Ga voor een unieke vakantie: bikepacking in Nederland

bikepacking

Nog nooit gehoord van bikepacking? Het principe van bikepacking is eenvoudig: reis zo licht mogelijk op de fiets. Deze nieuwe manier van reizen krijgt steeds meer aanhangers dankzij social media. Kijk maar naar de populariteit van #bikepacking op Instagram! Bikepacking is veel meer dan alleen een trend, het is een nieuwe manier van duurzaam reizen. Door het hele land fietsen en snelheid met avontuur combineren: dat zijn de beloftes van bikepacking! In dit blog vind je tips voor bikepacking en een mooie route door Nederland inclusief tips voor overnachtingsplekken!

Sustainaway’s bikepacking tour: 1 week, 408 km, 6 duurzame accommodaties

Oké, we hebben de fiets, de uitrusting en het gereedschap. Wat nu? Nou, een of meerdere verblijven om te overnachten en natuurlijk de reisroute. Sommigen nemen liever hun tent mee op de fiets om midden in het bos te kunnen slapen, anderen kiezen voor het comfort van een verblijf. Als je op avontuur gaat met jouw fiets voor bikepacking in Nederland, dan is het verstandig om vooraf je overnachting in accommodaties te boeken. Zo geniet je na zo’n sportieve dag van het comfort van een bed en de weldaad van een douche. 

Wij hebben een bikepacking tour bedacht door de mooiste plekken van Nederland. Een echte bikepacking tour voor fietsliefhebbers met een goed niveau – of beginners met een flinke portie wilskracht – die van avontuur, natuur en sport houden. 

De 408 kilometer lange fietstocht kan je op elk van de zeven plekken beginnen. Een leuke voorbeeldroute

  1. Begin je fietstour in het Utrechtse dorpje Tienhoven. Ga met de fiets vanaf jouw startpunt naar dit vakantiehuis in het Groene Hart. De eerste dag kun je rustig beginnen, door de omgeving te verkennen. Het Groene Hart is namelijk een prachtige omgeving om te fietsen. ‘s Avonds slaap je weer in dit huis, om de volgende dag verder te trekken. 
  2. De volgende dag is een rustige dag in de bikepacking tour met maar 27 km fietsen naar Weesp. Daar kun je namelijk in een floating lodge aan de Vecht overnachten. Beleef een echt nachtje back to basic, midden in de natuur en word uitgerust wakker tussen de vogelgeluiden voordat je weer op je fiets stapt. 
  3. De volgende fietsroute is namelijk 125 km lang, dus dan ben je wel de hele dag op stap. Je fietst deze dag namelijk helemaal naar Koudum in Friesland. Daar kun je heerlijk tot rust komen en overnachten in Koudum in een tiny house midden tussen de bloemen weilanden. Na de lange fietstocht is de volgende dag een rustdag. Ontdek de omgeving en geniet van het luxe tiny house.
  4. Na de tweede nacht in Koudum fiets je nog verder naar het noorden van het land: naar Dokkum. Daar hebben we voor jou een heel leuk tiny house aan het water waar je kunt overnachten vlakbij Dokkum
  5. Na een heerlijke nacht ga je weer op stap naar het volgende verblijf in Blesdijke. Dat is ongeveer 90 km fietsen. Je kunt in een moderne eco lodge midden in de natuur slapen. Breng een bezoekje aan de Biesbosch, dat vlakbij ligt!  
  6. Voor de laatste fietsdag van deze bikepacking tour fiets je weer richting het zuiden, helemaal naar Bunschoten. 135 km lang is de fietsroute. Heb jij altijd al willen overnachten in een pipowagen? Dan is nu jouw kans om een unieke ervaring te beleven, omdat je op de boerderij middenin de natuur knus kunt slapen.

En dan is de bikepacking tourweek alweer afgelopen. Zo heb je absoluut een leuke en avontuurlijke fietstocht gemaakt en nieuwe plekken ontdekt. 

Ga jij voor bikepacking door Nederland en wil je deze route fietsen? Boek de verblijven eenvoudig via onze website en plan jouw route via fietsknoop.nl. Omdat je met de fiets reist én in groene verblijven overnacht, ben je heerlijk duurzaam op pad! 

bikepacking nederland

Hoe kan ik beginnen met bikepacken?

Om op bikepacking tour te gaan is vaak de aankoop of de huur van een gravelbike aanbevolen. Dat is een fiets die tussen een mountainbike en een wegfiets in zit: hij heeft een aantal elementen van elk, waardoor het een sterke, maar ook snelle fiets is. Als je al een goede fiets hebt waarmee je veel kilometers kunt maken, heb je alleen nog een goede bikepack tas nodig waar je je spullen in kunt doen. Pas op: belast jezelf zo min mogelijk en neem alleen het absolute minimum mee: bikepacking staat voor ultralicht en avontuurlijk reizen!