Wielrenroutes Nederland: de 5 mooiste routes

wielrenroutes Nederland

Nederland is een prachtig land voor wielrenners, met zijn vlakke landschappen, uitgestrekte polders en schilderachtige dorpjes. Er zijn talloze mooie routes om te verkennen, maar hier zijn vijf van de mooiste wielrenroutes in Nederland, elk met hun eigen charme en unieke kenmerken.

1. De Veluwezoomroute (Gelderland) – 80 km

De Veluwezoomroute is een schitterende route die je meeneemt door de prachtige Veluwezoom in Gelderland. Dit nationale park staat bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, bossen en wilde dieren zoals edelherten en wilde zwijnen. Het parcours begint in Rheden en voert je door pittoreske dorpjes, langs statige landgoederen en over de heuvelachtige heidevlaktes. Het hoogtepunt van de route is de beklimming van de Posbank, een iconische heuvel met een panoramisch uitzicht over de omgeving. 

Leg je graag klimroutes af tijdens het wielrennen? Dan is deze tocht een mooie uitdaging. De prachtige omgeving maakt het zeker de moeite waard. Aangezien deze route door het bos en de heide loopt, is het het beste om dit rondje op een gravelbike te rijden. Een gravelbike heeft namelijk wat dikkere banden dan een gewone racefiets waardoor je op dit soort paden niet snel lek zou rijden. 

2. De Zuid-Limburgse Heuvels route (Limburg) – 90 km

Limburg staat bekend om zijn glooiende heuvels en gezellige dorpjes, en de Zuid-Limburgse Heuvels route is een perfecte manier om hiervan te genieten. De route begint in Valkenburg en neemt je mee door het prachtige heuvellandschap met zijn groene weilanden, boomgaarden en wijngaarden. De afwisselende uitzichten maken deze tocht absoluut één van de mooiste wielrenroutes van Nederland. 

Je zult talloze beklimmingen tegenkomen, zoals de bekende Cauberg en de Keutenberg, die uitdagend zijn voor zelfs de meest ervaren wielrenners. Onderweg kun je genieten van adembenemende uitzichten en leuke dorpjes zoals Gulpen en Epen, waar je kunt stoppen voor een welverdiende kop koffie of een stuk Limburgse vlaai. Deze route is ook prima recreatief te rijden. Mocht je deze route recreatief gaan rijden is het aan te raden om dit op een elektrische fiets te doen met voldoende ondersteuning vanwege de grote afstand en het vele klimmen. 

Zuid-limburgse heuvelroute

3. De Noordzeeroute (Noord-Holland) – 120 km

De Noordzeeroute is een prachtige kustroute die je meeneemt langs de uitgestrekte stranden, duinen en pittoreske vissersdorpjes van Noord-Holland. De tocht begint in Castricum en voert je langs de kustlijn van de Noordzee, met uitzicht op de duinen en de zee. Onderweg kom je door bekende badplaatsen zoals Egmond aan Zee, Bergen aan Zee en Zandvoort. Je kunt stoppen bij een van de vele strandtenten voor een verfrissend drankje of een lekker visje. De Noordzeeroute is een prachtige en afwisselende wielrenroute met veel mogelijkheden om van het Nederlandse strand en de zee te genieten.

4. De Vechtdalroute (60 km)

De Vechtdalroute behoort met gemak tot een van de mooiste wielrenroutes van Nederland. Voor wie op zoek is naar een wat kortere, maar niet minder mooie wielrenroute, is de Vechtdalroute een goede keuze. Deze route loopt langs de prachtige Vecht-rivier in het oosten van Nederland en voert je door een landschap van groene weiden, bossen en landgoederen. De tocht start in Dalfsen en loopt tot aan de Duitse grens, en weer terug. Onderweg kom je langs idyllische dorpjes, historische molens en schilderachtige kastelen. De Vechtdalroute is een relatief vlak parcours, waardoor het geschikt is voor zowel beginnende als ervaren wielrenners die op zoek zijn naar ontspannen wielrenroutes door het prachtige Nederlandse landschap. Deze tocht is ook zeer geschikt voor recreatieve rijders. 

wielrenroutes Nederland

5. De populairste wielrenroute van Nederland: Utrechtse Heuvelrug Route (80 km)

De Utrechtse Heuvelrug Route is er eentje die niet in het rijtje kan ontbreken. Van alle wielrenroutes in Nederland is dit toch wel een van de populairste. De wielrenroute loopt onder andere door een natuurgebied. Deze route biedt prachtige vergezichten over de beboste heuvels en heidevelden van de Utrechtse Heuvelrug. De tocht is ongeveer 80 kilometer lang en bestaat voornamelijk uit verharde wegen, met enkele uitdagende klimmetjes die een goede training bieden voor wielrenners die hun klimvaardigheden willen verbeteren. Bekijk de kaart van de provincie Utrecht en stippel jouw fietsroute uit.

In Nederland zijn er prachtige wielrenroutes die fietsers van alle niveaus kunnen bekoren. Met uitgestrekte polders, schilderachtige dijken en groene bossen biedt Nederland een gevarieerd landschap om te verkennen op de fiets. Van de heuvels in Limburg tot de duinen aan de kust, er is voor elk wat wils. De goed onderhouden fietspaden en de uitstekende bewegwijzering maken het fietsen in Nederland veilig en plezierig. 

Wil jij meer prachtige plekken in Nederland ontdekken? Ga op een groene vakantie in eigen land en ontdek de verschillende leuke vakantie bestemmingen in Nederland!