Ik heb vliegschaamte. Wat nu?

vliegschaamte

Waar je jaren geleden misschien geen minuut twijfelde en het vliegtuig pakte naar je bestemmingen, is er iets veranderd in je hoofd: vliegschaamte. De laatste jaren is het een groeiend fenomeen en met een logische reden: klimaatverandering. 

Vliegen is nog altijd één van de vervuilendste vervoersmiddelen die we kennen. Het zorgt jaarlijks voor 2-3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Verder is een reis met het vliegtuig doorgaans zo’n 7 tot 11 keer vervuilender dan met de trein. In deze blog kijken we naar de oplossingen en duiken we in het vermijden van vliegen. Zo kan je voortaan zonder vliegschaamte door het leven! 

Wat te doen tegen vliegschaamte?

Het is belangrijk te zoeken naar alternatieven waar dat mogelijk is. Denk aan de trein! Het eerste wat je kan doen tegen vliegschaamte is het vermijden van korte vluchten. Bestemmingen als Parijs, Berlijn en Londen zijn vanaf Nederland goed bereikbaar met de trein. In sommige gevallen is de trein zelfs sneller dan het vliegtuig. Dit is vooral het geval als je de lange in-check-tijd meerekent. Een ander voordeel van de trein zijn de prijzen. Treintickets schommelen namelijk minder dan vliegtickets in de prijs, wat voordelig kan zijn wanneer je rond de feestdagen ergens heen wilt. Doorgaans geldt wel dat het voordeliger is om je treintickets een tijdje van tevoren aan te schaffen.

Compenseren van CO2 uitstoot 

Niet iedereen kan van de ene op de andere dag volledig stoppen met vliegen. Het kan ook zijn dat je vliegschaamte hebt door alle kilometers die je in het verleden hebt gevlogen.  Gelukkig is het nog niet te laat. Er zijn verschillende tools online die berekenen hoeveel kilometer je totaal hebt gevlogen, hoeveel CO2 je met je vluchten hebt uitgestoten en hoeveel bomen er nodig zijn om dit weer te compenseren.

Aanbieders als Greentripper bieden de mogelijkheid eerst de uitstoot te berekenen en daarna meteen je uitstoot te compenseren. Er zijn veel bedrijven te vinden voor het compenseren van CO2. Zo kun je bij Trees for All in verschillende gecertificeerde bosprojecten investeren. Een andere optie is een maandelijks abonnement nemen op compenseren van CO2-uitstoot via verschillende duurzaamheidsprojecten bij Regreener

Ga je toch met het vliegtuig naar een je bestemming? 

Zorg dat de vliegschaamte niet omslaat naar volledige uitstoot schaamte. Het is van belang dat je tijdens je verblijf let op je uitstoot. Probeer lokaal je eten te kopen en kies een bestemming waar massatoerisme nog niet de overhand heeft. Met zekerheid kan gezegd worden dat je vakantie op die manier veel verrassender wordt wanneer je bekende toeristische plekken vermijdt en ervoor kiest kleine lokale plaatsen te bezoeken.  

Ook bij het kiezen van een verblijf kun je een positieve impact maken. Kies voor een duurzame accommodatie met bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp. Liever in een hotel? Kies een hotel waar duurzaamheid op de agenda staat. Als je toch het vliegtuig neemt, is het ook belangrijk om een rechtstreekse vlucht te boeken. Meerdere stops kan wel een paar tientjes goedkoper zijn, maar is direct ook een stuk vervuilender vanwege de grote hoeveelheid brandstof die nodig is tijdens het opstijgen en landen.

Vliegschaamte: conclusie 

Na het lezen van deze blog ben je je hopelijk wat meer bewust van het concept vliegschaamte. Bewustwording is de eerste stap naar verandering, en ja, het vlieggedrag van vele zal toch veranderd moeten worden. Gelukkig kan dit heel leuk zijn! Geniet van een lange treinreis en maak dit onderdeel van je vakantie! Speel onderweg spelletjes of kom tot rust tijdens het kijken van een film. Hiermee wordt duurzaam reizen heel eenvoudig én biedt het een kans meer quality time door te brengen onderweg!