Wandelen Utrechtse Heuvelrug? Drie wandelgebieden

wandelen utrechtse heuvelrug

Lekker wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Of het nu een stralende, zonovergoten dag is in juli, een winderige herfstochtend of een kille en ondergesneeuwde middag aan het begin van het jaar. Het is altijd tijd om even te ontsnappen uit de drukte van de randstad. Van mooie zandverstuivingen tot kronkelpaadjes door eeuwenoude bossen en routes langs landgoederen en kastelen: Utrechtse Heuvelrug wandelingen zijn super veelzijdig. Ontdek hier drie mooie wandelgebieden in deze regio.

Uitwaaien op de zandvlaktes van de Soesterduinen

De Soesterduinen biedt een geweldig gevarieerd landschap. Je kunt eindeloos genieten op de mooie verstuivende zandvlaktes, waar je echt op kunt verdwalen als je daar zin in hebt. De vlaktes zijn uitgestrekt met hier en daar prachtige oude bomen waar je ook nog in kunt klimmen als je een fanatieke bomenklimmer bent. 

Daarnaast is het ook mogelijk te kiezen voor verschillende wandelroutes door de bossen. De routes variëren van 5.5 kilometer tot wel 16 kilometer. Door het bos heen vind je ook verschillende sportaccommodaties in de buitenlucht, mocht je nog iets meer fysieke uitdaging zoeken. En voor de skeeleraars, fietsers en skaters ligt er ook een mooie kronkelende asfaltroute midden in het bos. Een goed beginpunt voor je wandeling op de Utrechtse Heuvelrug door de Soesterduinen is de Kiosk Lange Duinen

wandelen utrechtse heuvelrug
Zonsondergang Hoge Veluwe in provincie Gelderland, Nederland

Historie en natuur bij Park Vliegbasis Soesterberg

Wil je heerlijk wandelen op de Utrechtse Heuvelrug combineren met een stukje geschiedenis? Dan is het Park Vliegbasis Soesterberg een unieke locatie om te ontdekken, van wel 375 hectare. Het is mogelijk om hier te wandelen over de oude militaire landingsbaan van Soesterberg, langs een bijzonder natuurgebied met heel veel verschillende soorten flora en fauna. Tegelijkertijd kun je oude militaire gebouwen, bunkers en schuilhuisjes waarnemen en zie je hoe de natuur langzaam haar plek weer opeist over deze oude objecten. 

Het park is op maandagen gesloten, maar de rest van de week gratis te betreden tussen zonsopgang en ondergang. Let er wel op dat de landingsbaan tijdens het broedseizoen (15 maart tot en met 15 augustus) gesloten is voor publiek. Voor de fietsliefhebber is dit ook een interessante locatie, het park is namelijk eigenaar van Nederlands breedste fietspad: de 45 meter brede startbaan. 

Verdwalen in het Willem Arntzbos 

Het Willem Arntzbos in de buurt van Den Dolder is een iets minder bekende optie om doorheen te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug, maar minstens zo mooi als de vorige twee. In dit gebied vind je open terrein, heide, stuifzand, gemengd bos, lanen en een grote akker. Het is een ideale plek om lekker in het bos te verdwalen, kleine heuvelroutes te nemen en slingerende paadjes in te slaan. Natuurlijk zijn er ook grotere paden die je gewoon kunt volgen als je graag op een route wil blijven. 

In dit bos zijn tal van planten en boomsoorten te vinden en ook zul je misschien wat verstopte anti-kraakpanden van kunstenaars tegenkomen. Een aantal Schotse Hooglanders grazen ergens in het open gebied van het Willem Arntzbos, dus ook die zou je kunnen je spotten. Een goed beginpunt zou het station van Den Dolder kunnen zijn. Je loopt zo langs het spoort het bos in. En als je voor een stevige wandeling wil gaan loop je zo door het bos naar station Soest-Zuid, en vanaf daar kun je de trein terug weer pakken. 

Een Duurzaam bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug

Ben je op zoek naar een lekker nachtje of weekendje weg in de buurt, zodat je alle tijd hebt om op de Utrechtse Heuvelrug te wandelen? Neem een kijkje bij deze duurzame accommodatie midden in het Groene Hart. Dit comfortabele vakantiehuis maakt gebruik van zonne-energie en de hosts koken alleen plantaardig. Of kijk eens verder voor andere duurzame vakantie-ideeën in de regio Utrecht