Met vakantie? 6 Tips voor de (moes)tuin

moestuin water geven vakantie

Heb je voor het eerst een (moes)tuin en wil je weten hoe je tijdens de vakantie het beste voor je tuin kan zorgen? In deze gastblog geeft moestuinfanaat Jacqueline Franse je moestuintips voor tijdens de vakantie, zodat je terugkomt bij een prachtig bloeiende tuin! Jacqueline vertelt meer over het regelen van een tuinoppas en manieren om je moestuin water te geven tijdens je vakantie. Want het zou toch zonde zijn als je tuin verdroogd of alle planten klaar zijn met vruchten geven als je terug komt van vakantie? Daarom 6 tips voor een mooie moestuin én een zorgeloze vakantie!

1. Regel een tuinoppas

De beste manier om voor je tuin te zorgen tijdens je vakantie is het regelen van een tuinoppas. Op die manier is er toch meer controle en zal de tuin waar nodig onderhouden worden. Denk bijvoorbeeld aan taken als de moestuin water geven tijdens de vakantie en het oogsten van je groente of fruit.

Maak samen een rondje door de tuin en geef uitleg over hoe bijvoorbeeld een vogelnet het makkelijkst verwijderd en teruggehangen kan worden. Geef vooral ook duidelijk aan wat er geoogst kan worden. Zo blijven de planten productief en heb je daar zelf ook nog plezier van als je terug komt. Zorg ook dat er voldoende bakjes aanwezig zijn om de oogst mee naar huis te nemen en zet oogstmanden en emmertjes klaar. De oogst mag de oppas uiteraard zelf houden. Daarvan wordt immers iedereen gelukkig. 

2. Checklist

Maak eventueel een lijstje voor de oppas zodat hij of zij kan nalezen wat er allemaal gedaan kan worden. Laat zien waar alle benodigdheden als gieters, tuinslang en grasmaaier te vinden zijn en zorg dat ze gebruiksklaar zijn. Geef uitleg over het gebruik van water en laat zien welke regenton gebruikt kan worden.

moestuin kas water geven vakantie

3. De tuin onkruidvrij achterlaten

Schoffel de tuin nog een keer zodat onkruid geen zaad meer kan maken. Bovendien droogt de grond minder snel uit en kan regen makkelijker doordringen tot de planten. Mulch eventueel de grond om meer onkruid te voorkomen, met bijvoorbeeld gemaaid gras of met het principe “chop & drop”. Hiermee wordt bedoeld dat je snoeiafval op de grond laat liggen. Zo mulch je daarmee automatisch de grond. Door mulch blijft de grond langer vochtig en is water geven minder snel nodig.

4. Water geven

Zet (gevulde) gieters klaar voor de tuinoppas. Geef een dag voor vertrek alles nog water en eventueel voeding. Ook een druppelslang installeren is super handig, je tuinoppas hoeft om de moestuin water te geven tijdens je vakantie dan alleen de kraan open te zetten. Maak afspraken over de noodzaak van water geven. Niet alle groenten hebben evenveel water nodig en misschien heb je de watergift voor de tomaten in de kas inmiddels zover afgebouwd dat water geven tijdens je afwezigheid niet nodig is. Wijs de tuinoppas nog even op de jonge plantjes en pas gezaaide sla. Deze hebben tijdens je afwezigheid misschien wat extra aandacht nodig.

5. Planten voorbereiden

Verwijder de uitgebloeide bloemen. Ondertussen vormt de plant nieuwe bloemen die weer prachtig staan te bloeien als je thuiskomt. Oogst zoveel mogelijk groente. Geef het weg of maak het in, neem een deel mee op vakantie of vries een gedeelte in. Zaai nog een rijtje sla, radijsjes of rucola en zorg dat losse plantjes zoveel mogelijk in de volle grond staan. Als het af en toe regent, kunnen ze zichzelf redden, in een potje niet. Zet planten in pot in de schaduw zodat ze net iets minder water nodig hebben tijdens droge dagen.

6. In de kas

Zet de ramen en deur van de kas open. Tomaten hoeven het niet per se warm te hebben, ze doen het buiten immers ook geweldig als ze niet nat worden. Mulch de grond nogmaals. Zo is de moestuin water geven tijdens je vakantie minder vaak nodig.

Fijne vakantie!

Jacqueline Franse schrijft over haar moestuin op www.moestuinhippie.com. Daarin deelt ze haar ervaringen en moestuingeluk met anderen. Op haar website vind je een groot aantal tips voor het onderhouden van je moestuin én het kweken van je eigen groente en fruit.

Heb jij nog geen moestuin, maar lijkt het je leuk om dit te leren? Bekijk dan deze workshop vruchtgewassen of deze workshop over gewasverzorging. Een leuk uitje voor deze zomer!