De Montferlandse Toppen wandelroute: alles over deze avontuurlijke route

uitzicht tijdens de montferlandse toppen wandelroute

Eén van de redenen dat we op vakantie gaan, is om het avontuur op te zoeken in de natuur. Hiken, surfen en suppen worden dan ook steeds populairder. Gelukkig hoeven we niet altijd ver weg te gaan om het avontuur te vinden!

In Nederland vinden we de Montferlandse toppen wandelroute. Deze route ligt verscholen in de Nederlandse Achterhoek en gaat onderweg ook langs de grens met Duitsland. Het is een uitdagend traject dat je door prachtige natuurgebieden brengt. In dit artikel kijken we naar alle ins en outs van de Montferlandse Toppen wandelroute. 

De Montferlandse Toppen

Het Montferland bevindt zich in de Achterhoek. Het is een gebied dat al eeuwenoud is. Zo’n tweehonderdduizend jaar geleden is het ontstaan door opstuwing van het landijs. Dit heeft geresulteerd in een gebied dat wordt gekenmerkt door een afwisselend gebied met verschillende toppen, uitgestrekte vlaktes en smalle paadjes. Je komt bij een bezoek aan dit gebied dan ook meerdere diersoorten tegen, zoals reeën, vossen en haviken. 

wandelroute montferlandse toppen

De wandelroute | Hoe, waar en wat?

De wandelroute langs de toppen leidt je door het Bergherbos. Er zijn verschillende beginpunten op deze route, maar het officiële beginpunt vind je bij de parkeerplaats Kustersland. Vanuit hier kun je de bijna 30 kilometer lange Montferlandse toppen wandelroute volgen. Vanwege de lengte van de trail en de vele hoogteverschillen onderweg is het een populaire route voor trailrunners. 

Vanuit het startpunt kun je met behulp van een GPS de route langs de toppen volgen. Het is een lange route die bij een normaal tempo de hele dag in beslag kan nemen; zorg er dus voor dat je voldoende water en eten bij je hebt. Ook een extra batterijpack of powerbank is geen overbodige luxe, mocht je onderweg slecht weer tegenkomen of verdwaald raken. 

montferlandse toppen

De uitzichten tijdens de Montferlandse toppen wandelroute

Tijdens de eerste klim kom je aan de top van de Hulzenberg, waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Je komt hier ook een uitkijktoren tegen. Klim naar boven om nóg verder te kunnen kijken en zelfs boven de boomtoppen uit te kunnen reiken. Na deze eerste stop loop je verder richting Duitsland. Hier steek je een natuurlijke bron over en wandel je door sparrenbossen en langs kabbelende beekjes. Nadat je door de prachtige bossen hebt gewandeld, kom je uit bij een uitgestrekte vlakte waar je even een pauze of picknick kunt houden en wordt beloond met een prachtig uitzicht. Je kunt je hier alvast voorbereiden op de klim die komen gaat. Tijdens de rest van de route kom je namelijk nog langs meerdere heuvels. Je eindigt de route weer bij een parkeerplaats waar je terecht kunt voor een biertje of andere versnapering! 

Ben je van plan de Montferlandse toppen wandelroute te lopen? Ga dan ook overnachten in Gelderland en ontdek de andere wandelroutes in dit gebied.