Je accommodatie verduurzamen? Deze 9 stappen kun je zetten.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in het toerisme, maar hoe ga je hier nou mee om en wat kun je als accommodatie doen om te verduurzamen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Geef meubilair een tweede leven

Luxe hoeft niet per se ‘nieuw’ te zijn. Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden tot het kopen van tweedehands meubilair, zonder dat je ziet dat het product tweedehands is. Door meubilair een tweede leven te geven, verleng je de levensduur van het product. Hierdoor hoeft er niets nieuws gemaakt te worden en bespaar je grondstoffen, energie en afval. Ook samenwerkingen met bijvoorbeeld de kunstacademie of jonge kunstenaars geven een speciale touch aan je verblijf. Er zijn verschillende kunstenaars die gebruik maken van natuurlijke of hergebruikte materialen voor nieuw meubilair. Dit levert een flinke milieuwinst op. En zeg nou zelf, hoe tof is het om echte designmeubels te hebben?

Groene stroom

Groene stroom is een belangrijke stap om te verduurzamen. Dit zorgt namelijk voor minder CO2-uitstoot omdat er geen gebruik van fossiele brandstoffen bij komt kijken. Bij groene stroom kun je bijvoorbeeld denken aan het installeren van zonnepanelen. Hiermee wordt zonne-energie omgezet naar elektriciteit. Een zonneboiler is ook een goede milieuvriendelijke optie. Deze zorgt ervoor dat zonlicht gebruikt wordt om water te verwarmen. Ook een warmtepomp is een goede optie. Deze haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het is een alternatief voor een cv-ketel op gas.

Isoleren

De meest eenvoudige manier om te verduurzamen, is het goed isoleren van je accommodatie. Door goed te isoleren heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen of te koelen. Goede isolatiemethoden zijn het gebruik van driedubbel glas, vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Waterbesparende kranen

Een andere simpele oplossing om te verduurzamen, is het gebruiken van waterbesparende kranen. Een waterbesparende kraan en een waterbesparende douchekop kunnen ervoor zorgen dat er op jaarbasis minder water verbruikt wordt. Hiervoor zijn losse onderdelen verkrijgbaar zodat je niet je hele douche of kraan hoeft te vervangen.

Ledverlichting

Vervang je verlichting door led lampen. Deze zijn energiezuinig en tegenwoordig in allerlei soorten kleuren te verkrijgen. Er is ook led verlichting verkrijgbaar die bediend kan worden met je telefoon of afstandsbediening. Ben je van huis weg, maar vergeten de lampen uit te doen? Via je telefoon kan je de lampen alsnog uitzetten of instellen op een timer. 

Groen dak

Heb jij de mogelijkheid tot het creëren van een groen dak? Dan is dit een hele goede manier om duurzaam te werk te gaan. Het groene dak heeft een bufferfunctie bij regenval. Hierdoor worden de werkstromen van water tot 45% beperkt en verminder je de belasting van je rioolsysteem. Een groen dak verlengt ook de levensduur van het dak doordat het erosie voorkomt. Heb je de mogelijkheid tot een groen dak en zonnepanelen? Dan kun je deze perfect combineren! Een groen dak verhoogt het rendement van zonnepanelen omdat de aanwezigheid de temperatuur op het dak verlaagt waardoor de zonnepanelen efficiënter werken. 

Lokaal en regionaal eten

Bied jij een ontbijt, lunch of diner aan bij de accommodatie? Denk dan aan het soort eten dat je serveert en kies voor lokale ingrediënten. Lokale producten zijn beter voor boeren, klimaat, milieu en natuur, maar ook zeker voor de economie. Daarnaast is voor lokaal en regionaal eten een kortere transportweg nodig waardoor er minder CO2-uitstoot is. Maar denk ook aan seizoensgebonden gerechten. Als je met het seizoen mee eet, is er vaak minder energie gebruikt om de gewassen te verbouwen. Wil je helemaal het beste eruit halen? Dan kun je ook je eigen groente, fruit en kruiden gaan verbouwen bij de accommodatie. 

Verminderen van afval

Stop met het aanbieden van kleine plastic shampoo, conditioner en bodylotion flesjes. Het ziet er leuk uit, maar zorgt voor onnodig veel afval. In plaats daarvan kun je gebruik maken van grote dispensers die voor langere tijd gebruikt kunnen worden en aangevuld kunnen worden wanneer ze leeg zijn. 

Meer bomen 

Een boom vangt in vergelijking met andere planten de meeste CO2 op. Door veel bomen te planten, kan er dus CO2 uit de lucht worden vastgelegd. Daarnaast zorgen bomen in de zomer ook voor veel fijne verkoelingsplekken. 

Met deze tips verduurzaam jij jouw accommodatie en draag je bij aan een beter milieu en de toekomst van duurzaam reizen. Heb jij een groene accommodatie die je graag bij ons wilt aanbieden? Word dan partner van Sustainaway!