Waarom is fietsen duurzaam?

fietsverzekering tegen diefstal

Iedereen weet dat fietsen beter is dan de trein, de auto of het vliegtuig. Misschien weet je dat fietsen minder uitstoot, bijvoorbeeld. Daarnaast is fietsen ook gezond voor jou als mens. Er zijn hartstikke veel redenen om vaker de fiets uit de schuur te pakken en duurzaam je reis te maken. Benieuwd wat fietsen nou zo duurzaam maakt? We vertellen het je.

Fietsen geeft minder uitstoot

Een van meest bekende redenen waarom fietsen duurzamer is, is natuurlijk omdat het goed voor het milieu is. Met fietsen gebruik je nou eenmaal geen brandstof en dat betekent dat je ook geen uitstoot hebt als je op deze manier reist.

Fietsen geeft ook minder indirecte uitstoot

Indirecte uitstoot? Jep, dat houdt in dat fietsen minder indirect uitstoot geeft omdat fietsen maken nou eenmaal minder grondstoffen kost dan een auto. Vergelijk maar eens al die onderdelen die nodig zijn te fabriceren om vervolgens een auto te maken met die van een fiets. En dat niet alleen: de productie van brandstof, die nodig is om een auto te laten rijden zorgt ook voor flink meer vervuiling.

Fietsen geeft minder onderhoudsvervuiling

Een fiets onderhouden kost weinig tot geen onderhoudsvervuiling. Vaak kom je met handgereedschap al een heel eind. Dit ligt anders bij een auto, waarin alleen al de verplichte APK-keuring, waar bijvoorbeeld jouw auto slechte banden of een ander kapot onderdeel kan hebben. Het fabriceren van deze nieuwe onderdelen kost geld en zijn vaak allerlei machines voor nodig.

Fietsen beter dan OV

Hoewel het OV al een stuk beter is dan het rijden van een auto, zorgen de elektrische varianten nog wel voor vervuiling. Denk aan elektrische bussen, waar ook accu’s voor nodig zijn.

Hoe dan ook: als je besluit beter voor het milieu te zorgen en een nieuwe fiets aan te schaffen, vergeet dan zeker geen fietsverzekering tegen diefstal af te sluiten. Zo voorkom je flinke kosten. Veel fietsplezier!