Hotspots Friesland – De leukste plekken van het noorden!

hotspots friesland

Friesland heeft een lange kustlijn die zich uitstrekt langs het IJsselmeer en de Waddenzee. De officiële talen die in Friesland worden gesproken zijn Nederlands en Fries. Momenteel heeft Friesland een inwoneraantal van ruim 650.000. Van oorsprong staat Friesland bekend om haar uitgesproken agrarische karakter. Dit is vooral te danken aan de veeteelt en de daarmee verbonden zuivelindustrie in de provincie. Toerisme is zeker in de zomermaanden een belangrijke inkomstenbron. 

Ben je van plan om Friesland te bezoeken? In deze blog lees je de top 5 Instagram hotspot Friesland om te lunchen. 

Hotspots Friesland – De top 5 leukste plekken om te lunchen

1. BY-Kees 

Eén van de hotspots in Friesland die je niet wilt missen is BY-Kees. Deze lunchspot is gevestigd op de Vleesmarkt 10 in Heerenveen. Je kunt hier terecht voor ontbijt en lunch van dinsdag tot en met zaterdag. Op donderdag, vrijdag, zaterdag kan je er ook terecht voor diner. Puurheid, passie en beleving is waar BY-Kees om bekend staat. Dit zie terug in zowel het interieur als de menukaart. 

Op de menukaart vind je lunchgerechten met een extra twist, homemade zoetigheden en een uitgebreide high tea. Heb je allergieën? Dan zit je bij BY-Kees goed. Op de menukaart vind je onderaan een legenda met alle belangrijke informatie. Zo is er bijvoorbeeld een symbool voor glutenvrij, vegetarisch en noten. Het eten en drinken is zowel op locatie te nuttigen, als to-go. Het is zelfs mogelijk om je lunch thuis te laten bezorgen. Daarnaast is BY-Kees een fijne werkplek. Er is gratis Wi-Fi en er zijn voldoende stopcontacten om je device op te laden. 

2. De Koken 

De Koken is één van die hotspots in Friesland waar je niet zal komen als je geen tip van iemand hebt gekregen van het bestaan. Gevestigd op de Ulbe Twijnstrawei 31 in Akkrum vind je het tropische haventerras aan het water dat in de zomermaanden geopend is. Slinger jezelf in een hangmat, blijf hangen op de loungebank of zak weg in de strandstoelen. Wist je dat het ook mogelijk is om bij je bezoek aan De Koken een middag een sloep te huren of met een kano de meren op te gaan? Je kan het beste vooraf reserveren om teleurstellingen te voorkomen. Op de menukaart vind je ontbijt, lunch, diverse zoetigheden, pizza, flammkuchen en borrelhappen. Wil je langsgaan bij De Koken? Kijk voorafgaand aan je bezoek op de website om zeker te weten dat het geopend is.  

3. Bio Bij Jansen

In Leeuwarden vind je Bio Bij Jansen: een hippe supermarkt slash coffee corner waar je niet alleen biologische ingrediënten, maar ook vegan lekkernijen vindt. Ben je toevallig ook op zoek naar nieuwe cosmetica? Dan vind je hier de beste eco-friendly opties. Plof dus neer voor een kop koffie en iets lekkers, en maak ondertussen je boodschappenlijstje terwijl je geïnspireerd wordt door de toffe inrichting. Dit pand deed vroeger dienst als loods voor een vervoersbedrijf en is later omgebouwd tot apotheek. Als je goed kijkt, zie je deze geschiedenis ook nu nog terug.

4. Picknickers 

Ken je de hotspot Friesland Picknickers al? Gelegen aan het Sneekermeer naast de brug op de Utbuorren 54 in Terherne vind je deze Friese hotspot. Het buitenleven komt hier samen met andere goede dingen van het leven zoals homemade eten en drinken, een prachtige natuurlijke omgeving aan het water en je vrienden en familie om je heen. Op de menukaart staan speciale koffies, ontbijt, diners, sandwitches en to go producten. Een voorbeeld van een leverancier waar Picknickers mee samenwerkt, is Natuurtuin Hummelhûs: een nieuwe leverancier die bio en onbespoten groente en fruit levert. Wil je relaxen in een hot tub bij zonsondergang? Ook dat is mogelijk! Bekijk de ondergaande zon volledig in de buitenlucht met uitzicht over het Sneekermeer.

5. Dr. Plant

Tijd voor een kleine plant detox? Race dan direct naar Dr. Plant in Leeuwarden. Je vindt ‘m op loopafstand van het centrum en het station. Bij deze Friesland hotspot vind je een ruim assortiment van de lekkerste plant-based gerechten. Kies bijvoorbeeld voor het Pecan Truffel Burger Menu, Dr Goulash met Rijst of de Oreo Browniebar. Let er wel op dat je bij deze spot niet binnen kunt zitten. Als het regent, kun je dus beter voor een to-go optie gaan!

Ben je in Friesland, dan zijn deze vijf plekken absoluut de moeite waard om te bezoeken! Bekijk ook direct de leukste plekken om te overnachten in Friesland!