Hoe maak je alcoholvrije glühwein? Hét recept voor deze winter

alcoholvrije gluhwein

Glühwein – ook wel warme wijn met verschillende kruiden – is razend populair. Tegenwoordig vind je deze versnapering op vrijwel elke kerstmarkt, ijsbaan of wintersportlocatie. De zoetige geur in combinatie met de geur van de kruiden, roept herinneringen op aan een witte winter. Wist je dat de alcoholvrije glühwein nog makkelijker is om te maken dan de versie mét alcohol?

Wanneer je de versie met alcohol maakt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de wijn niet gaat koken. Wanneer de wijn gaat koken, verdampt de alcohol namelijk. Daar hoef je bij de alcoholvrije variant geen rekening mee te maken! In deze blog lees je hoe je alcoholvrije glühwein maak met druivensap of bessensap, kaneel, steranijs, kruidnagel, honing en (biologische) citroen en sinaasappel. 

Geschiedenis van de glühwein 

Eeuwen geleden is in de middeleeuwen de glühwein (met alcohol) ontstaan. Het recept is ontwikkeld in Duitsland en bevat als belangrijkste ingrediënten wijn, verschillende kruiden en fruit. In Duitsland is glühwein drinken inmiddels een echte traditie, waardoor je geen kerstmarkt kan bezoeken zonder glühwein tegen te komen. 

Steeds vaker zie je alcoholvrije dranken en lassen mensen een zogenaamde detox maand in. Vroeger hing hier een taboe op, maar dit taboe is gelukkig verleden tijd. Er zijn genoeg redenen om alcoholvrij te drinken zoals een zwangerschap, geen zin in een kater of omdat het gewoon lekker is. Zelf alcoholvrije glühwein maken? Lees dan verder voor het recept!

Ingrediënten voor de alcoholvrije glühwein

De volgende ingrediënten heb je nodig om ongeveer een liter aan alcoholvrije glühwein te maken (dit staat gelijk aan circa 4-6 glazen): 

  • 1 liter rode druivensap of bessensap
  • 300 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 1 (biologische) sinaasappel
  • 1 (biologische) citroen
  • 10 kruidnagels
  • Suiker, zoetstof of honing naar wens 

Alcoholvrije glühwein maken: hoe?

Stap 1: Giet het druivensap of bessensap en het water in een grote pan en zet deze op het vuur. Voeg hier het kaneelstokje en de steranijs aan toe.

Stap 2: Snijd de citrusvrucht in vier stukjes – na het wassen onder de warme kraan. Stop in elke van de vier stukjes een kruidnagel. 

Stap 3: Voeg de sinaasappel en citroen toe aan de pan op het vuur. Heb je de alcoholvrije glühwein aan het borrelen? Zet dan het vuur zo laag mogelijk voor zo’n 25 tot 30 minuten. 

Stap 4: Het voordeel van alcoholvrije glühwein zelf maken? Je kan zelf bepalen hoe zoet je deze versnapering maakt. Mis je de zoetige smaak? Voeg suiker, zoetstof of honing naar smaak toe. 

Vind je stukjes in je glühwein niet zo lekker? Je kan de stukjes uit alcoholvrije glühwein weghalen met een zeef. Heb je nog een sinaasappel liggen? Maak dan met een dunschiller krullen van de schil. Leuk om je glazen of bekers mee te decoreren!

Gaat je alcoholvrije glühwein niet in één keer op? Dan kun je deze gelukkig eenvoudig in de koelkast bewaren. Mocht je de stukjes in je versnapering nog niet hebben gezeefd, is het handig om dit nu wel te doen. Giet hierna je zelfgemaakte glühwein in een fles en zet deze in de koelkast. Je kan er nog een dag of drie van genieten!

Wil je de alcoholvrije glühwein opnieuw opwarmen? Giet de versnapering in een pan en zet deze op laag vuur voor ongeveer een kwartier. Wist je dat de alcoholvrije versie van de glühwein – in tegenstelling tot de versie met alcohol – ook erg lekker is om koud te drinken? Probeer het eens!

Geniet van je alcoholvrije glühwein tijdens een verblijf in een knus tiny house in Friesland of bezoek de Duitse kerstmarkten met een elektrische camper en proef de glühwein op de plaats van oorsprong!