De leukste fietsroutes in Utrecht!

fietsroutes utrecht

Een frisse neus halen en het prachtige Utrecht verkennen? Met de fiets kun je verschillende plekken in de provincie ontdekken. De stad is niet voor niets uitverkozen tot de beste fietsstad van de wereld. Van natuurgebieden, tot aan de drukke grachten in de binnenstad. De volgende fietsroutes zet de provincie Utrecht als populaire fietsbestemming op de kaart en wij begrijpen wel waarom.

Fietsroutes Utrecht: de Utrechtse Heuvelrug (42 km)

Fietsen in Utrecht is een goede manier om de prachtige provincie op een duurzame manier te verkennen. De Utrechtse Heuvelrug is dan ook een natuurgebied die je absoluut niet mag missen. Het gebied ligt ten Oosten van Utrecht en hier vind je fietsroutes die door bossen, heuvels, landhuizen en kastelen gaan. Begin bijvoorbeeld bij de Pyramide van Austerlitz en fiets vervolgens in de richting van Doorn. Je kunt ervoor kiezen om tussentijds af te stappen en de groene omgeving van Huis Doorn te bekijken. Of je maakt een ommetje om het Landgoed Zuylenstein in Leersum te bewonderen. De Amerongse Berg Route is de meest populaire route, die bij het treinstation van Driebergen-Zeist begint en langs de top van de Amerongse Berg gaat. Met een totale afstand van 42 kilometer is deze fietsroute in Utrecht een relatief flinke tocht.

Tip: gebruik Google Maps om je fietsroutes te plannen en door Utrecht te fietsen!

Fietsroutes Utrecht: de Vechtstreek (38 km)

De Vechtstreek is een veelzijdig gebied en dat maakt voor een afwisselende fietstocht in Utrecht. Deze omgeving ligt in het Noorden van Utrecht en tijdens deze tocht kom je verschillende pittoreske dorpjes en plekjes tegen. De Historische dorpen en buitenhuizen zijn omgeven met waterrijke plekken. Start de tour bij het Slot van Zuylen bijvoorbeeld en fiets via Maarssen en Breukelen naar Nieuwersluis om tot rust te komen aan de waterkant. Onderweg kom je verschillende leuke cafés en restaurants tegen om te genieten van een kop koffie of thee. Bovendien zijn er meerder momenten om je fiets even te parkeren en de omgeving wandelend te verkennen.

kasteel de Haar

Fietsroutes Utrecht: het Groene Hart (31 km)

Het Groene Hart ligt tussen de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en heeft veel groen, waterwegen en historische dorpjes. Deze fietstocht in Utrecht brengt je door polders, langs de rivieren en meren uit de omgeving. De Kromme Rijn Route is een populaire route die begint bij het treinstation van Houten en langs de Kromme Rijn gaat. Je kunt ook beginnen in Woerden, waar zelf ook al veel te zien en doen is. Fiets vervolgens langs karakteristieke dorpjes, zoals Montfoort en Oudewater en maak onderweg pitstops om deze plekken te bezoeken.

De binnenstad van Utrecht (20 km)

De meest bewogen fietsroutes in Utrecht, moet dan wel de binnenstad zijn. Voor Utrechters af en toe een bekend obstakel, vooral tijdens de spits is de binnenstad bomvol fietsers. Toch is de binnenstad ontzettend leuk om te verkennen met de fiets, omdat de stad zeer vriendelijk is voor fietsers. De vele fietspaden en routes maakt dat je heel de stad super makkelijk kunt ontdekken. Wist je dat Utrecht door de reisredactie van CNN én de Spaanse National Geographic is uitgewezen tot de leukste en beste fietsstad van de wereld? Bezoek en beklim de Domtoren, om vervolgens te verdwalen langs de vele grachten, parken en historische gebouwen. Houd je van lekker en duurzaam eten? Boek de Vegan Food Tour in Utrecht en leer meer over de lokale ondernemers met allemaal hun eigen veganistische lekkernijen!

Benieuwd naar meerdere belevenissen om te ontdekken? Bekijk al onze duurzame activiteiten en verras jezelf eens met iets nieuws!