Wandelen in Groningen stad: de highlights van deze levendige stad

wandelen Groningen stad

In één van meest noordelijke steden van Nederland is van alles te zien tijdens een wandeling. Het is de perfecte stad voor een lang weekend weg. Houd er met wandelen in Groningen stad wel rekening mee dat de gezellige en levendige sfeer van deze studentenstad je hier en daar misschien wel van het wandelen af kan houden.. Je kunt dan uiteraard even een pauze inlassen met een biertje op het terras. Er is genoeg te zien, en wandelen door deze stad is door de sfeer een hele beleving op zich!

Duik in het groen tijdens het wandelen in Groningen stad

Aan de rand van deze prachtige stad ligt het Stadspark. Dit is het park waar je heen kunt om de natuur op te zoeken. In het bos zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Tussen de bomen zijn ook meerdere soorten dieren te vinden. Kijk bijvoorbeeld of je de Schotse Hooglanders en geiten kunt spotten! Kun je geen genoeg krijgen van de dieren? Dan bevindt zich hier een kinderboerderij met nog meer dieren, die onderdeel uitmaakt van het natuur- en duurzaamheidseducatie programma Groningen. Je kunt bij Natuur Paviljoen ‘t Groene Hart ook even schuilen voor de regen met een drankje of met goed weer buiten zitten op het terras.

Een bruisende parkje – echt de moeite waard om even te wandelen in Groningen stad – is het Noorderplantsoen. In het voorjaar en in de zomer (eigenlijk zodra er een zonnestraaltje tussen de wolken door schijnt) zal je de grasvelden bedekt vinden met mensen en hun kleedjes. Studenten en stadjers zoeken graag dit park op om te genieten van het weer, wat zorgt voor een levendige sfeer. Met warm weer worden dan ook diverse BBQ’s en picknicks gehouden op het gras, onder het genot van een warm geworden drankje. Ook met koud weer is het Stadspark bomvol gezelligheid. Je zult veel mensen rond zien lopen met stomende kopjes koffie of thee. De kans is groot dat ze deze bij de take-away bar van Zondag hebben opgehaald. Op het terras van dit tentje kun je met dekentje lekker mensen kijken tussen je wandelingen door, of één van de sportievelingen die langs rent aanmoedigen. 

Over de klinkers Grunn verkennen

Aan de Grote Markt liggen verschillende historische gebouwen. Bekijk de Martinitoren of beklim de 261 treden om over de stad uit te kunnen kijken. Je vindt hier ook het oude Goud Kantoor en Stadhuis. Verder is een wandelingetje door de Oude Kijk in Het Jatstraat ook aan te raden. In dit straatje vind je een hele verzameling aan koffie en lunchtentjes, waarvan een heel aantal vegan, vegetarisch en biologisch eten en drinken aanbieden! Hetzelfde geldt voor de Oude Boteringestraat, welke een klein stukje verderop te vinden is.

Wil je even pauze van het wandelen door Groningen stad? Weer of geen weer, het Poeleplein is dé plek om een terrasje te pakken! Al vind je aan de Grote Markt de wel bekende Drie Gezusters, de sfeer van dit pleintje is met geen andere in de stad te vergelijken. Vanaf het Poeleplein is het maar een aantal meter lopen voor je bij de grachten bent. Door de grachten te volgen kun je nog even door een ander deel van de stad struinen. Je komt dan ‘t Pannekoekschip tegen en als je een stukje verder wandelt kan je het Stadsschouwburg ook nog bewonderen.

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil jij deze gezellige stad ook wandelend ontdekken? Check welke duurzame accommodaties in Groningen beschikbaar zijn!