Trento, Italië: ontdek dit prachtige stukje in het zuiden van Europa

trento italië

Trento, Italië op een duurzame manier beleven, is nog niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Valsugana, een vallei rijk aan water en open ruimtes, is namelijk de eerste gecertificeerde bestemming voor duurzaam toerisme ter wereld! De Global Sustainable Tourism Council is een organisatie die is opgericht door de Verenigde Naties om de zeventien Sustainable Development Goals te verwezenlijken. Deze organisatie heeft Valsugana de duurzame status toegekend. De lokale bevolking is erg trots op dit resultaat. De ontwikkeling van toerisme draait er niet alleen om ‘green en slow’, maar er wordt ook veel waarde gehecht aan de lokale bevolking, het welzijn van het milieu en de sociale en economische duurzaamheid. 

Reis naar Trento per trein

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk zorgen dat je dit zo duurzaam mogelijk doet. Een goede duurzame optie is om met de trein op vakantie te gaan. Vanuit Utrecht Centraal ben je in ongeveer dertien uur in Trento. Italië is dus ook per trein goed te bereiken. In de belangrijkste steden van de provincie Trentino, Rovereto en Trento, komen nationale en internationale treinen bij elkaar. Hierdoor is vanaf deze stations de rest van de provincie ook goed bereikbaar. Daarnaast bevinden de stations zich in het stadscentrum, waardoor je je direct in de buurt van alle hotspots bevindt. Met de trein kan je vanuit Trento Italië ook verder ontdekken. Verbindingen naar steden als Verona, Milaan en Venetië vertrekken allemaal vanuit het hart van de Provincie. 

Fietsend door Trento, Italië

De prachtige bergen, valleien en meren bieden genoeg natuur om per fiets de omgeving te ontdekken in Trento. Italië biedt tegenwoordig tal van fietsroutes, waardoor je veilig over de weg kan als je op de fiets bent. Er zijn in Trentino verschillende fietsroutes, waarmee je een leuke dag weg kan plannen. Speciaal voor jullie hebben wij de drie mooiste routes uitgelicht:

1. Het fietspad van Valsugana

Als eerste gecertificeerde bestemming voor een duurzame vakantie, heb je vanzelfsprekend veel mogelijkheden om je duurzaam te verplaatsen. De vallei is rijk aan fietspaden en heeft ook een officiële fietsroute. De route begint in het dorpje Pergine Valsugana, een plaats ongeveer 10 kilometer van Trento. De route leidt je over 52 kilometer langs Lago di Caldonazzo en Lago di Levico om uiteindelijk te eindigen in Bassano del Grappa in de provincie Veneto. 

2. Het Adige fietspad

Deze fietsroute verbindt Bolzano, wat in het noorden van Trentino ligt, met de stad Verona in Veneto. De route van wel 80 kilometer lang is de langste route van de omgeving. Het meest interessante stuk van deze route is het stuk tussen Trento en Rovereto, waarbij je meegenomen wordt door de wijngaarden van Vallagarina.  

3. Het fietspad van Fiemme en Fassa

Voor de sportieve, avontuurlijke fietser is deze fietsroute de ideale keuze. De route is 48 kilometer lang en is echt een aanrader voor fietsers die op zoek zijn naar bergen. Kilometers lang ben je omringd door naaldbossen van sparren en lariksen, en door weilanden omringd door de Dolomieten. Op deze route vind je wel een aantal hoogteverschillen en steile stukjes. Hierdoor is deze echt route echt voor de sportieve vakantieganger. 

trento italië
De Fassa Vallei

Lokale beleving in Trento, Italië

De provincie Trentino voorziet in een grote diversiteit van een lokale producten: van wijn tot olijfolie en van kazen tot aan vleeswaren. Er zijn verschillende olijf- en wijngaarden en boerderijen in de omgeving van Trento. Italië is een land van culinaire klasse, waar je op-en-top kan genieten van eten en drinken. Om een idee te geven van de mogelijkheden lichten we twee lokale proeverijen voor jullie uit:

Cantina Moser

De familie Moser heeft haar wortels in de Cembra-vallei, waar zich eveneens hun wijngaard bevindt. Hoewel deze vallei zich wat ten noordoosten van Trento te vinden is, zit het proeflokaal van de familie in Trento zelf. Hier kan je diverse wijnen proeven, waarbij je meegenomen wordt in het wijnproces en geschiedenis van de familie. 

Proeverij Il Ponte Dei Sapori

In het dorpje Levico Terme, gelegen aan ‘Lago di Levico’, bevindt zich een speciaalzaak met lokale producten genaamd ‘Il Ponte Dei Sapori’. Deze winkel organiseert in het hoogseizoen elke zaterdag een proeverij voor allerlei lokale producten. De focus ligt vooral op lokale kazen, maar wijn en vleeswaren komen ook voorbij tijdens de proeverij.

Trentino is dus een ideale plek om tijdens je vakantie te genieten van de natuur en de lokale producten. Boek nu jouw vakantie naar Trento, Italië. Jouw groene vakantie in Italië beleef je zo op een unieke manier!