Hotspots Leeuwarden: de leukste plekken om te bezoeken

hotspots leeuwarden

Ga je een dagje naar Leeuwarden of ben je op vakantie in Friesland en kan een bezoek aan Leeuwarden niet ontbreken? Wij zetten de hotspots van Leeuwarden voor je op een rijtje, zodat je niets mist! Lees verder en ontdek wat Leeuwarden te bieden heeft.

Wat is er allemaal te zien in Leeuwarden?

Hotspots Leeuwarden #1: de Oldehove

De trots van Leeuwarden is de Oldehove. Deze oude toren staat ook wel bekend als de Toren van Pisa van Ljouwert. De Oldehove wordt gebruikt voor verschillende evenementen zoals bijvoorbeeld trouwfeesten. Daarnaast kun je de toren beklimmen: het is dagelijks van 13:00 – 17:00 uur geopend voor bezoek. De toren zou een begin zijn van een nieuwe kerk in het begin van de 16e eeuw. Tijdens de bouw werd het al duidelijk dat de toren ontzettend scheef stond, hierdoor is hij uiteindelijk nooit afgemaakt en een stuk lager dan in eerste instantie de bedoeling was. Toch is de toren tegenwoordig hét symbool van de stad en één van de bijzondere hotspots (Leeuwarden) om te bezoeken. 

Hotspots Leeuwarden #2: de Blokhuispoort

Naast de Oldehove is Blokhuispoort een populair historisch gebouw om te bezoeken in deze Friese stad. Aan het eind van de 15e eeuw werd de opdracht gegeven om een gevangenis te bouwen aan de zuidoostelijke kant van de stad. De gevangenis is dan ook ruim 500 jaar gebruikt. Pas in 2007 werd de laatste gevangene overgeplaatst naar de nieuwe gevangenis in Leeuwarden. Het gebouw wordt nu gebruikt als cultureel bedrijvencentrum. Ook functioneert het als een soort museum: er zijn nog een aantal cellen bewaard gebleven die je kunt bekijken. Naast deze twee historische gebouwen zijn er ook een aantal musea te vinden, zoals het Fries Museum aan het Wilhelminaplein. Dus: voor ieder wat wils!

Hotspots Leeuwarden #3: Oude straatjes

Andere hotspots (Leeuwarden) zijn de oude straatjes met historische gebouwen. Bezoek bijvoorbeeld de gezellige winkeltjes in de Kleine en Grote Kerkstraat, waar je kaaswinkeltjes en typisch Friese producten kunt vinden. Aan andere kant van het centrum is de Vijzelstraat. Hier is een bijzonder winkeltje verscholen: Green en Co verkoopt pure, lokale en ecologische producten. Je kunt er cadeautjes, gezondheids- en verzorgingsartikelen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen vinden. Hartstikke leuk om even een kijkje te nemen, om jouw eigen duurzame levensstijl een update te geven of om een bewust cadeautje voor je volgende verjaardagsbezoekje uit te kiezen!

Hotspots Leeuwarden #4: Relaxen in het groen

Wil jij tijdens je bezoek het groen opzoeken of de benen strekken? Ga dan vooral even langs bij de Noorderplantage, Westerplantage en de Prinsentuin, leuke groene hotspots in Leeuwarden. Deze gezellige parkjes zijn ook bereikbaar met de boot, ze liggen namelijk aan de gracht die het centrum van Leeuwarden omringt!

hotspots leeuwarden

Om te eten: Leeuwarden lunch hotspots 

Ook voor lekker eten kun je goed terecht in de Friese stad. Als je vanaf het treinstation richting het centrum loopt komt je langs Dr. Plant. Hun doel is om mensen te laten proeven dat lekker eten niet van dieren hoeft te komen. Je kunt hier burgers, broodjes, patat, soep maar ook taart en toetjes bestellen. Eén van de ideale Leeuwarden lunch hotspots. Ook een kopje koffie voor onderweg naar het centrum kun je hier krijgen. Nog leuker met je eigen herbruikbare beker ;). 

Voor een uitgebreid diner kun je aanschuiven bij Eetcafé Spinoza. Ze staan voor verse smaakvolle gerechten met bewuste en lokale producten. Er zijn veel vegan opties. Zo kun je hier ook een driegangenmenu krijgen. Toch zin in iets zoets? In de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden bevindt zich een vegan bakker. Pip’s Delicious verzorgt gluten-, lactose- en suikervrije lekkernijen. Producten worden natuurlijk gezoet door het gebruik van bijvoorbeeld dadels en ahornsiroop. Alle taarten, cupcakes en noem maar op, zijn vegan en gezond. Je kunt hier dus het perfecte snackje voor onderweg scoren! 

Alle mooie plekken ontdekken in Friesland? Bekijk alle accommodaties voor een vakantie in Friesland. Of lees verder over Koudum (Friesland), een ander mooi plekje Friesland!