggen? Breng deze spullen dan naar de kringloopwinkel. Zo krijgen jouw spullen een tweede leven en wordt de levensduur verlengd. Er wordt gegarandeerd iemand heel erg blij van jouw sinterklaas cadeautjes van drie jaar geleden!

5. Refurbished 

Heb je bijvoorbeeld een wasmachine nodig en durf je dit niet tweedehands aan te schaffen omdat je bang bent dat het product mankementen heeft? Refurbished producten zijn tweedehands producten die een check hebben gehad voordat ze tweedehands te koop worden gezet. Het voordeel van deze producten is dat het product zo goed als nieuw is maar niet opnieuw geproduceerd hoeft te worden. 

6. Spring vaker op de fiets 

Behalve op de aankoop van nieuwe producten, gaat consuminderen ook over bijvoorbeeld benzine. Is het nodig dat je met de auto naar de sportschool of de supermarkt gaat? Kan je de afstand ook fietsen? Gebruik dan vaker de fiets. Fietsen is beter voor het milieu en daarnaast ook beter voor je portemonnee. 

7. Verantwoord boodschappen doen 

Let op wanneer je vaak gekochte producten onaangebroken weg moet gooien. Maak in de supermarkt een weloverwogen keuze of je dit product echt nodig hebt. Gebruik bij deze vorm van consuminderen bijvoorbeeld een boodschappenlijstje. 

8. Meld je af van (online) nieuwsbrieven 

Heb je ook altijd dat wanneer je je mail doorspit je vele nieuwsbrieven tegenkomt? Consuminderen lukt beter wanneer je bent uitgeschreven van (online) nieuwsbrieven die je telkens overhalen tot het doen van een aankoop. 

Nog meer tips om te consuminderen? Volg ons op instagram @yoursustainaway en zie dagelijks de leukste tips en vetste bestemmingen op je feed verschijnen!